Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z Cháru vyžaroval rešpekt na každom kroku, Šatan zabral, keď bolo treba

V Ostrave je prvýkrát, aj s kapitánskym céčkom to bude jeho premiéra. Útočník Floridy Panthers Tomáš Kopecký má za sebou prvú skúsenosť s ľadom v ČEZ aréne.

01.05.2015 12:42
kopecky, MS Foto:
Tomáš Kopecký.
debata

„Som prekvapený, celé to tu je na mimoriadne vysokej úrovni,“ pochvaľoval si center prvého útoku.

„Že je klzisko veľké? To sme predsa vedeli vopred, v Bratislave, kde sme trénovali, je to podobné. Možno o pol metra užšie,“ nesťažoval sa.

Kapitánske céčko na hrudi ho zatiaľ nijakým spôsobom nezväzuje, o tom, či príjme funkciu lídra tímu, neuvažoval ani sekundu. "Nijako ma to nezaťažuje. Práve naopak, je to veľká pocta. Nikdy predtým som kapitánom nebol, ale mal som skvelých učiteľov,“ hrdo skonštatoval.

Zdeno Chára, či Miroslav Šatan, práve od nich chce Kopecký čerpať inšpiráciu. „Každý z nich bol niečím špecifický, od oboch by som si rád zobral len to najlepšie,“ poznamenal. Čo od Šatana a čo od Cháru? „Zdeno je obrovská osobnosť, z každej jeho činnosti vyžaruje veľký rešpekt. Miro rovnako. A keď bolo treba na ľade zabrať, bol to vždy on,“ chválil Kopecký.

Aj za oceánom spoznal, aké dôležité je mať v tíme správneho kapitána. V Detroite pozorne sledoval Nicklasa Lidströma, v Chicagu zasa Jonathana Toewsa. "V Amerike sa tomu hovorí ‚work ethic‘, ak to kapitán robí správne, ostatní by ho mali nasledovať. Na ľade, ale aj mimo neho,“ opísal svoje skúsenosti.

Motivačný príhovor pred úvodným zápasom proti Dánsku nemá a ani si žiadny nechystá. „Chlapcom hádam veľa hovoriť netreba, všetko sú to profesionáli, vedia, o čo tu ide. Naviac boli by to iba slová, potrebuje hlavne ukázať skutky,“ myslí si Kopecký.

K tímu sa čoskoro pripojí dvojica útočníkov z Detroitu. Tomášovia Tatar a Jurčo síce do víkendových zápasov zrejme nezasiahnu, ich príchod bude mať na tím nemalý vplyv. Tréner Vladimír Vůjtek totiž po Štefanovi Ružičkovi pošle domov aj ďalšieho útočníka. Kopecký si nemyslí, že v tíme to spôsobuje napätie.

„Nemyslím si, že v tejto chvíli tu nejaké je. Všetko sa totiž podriaďuje tomu, aby uspelo mužstvo. Z tímu síce bude musieť odísť ďalší hráč, ale pokiaľ to prospeje tímu, tak netreba brať ohľad na nikoho. A je jedno, či to bude hráč z NHL, KHL, alebo odinakiaľ,“ dodal na záver.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Kopecký