Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokej je spravodlivý, tvrdí Graňák

Po nepríjemnom zaváhaní s Nórmi (2:3) si oddýchli od hokeja. Vyvetrali hlavy, osviežili myseľ koncertom ostravského pesničkára Jaromíra Nohavicu a na spoločnej večeri si vychutnali jedlá, ktoré nemajú počas šampionátu bežne.

09.05.2015 09:00
Dominik Graňák Foto:
Hokejový reprezentant Dominik Graňák.
debata (1)

„A už zase myslíme len na hokej. Konkrétne na zápas s Fínmi. Verím, že zaberieme a zvládneme ho,“ tvrdí jeden z lídrov slovenskej defenzívy Dominik Graňák.

Prečo mužstvo nezvládlo dobre rozohraté stretnutie s Nórskom?
Zápas sme, na rozdiel od prvých troch, rozohrali dobre, ale po druhom góle sme zvoľnili a nehrali to, čo dovtedy. Dostali sme dva góly v oslabeniach a presvedčili sa o tom, že využívanie presilových hier rozhoduje zápasy. Hrali sme veľa oslabení v nevhodnom čase a na konci nám už chýbali aj sily. Do záverečného tlaku sme sa preto dostávali ťažko.

Môže vám aj takáto nepríjemná prehra v niečom pomôcť?
Každý zápas je pre hráčov i celé mužstvo nová skúsenosť. Treba sa z neho poučiť. Myslím si, že šport je vo všeobecnosti spravodlivý. Tri zápasy sme zaslúžene otočili, teraz zas zaslúžene vyhrali Nóri. Treba uznať ich silu, vôbec nemajú slabé mužstvo. Veľa ich hráčov hrá v kvalitných súťažiach. Stále však platí, že takéto zápasy by sme mali zvládať.

Zo štyroch zápasov získali Slováci sedem bodov. Tušíte, koľko ich ešte potrebujete, aby ste postúpili do štvrťfinále?
Zatiaľ nemyslíme na to, koľko bodov potrebujeme. Len na najbližší zápas s Fínskom. Nesledujem tabuľku a nepočítam body, lebo to človeka zbytočne odvádza od toho, čo má robiť. Sobotný duel je pre nás veľmi dôležitý.

Slováci hrajú s Fínmi zväčša vyrovnané zápasy, no tesne prehrávajú. V čom sú Fíni najviac nepríjemní?
Čo si pamätám, ozaj často prehrávame. Odkedy som v národnom tíme, vyhrali sme nad nimi len pred jedenástimi rokmi tu v Ostrave. Často prehrávame o gól, vo Švajčiarsku sme padli až v predĺžení. Fíni sú nesmierne disciplinovaní a pracovití. Všetko robia na sto percent. Sú dobrí korčuliari a dohrávajú súboje. Nie sú takí kreatívni ako Rusi, ale viac disciplinovaní.

Tretí raz vás čakajú dve stretnutia v priebehu dvoch dní. Ako zvládate náročné dvojzápasy?
Nie je to jednoduché, ale sme na to pripravení. Takéto veci zažívame aj v kluboch počas play off. Na šampionáte má nabitý program každý tím. My sme mali kalendár skrátený o deň tým, že sme začali až v sobotu. Nie je to však vec, ktorá by nám mala robiť problém.

V nedeľu si zmeriate sily s Rusmi. V čom je najväčší rozdiel medzi nimi a Fínmi?
Majú v tíme viac hviezd, ktoré majú obrovský talent, ale ich pracovná morálka nie je taká ako u Fínov. Jednoducho, ruská nátura. Ako však poznám hlavného trénera Olega Znaroka, robí všetko pre to, aby sa jeho zverenci vyhli veľkým výkonnostným výkyvom. Sme si vedomí sily našich súperov, ale nemôžeme ísť do zápasov s malou dušičkou. Potrebujeme vyhrať.

S kým z trojice Fínsko, Rusko, USA by to mohlo byť najjednoduchšie?
Nechcel by som o tom príliš polemizovať. Nám je v podstate jedno, nad kým vyhráme. Potrebujeme body. Chceme začať čo najlepším výsledkom už v sobotu s Fínmi. Musíme hľadieť na to, ako hráme my a čo môžeme ovplyvniť, nie na súperov.

Aké sú momentálne šance Slovenska na postup do play off?
Samozrejme, vyššie by boli, keby sme v stredu zdolali Nórov. Stále však o ničom nie je rozhodnuté. Je len na nás, ako zvládneme zvyšné tri zápasy. Hráme ešte o deväť bodov.

Ako ste strávili štvrtkový deň voľna?
Trošku sme si oddýchli od hokeja a štadióna, hoci s Julom Hudáčkom a Vladom Országhom sme museli ísť na míting o predávaní zápasov. Nedá sa povedať, že by to bolo úplne nezaujímavé, ale veľa nám to nedalo. Na 99 % sa riešili príklady z futbalu. Hoci je to vážna vec, boli tam aj nejaké vtipné videá, z ktorých bolo zrejmé, že zápasy sú vopred dohodnuté. Nemám pocit, že som čosi také teraz potreboval.

Už dlhšie ste sa tešili na Nohavicov koncert. Naplnil vaše očakávania?
Áno, bol naozaj dobrý. Niesol sa v uvoľnenej atmosfére. Nohavica je pozitívne naladený človek, hoci niektoré jeho pesničky sú ťažšie. Spravil nám dobrú náladu. Po koncerte sme šli na osobitnú spoločnú večeru mimo hotela. Tiež to bola príjemná zmena. Mohli sme si dať jedlá, ktoré bežne pred zápasom nejeme. No musím povedať, že aj u nás v hoteli je jedlo dobré a všetko perfektné. Je o nás postarané výborne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Graňák #slovenská hokejová reprezentácia
Načítavajú sa športové výsledky...