Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Daňo si vzal novú palicu a získal bod. Nechám si ju aj na ďalšie zápasy, tvrdí

Počas zápasu poskočil z tretieho útoku rovno do elitného k Mariánovi Gáboríkovi. Keď sa lámal chlieb a tréner Vladimír Vůjtek hľadal odvážlivca, ktorý si trúfa rozhodnúť, postavil sa.

02.05.2015 16:24
Marko Daňo Foto: ,
Rozhodcovia upokojujú Marka Daňa.
debata

Marko Daňo síce v stretnutí proti Dánsku (4:3 sn) neskóroval, v samostatných nájazdoch však vybojoval bod. A ten môže byť v konečnom zúčtovaní mimoriadne dôležitý.

„Žiadnu radu som nedostal, jediné, čo som vedel, že trestné strieľanie musím premeniť,“ opisoval svoje pocity pred rozhodujúcim momentom mladý útočník Columbusu. Do stredového kruhu sa postavil bez toho, aby vopred vedel, ako sa pokúsi prekonať hrdinu zápasu, dánskeho brankára Patricka Galbraitha. “Trošku som ho chcel rozhodiť, čo sa mi nakoniec aj podarilo a nechal mi tam priestor,“ uviedol Daňo.

Ten mu bývalý gólman Slovana Bratislava nechal nad lapačkou. „Pozrel som sa naňho a videl, že tadiaľ by to šlo. Som rád, že som ho aj so šťastím prekonal,“ povedal na margo kľúčového momentu.

Z Daňa sebavedomie priam srší. „Nájazdy sú však iba o tom, kto si verí a kto nie. Keď sa tréner opýta, kto si trúfa, treba sa postaviť, tak ako ja dnes. Vymenil som si palicu a šiel na to,“ uviedol. Víťaznú hokejku vzal do rúk pred trestným strieľaním vôbec prvýkrát. „Nechám si ju aj na ďalšie zápasy,“ poznamenal s úsmevom.

Začiatok zápasu pritom nevyzeral vôbec dobre, Slováci sa od úvodu trápili, na brankára Galbraitha za prvých 20 minút vystrelili iba trikrát. „Bola to náročná tretina, Dáni hrali dobre a my sme sa nedokázali presadiť. Keď sme sa strelecky rozbehli, narážali sme zasa na brankára, ktorý mal svoj deň,“ zhodnotil Daňo stretnutie.

Dva body sa mu nemália. „Mohli sme mať tri, ale v konečnom dôsledku som spokojný aj s dvomi,“ dodal. „Možno sme boli zo začiatku nervózny, potom sme však ukázali, že vieme hrať hokej. Prišli šance a ja verím, že v ďalších zápasoch z nich budú padať aj góly,“ skonštatoval.

Po prvej tretine ho tréner Vůjtek preradil do prvého útoku k Tomášovi Kopeckému a Mariánovi Gáborikovi. „Som rád, tréner sa snažil oživiť to a my sme si sadli. Hráme všetci v zámorí, máme podobný zaužívaný štýl, teraz už len potrebujeme vycentrovať hokejky a nasmerovať to na bránku,“ chválil si zmeny.

Daňo s Gáboríkom nastúpili na zápas s netradičnými číslami. Hviezda L.A. vymenila desiatku za dvanástku, talent z Columbusu zasa vsadil na 56. „Číslo som si nechal, rovnako ako aj Brambor (Gáborík pozn. red.), tie sa totiž po dobrej sezóne nemenia,“ vysvetlil.

V hľadisku zápas prežíval aj jeho otec, bývalý reprezentant Jozef Daňo. „Nevidel som ho, netuším, do ktorého sektoru dostal lístok,“ uvažoval. Vie však, aké budú jeho najbližšie hodiny. „Dobre sa najem a vyspím. Ak zahráme aj proti Bielorusom tak, ako v druhej časti premiérového zápasu, máme šancu uspieť,“ dodal na záver.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marko Daňo #MS 2015 v hokeji