Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svokor je pokojný človek, vraví zať o Vůjtekovi

Róbert Petrovický, majster sveta z Göteborgu 2002, odohral uplynulú sezónu v trenčianskej Dukle, odkiaľ vyšiel do veľkého hokeja. Zať trénera Vladimíra Vůjteka relaxoval v minulých dňoch na Floride. "Po sezóne si pravidelne prichádzam oddýchnuť do tepla," vraví.

07.05.2015 10:00
Róbert Petrovický Foto:
Róbert Petrovický, zať trénera Vladimíra Vůjteka, sleduje výkony slovenskej reprezentácie na šampionáte v Česku aj zo zámoria.
debata

Aké povinnosti vás priviedli do zámoria v čase majstrovstiev sveta v Česku?
Som tu trošku dlhšie, už od konca marca. Už pár rokov tak robím. Vždy po konci sezóny sa doma trochu zdržím a potom si idem na Floridu do tepla trochu odpočinúť. Dať telo dokopy, užiť si vodu i nejaké to pivko, dostať z hlavy hokejové povinnosti.

Ste v kontakte s vaším svokrom Vladimírom Vůjtekom? Sledujete účinkovanie slovenskej reprezentácie v Ostrave?
V kontakte aktuálne nie sme, viem však, o čo ide. Na Slovensko som sa mal vrátiť pred týždňom, no zdržal som sa, vybavoval som ešte nejaké veci. Dianie sledujem, šampionát sa len rozbieha. Vidím, ako chalani hrajú, zatiaľ som o veľa neprišiel. Verím, že si poradia aj v ďalších zápasoch. Som tu sám, syn aj s manželkou sú v Ostrave a sedia v hľadisku na zápasoch slovenskej reprezentácie.

Pýtal si tréner Vůjtek od vás nejakú radu v súvislosti s nomináciou hráčov na MS počas štyroch rokov, čo je pri národnom tíme?
Nie. Možno raz za čas sme debatovali, kto hrá dobre, komu sa darí. Ja nie som tréner, on je za reprezentáciu zodpovedný. Veľmi to nekonzultujeme, je to jeho záležitosť.

Je taký pokojný ako vyzerá na striedačke?
On je taký typ človeka, emócie si necháva pre seba. Len málokedy, keď sa mu niečo veľmi nepáči, dá to najavo. Tak pôsobí aj v súkromí. Berie veci s nadhľadom, s pokojnou hlavou. Radšej si veci premyslí, aby našiel správne riešenie, čo by pomohlo mužstvu v konkrétnej situácii.

Sledujete aktuálne viac hokej alebo tenis? Ktoré z vašich detí má viac športového talentu?
Obe majú talent, dcéra sa venuje tenisu stopercentne vážne, syn je šikovný vo viacerých športoch, no zrejme vyhrá uňho hokej.

Potiahnete v Dukle Trenčín aj ďalšiu sezónu?
No, zaujímavá otázka. Po konci sezóny ma nik neoslovil, neviem, aká je situácia. Viem, že sa v Dukle udiali nejaké zmeny. Ešte by som rok potiahol, aj Mišo Handzuš sa ma pýtal po sérii s Banskou Bystricou, či to zabalím, alebo ešte potiahnem. Pýtal sa prvý, ako to so mnou vyzerá. Vravel mi, hraj, ešte na to máš. Presviedčajú ma aj iní ľudia. Vyzerá to tak, že budem voľný hráč, možno sa niekto ozve, kto bude potrebovať skúsenosť a prejaví o mňa záujem. Riešiť to budem, keď prídem domov.

Angažujete sa aj vy v skupine Richarda Lintnera za ozdravenie slovenského hokeja?
Zatiaľ nepriamo. Pred odchodom do zámoria som vedel, čo Rišo plánuje. Posiela mi maily, informuje ma. Viem, že sa stretáva s rôznymi kompetentnými osobnosťami, aj so zástupcami Pro-Hokeja. Po šampionáte sa tým budeme zaoberať intenzívnejšie.

Láka vás trénerstvo? Vzor máte v rodine.
Láka. Vždy som chcel byť trénerom. Všímal som si prácu trénerov, ktorí ma viedli, napríklad Júliusa Šuplera i svokra. No doteraz ma každý presviedčal, aby som ešte hral, kým mi slúži zdravie, lebo je to ľahšie než trénovať. Trénovanie je náročná práca, rád by som si ju skúsil. Mám trošku problém, čo sa týka licencií. Ešte rok potiahnem a začnem si robiť trénerskú licenciu.

Spájate teda budúci profesijný život s hokejom?
Venoval som sa mu takmer celý život, za 24 rokov kariéry som získal veľa skúseností, odohral mnoho sezón v zámorí i v Európe. To ale neznamená, že bude zo mňa dobrý tréner. Rád sa priučím od kvalitných trénerov v pozícii asistenta, aby som nabral trénerskú skúsenosť. Moje hráčske sa pokúsim odovzdať budúcim zverencom.

Aké spomienky máte na Tampu, jedno z vašich pôsobísk v NHL?
Vtedy sme nemali také kvalitné mužstvo, neprešli sme do play off. Nedostával som v tíme ani veľa priestoru, preto bolo ťažké presadiť sa. To sa nedá vrátiť, no spomienky sú pekné, táto časť sveta sa mi zapáčila, aj rodine. Užila si počasi i hokej.

Vyhrá Tampa vyhrá Stanley Cup?
Rád by som jej ho dožičil, ale myslím si, že sú v hre o trofej silnejšie tímy. Rozohráva sa Chicago, čo je dobré pre Mariána Hossu. Môj tip je Anaheim.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #Róbert Petrovický #MS 2015 v hokeji #svokor