Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejové Slovensko bude v Ostrave doma

Večerné nebo nad Prahou a Ostravou rozžiaria svetové hokejové hviezdy. Opäť prichádza čas, keď fenomén ľadového hokeja objíme i celú krajinu pod Tatrami.

30.04.2015 11:00
Hokej, Slovensko, radosť, Foto: ,
Gólová oslava slovenských hokejistov.
debata

Slováci vytiahnu dresy, vlajky, pomaľujú si tváre a hokejovým miláčikom budú držať palce a hlasno povzbudzovať od prvej do poslednej minúty. V piatok sa začínajú majstrovstvá sveta v Prahe a Ostrave. Vyvrcholia o dva týždne zápasmi o medaily. Kam dokráča slovenská reprezentácia pod vedením vľúdneho českého trénera Vladimíra Vůjteka?

Symbolické – rodák z Klimkovíc, ktorý v prvom roku doviedol národný tím s dvojkrížom na hrudi k nečakanému a hrejivému striebru v Helsinkách 2012, sa so slovenskou reprezentáciou rozlúči doma. Doma je v Ostrave, no ešte krajšie by svedčala rozlúčka v Prahe – tam sa hrá o medaily. To je príťažlivý motív pre obľúbeného kouča i jeho zverencov.

„Veríme, že aj kvôli trénerovi sa pre nás skončí šampionát dobre. Bol by som veľmi rád, keby súčasná reprezentácia mala niečo spoločné so strieborným tímom z roku 2012. Sme v tíme viacerí, ktorí si tento úspech živo pamätáme a je pre nás inšpiráciou aj teraz,“ vraví Ján Laco, najlepší brankár MS 2012.

Vladimír Országh, asistent trénera, hral na majstrovstvách sveta 2004 v Ostrave a Prahe. Slováci vtedy skončili na nevďačnom štvrtom mieste. „Vtedy sme hrali veľmi pekný hokewj. V tom čase popularita hokeja na Slovensku kulminovala, zo šampionátov sme nosili medaily. Bolo by pekné nadviazať na túto tradíciu. Mená na papieri ešte nikdy nič nevyhrali, kvalita sa odzrkadlí až na ľade. Čo sa týka zloženia tímu, je silnejší ako vlani. Budeme sa spoliehať na dobrých brankárov, obrana i útok si musia navzájom pomáhať. Mužstvo má silu na to, aby šlo ďaleko,“ pripomenie. Čo si želá tréner Vladimír Vůjtek?

„Postup do štvrťfinále – a potom sa uvidí. Ak to nevyjde, bude to neúsúpech,“ povie priamo. Slováci odohrajú zápasy základnej B-skupiny – tak ako pred jedenástimi rokmi – v Ostrave. Na hraniciach Moravy a Sliezska budú mať vytvorené domáce prostredie. Do Ostravy sa totiž chystajú tisíce slovenských fanúšikov, ktorí budú hnať svojich dopredu.

Šampionát je dôležitý aj z hľadiska účasti na zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu. Priamy postup na prestížny turnaj si zabezpečí prvých osem krajín v rebríčku Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF po tohtoročnom šampionáte. Ostatné reprezentačné mužstvá budú o účasť na ZOH bojovať v kvalifikácii. Momentálne patrí Slovensku ôsma pozícia.

Posledný veľký úspech zaznamenalo Slovensko pred troma rokmi v Helsinkách. Podceňovaný tím po rokoch sfanatizoval celú krajinu. Partia okolo Zdena Cháru a Miroslava Šatana si poradila vo štvrťfinále s Kanadou a v semifinále s Českom. Len vo finále nestačila na Rusov a domov tak nečakane priniesla strieborné medaily.

O rok neskôr – opäť v Helsinkách – splnili Vůjtkovi zverenci postupom do najlepšej osmičky cieľ, ale s domácimi Fínmi si neporadili. Vlani po dvoch úspešných rokoch výrazne omladené mužstvo s viacerými debutantmi v zostave nepostúpilo zo skupiny.

„Súčasný káder je silnejší než minuloročný. Privítali by sme však ešte jedného obrancu z NHL. Sekera alebo Chára by nám výrazne pomohli. Veľmi nás mrzí aj strata Laca Nagya, ktorý mal byť jednou z opôr,“ tvrdí Vůjtek pred štartom šampionátu.

zväčšiť Tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Vladimír Vůjtek Tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek so svojimi zverencami.

Pre 67-ročného skúseného trénera bude šampionát v Ostrave výnimočný. V Ostrave – vo Vítkoviciach totiž rozbiehal svoju hráčsku a neskôr i veľmi úspešnú trénerskú kariéru. Navyše, doma sa rozlúči so slovenskou reprezentáciou, ktorú viedol štyri sezóny.

„Láďa sa na šampionát veľmi teší. Viesť reprezentáciu na štadióne vo Vítkoviciach bude pre neho niečo veľmi výnimočné. Svoje pocity však príliš nedáva najavo. Má neskutočné skúsenosti a presne vie, čo má očakávať. Na všetko je pripravený. Nič ho neprekvapí,“ tvrdí jeden z jeho asistentov Peter Oremus.

„Majstrovstvá sveta máme takmer doma, tréner hrá ozaj doma a aj kvôli nemu chceme zahrať čo najlepšie. Azda nám to vyjde. Musíme ísť postupne. Príde totiž veľa slovenských divákov a budeme pod väčším tlakom než obvykle,“ priznáva Andrej Meszároš, jeden z pätice hráčov NHL v kádri slovenskej reprezentácie.

Práve obranca Buffala spolu s Dominikom Graňákom a Mariánom Gáboríkom si dobre pamätajú na svetový šampionát v Prahe a Ostrave spred jedenástich rokov. Graňák s Meszárošom tam debutovali na podujatí najvyššieho rangu. Zverenci Františka Hossu siahali na medailu, päťkrát na turnaji nedostali gól, no v semifinále nestačili na Kanadu (1:2) a hoci v boji o bronz nedostali gól, nakoniec smútili po prehre po nájazdoch.

Sedemdesiatydeviaty svetový šampionát sľubuje aj súboje vynikajúcich hokejistov z NHL. Po Kanaďanovi Sidneym Crosbym prisľúbil účasť aj jeho klubový spoluhráč Jevgenij Malkin, ktorý bude s Iľjom Kovaľčukom najväčšou hviezdou Rusov. Slováci sa spoliehajú na góly Mariána Gáboríka, Slovinci na osobnosť Anže Kopitara a Česi na Jakuba Voráčka, ktorý bol jedným z najpríjemnejších prekvapení sezóny v zámorí.

Maskotmi šampionátu sú obľúbené kreslené postavičky zajacov Bob a Bobek. Skupinová fáza a štvrťfinále sa odohrajú v pražskej O2 aréne a ostravskej ČEZ aréne, záverečné štyri stretnutia sú už na programe len v hlavnom meste Česka.

Slovensko budú na šampionáte okrem hokejistov reprezentovať aj dvaja rozhodcovia. Hlavný Jozef Kubuš a čiarový Peter Šefčík zhodne zažijú premiéru na seniorských majstrovstvách sveta. Slováci odštartujú turnaj víkendovým dvojzápasom. V sobotu o 12.15 si zmerajú sily s Dánskom a na druhý deň ich čakajú o 16.15 Bielorusi. Do štvrťfinále, ktoré sa hrá tradičným krížovým systémom, postúpia štyri najlepšie mužstvá z každej skupiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #MS 2015 v hokeji
Načítavajú sa športové výsledky...