Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanaďania prehrávali o tri góly, Švédom napokon pripravili prvú prehru

Kanadskí hokejisti sú zatiaľ jediným tímom na majstrovstvách sveta v Česku, ktorý má po štyroch zápasoch v skupine na konte plný počet bodov. Platí to aj po stredajšom predčasnom finále A-skupiny v Prahe, v ktorom Kanaďania zdolali Švédov 6:4.

06.05.2015 23:12 , aktualizované: 07.05.2015 08:31
Sidney Crosby, Anders Nilsson Foto: ,
Kanadská hviezda Sidney Crosby v šanci pred brankárom Švédska Andersom Nilssonom.
debata

V kvalitnom a na góly bohatom stretnutí viedli Švédi až do 27. min 3:0. Potom zámorskí hokejisti za necelých 8 minút zmazali trojgólové manko, ale v 36. min „tri korunky“ opäť zažiarili, keď Oscar Moller vyťažil z prihrávky Mattiasa Sjögrena. Zámorská kvalita Kanaďanov z NHL sa však napokon presadila v plnej miere. V poslednej desaťminútovke „javorové listy“ gólmi Patricka Wierciocha, Tylera Ennisa a Tylera Seguina do prázdnej bránky spečatili prvú prehru Švédov na turnaji v Prahe.

„Po dôraznom budíčku od súpera v prvej tretine sme si cez prestávku v šatni povedali, že musíme hrať lepšie. Najmä dôslednejšie brániť a začať strieľať góly. Keď sme to dokázali skĺbiť, boli z toho ďalšie tri body,“ uviedol pre server MS 2015 kanadský útočník Tyler Seguin. "Švédi si veľmi dobre posúvali puk. My sme len stáli okolo a dívali sa na nich, čo robia. Nech je tá tretina, ktorú sme prehrali 0:3, pre nás poučením. Už si to viackrát nemôžeme dovoliť,“ skonštatoval kanadský kapitán Sidney Crosby.

Dôležitý moment z pohľadu Kanaďanov prišiel v 32. min. Taylor Hall za stavu 1:3 premenil trestné strieľanie po faule Johna Klingberga. Útočník Edmontonu už má na konte 5 gólov a 3 asistencie a spoločne s Rusom Jevgenijom Dadonovom je na čele kanadského bodovania celého šampionátu.

„Trestné strieľanie je iné ako klasický samostatný nájazd. Jeho premenenie je vždy dôležité pre vývoj zápasu, pomáha nájsť to správne ‚momentum‘, čiže pohodu do ďalšieho priebehu,“ povedal Hall. Hrdinom Kanady sa napokon stal Tyler Ennis, ktorý presilovkovým gólom v 54. min poslal zámorské hviezdy prvýkrát do vedenia (5:4) a to už Kanaďania nepustili z rúk do konca zápasu. "Neodohrali sme tento zápas najlepšie, ale našli sme cestu k víťazstvu. Teraz nás čakajú dva dni voľna, ktoré nám prídu vhod. Vyčistíme si hlavy,“ cituje útočníka Buffala Ennisa server ctvnews.

Švédi po parádnom zápase s hostiteľmi z Česka v úvode šampionátu (6:5 po nájazdoch) tentoraz v závere duelu neuspeli a v tabuľke A-skupiny majú zrazu štvorbodové manko na vedúcich Kanaďanov.

„Mali sme dobrú prvú tretinu, potom sme podľahli tlaku z možného víťazstva. Štyri góly by mali stačiť na výhru. Dostať potom päť gólov, to sa už nesmie stať. Niečo podobné sme zažili aj s Čechmi, keď sme viedli 4:2 a potom prehrávali 4:5. Musíme sa poučiť,“ cituje Expressen trénera Švédov Pära Maartsa. „Po prvej tretine sme sa stiahli a nechali Kanaďanov viac útočiť. To sa proti takému tímu nevypláca,“ upozornil Filip Forsberg, s 5 gólmi jeden z lídrov švédskej ofenzívy na MS 2015. Najbližším švédskym súperom v A-skupine v Prahe budú už vo štvrtok od 20.15 h Nemci.

A-skupina (Praha): Švédsko – Kanada 4:6 (3:0, 1:3, 0:3)
Góly: 6. Lander (L. Eriksson, Granberg), 18. V. Rask (Klefbom, Lindholm), 18. F. Forsberg (L. Eriksson, Klingberg), 36. Moller (Sjögren, Ekman-Larsson) – 27. Ekblad (Burns, R. O'Reilly), 32. Hall (z tr. strieľania), 35. Couturier (Ekblad), 51. Wiercioch (Eberle, Crosby), 54. Ennis (Hall, Spezza), 59. Seguin (R. O'Reilly)
Vylúčení: 2:2, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Wehrli (Švaj.), Rönn (Fín.) – Puolakka (Fín.), Lhotský (ČR)

debata chyba
Viac na túto tému: #kanadská hokejová reprezentácia #švédska hokejová reprezentácia
Načítavajú sa športové výsledky...