Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tvrdá práca a viera vo vlastné sily sa mi vyplatili, tvrdí Daňo

Hoci sa snažil, Springfieldu do play off vo farmárskej American Hockey League nepomohol. Zahrá si tak na majstrovstvách sveta v Česku (1. až 17. mája). Vo štvrtok na poludnie priletel do Schwechatu.

23.04.2015 15:03
Marko Daňo Foto: ,
Marko Daňo na viedenskom letisku po prílete z USA.
debata (1)

Večer sa bude hlásiť trénerovi Vladimírovi Vůjtekovi v Rige, kde Slováci odohrajú v piatok a v sobotu posledné dva prípravné zápasy. „Bola to dlhá cesta. Trvala približne dvanásť hodín. Ostávam v hoteli na letisku, trošku si oddýchnem. Príde za mnou mamina. S otcom som sa videl nedávno v Amerike. Večer letím do Lotyšska,“ vravel Marko Daňo pre slovenské médiá krátko po prílete do Schwechatu.

Prvý zápas s Lotyšskom odohrajú Slováci v piatok o 18.30. Nebude vám robiť problémy časový posun?
Mám mladý organizmus, tak verím, že to zvládnem. Hokejový život je taký. Treba si zvyknúť. Dúfam, že budem na zápas pripravený. Ešte neviem, či vôbec budem hrať. Možno nastúpim až v druhom súboji v sobotu. Vedenie však chcelo, aby som bol s mužstvom čo najskôr. Každý tréning navyše je plus.

V zámorí ste si dlhšie zvykali na užšie klzisko. Teraz idete hrať opäť na väčšie. Pomôžu vám zápasy v Rige?
Bude to pre mňa zmena. Zažijem to po prvý raz. Musím trošku zmeniť štýl. Naháňať protihráčov bude ťažšie než na úzkom ihrisku. Treba viac korčuľovať. Zápas či dva v Lotyšsku mi iste pomôžu.

Viete už, kam s vami tréner počíta?
Zatiaľ vôbec netuším. S trénerom som ešte ani nehovoril. O príchode som komunikoval s generálnym manažérom Ottom Sýkorom a svojím agentom.

Tréner vravel, že hráči z NHL majú isté miesto v tíme. Čo to pre vás znamená?
Doteraz som sa s takou situáciou nestretol. Je to pre mňa nová vec. Verím, že miesto v nominácii si vyslúžim výkonmi a nebudem na šampionáte len preto, že som hral v NHL.

Očakávania od hráčov z NHL sú vždy vyššie. Ste na to pripravený?
Odohral som tridsaťpäť zápasov v NHL. Získal v nich nesmierne cenné skúsenosti. Pokúsim sa pomôcť mužstvu najviac, ako to bude možné. Ľudia možno odo mňa budú čakať viac, ale ja mám výzvy rád. Popasujem sa s tým a azda urobíme v Česku dobrý výsledok.

Sledovali ste, ako sa formuje národný tím?
Ani veľmi nie. Mal som len pár informácií a videl výsledky prípravných stretnutí.

Aké môže mať mužstvo ambície?
Tím vyzerá veľmi sľubne. Verím, že utvoríme dobrú partiu. Vďaka nej môžeme dosiahnuť veľa. Skvelé je, že budeme hrať v Ostrave – akoby doma. Bude to pre nás všetkých zážitok a zároveň motivácia.

Sledovali ste pred jedenástimi rokmi šampionát v Ostrave v televízii?
Priznám sa, že si ho vôbec nepamätám.

Ako hodnotíte sezónu, v ktorej ste hneď prvý rok v zámorí dostali šancu v NHL?
Začiatok bol úžasný. Po kempe som ostal v prvom tíme, odohral som osem zápasov a strelil aj prvý gól. O tom sníva každý chlapec, ktorý hrá hokej. Som za to vďačný. Potom ma poslali na farmu, kde som sa vyhral do sýtosti a nabral skúsenosti. No najmä som dostal do tela zámorský štýl hokeja. Potom som šiel späť do Columbusu. Ku koncu sezóny sa mi darilo. Mám za sebou ozaj vydarený ročník. Do ďalšej sezóny však nemám nič isté. Pri rozlúčke mi prízvukovali, že si musím opäť vybojovať miesto. Preto musím na sebe poctivo makať.

Čakali ste, že odohráte toľko stretnutí v najlepšej lige sveta?
Nečakal. No ukázalo sa, že za svojím snom musíte ísť. Tvrdá práca a viera vo vlastné sily sa vyplácajú.

Po skončení základnej časti NHL ste sa presunuli na farmu. Aké boli stretnutia v Springfielde?
Náročné, bojovali sme o postup do play off. Snažil som sa v nich odovzdať čo najviac. Tréner ma pochválil, že som odohral dobré zápasy. Všetci vedeli, že ak Springfield nepostúpi do play off, pôjdem na šampionát. No nebral som to do úvahy, hral naplno, z čoho mal kouč radosť. Robotu som si podľa neho odviedol na sto percent, aj keď nám nakoniec postup tesne ušiel. Keby nám to vyšlo, tešil by som sa na zápasy play off. Teraz sa teším na šampionát.

Pôvodne ste mali na Slovensko priletieť o deň skôr. Čo vás zdržalo?
Zdravotné testy. Prvý deň sme totiž mali len pohovory s trénerom a manažmentom v Springfielde a až na druhý deň testy. Zdravotne som v poriadku. Pripravený na šampionát.

V budúcom ročníku nemáte miesto v prvom tíme Columbusu isté. Čo vám po skončení sezóny v klube hovorili? Na čom máte pracovať?
V lete som prišiel veľmi dobre pripravený. Chcú odo mňa, aby som to zopakoval alebo prišiel pripravený ešte lepšie. Nesmiem zaspať na vavrínoch, ale makať na sebe. Mám dvojcestnú zmluvu. Ak sa chcem udržať v prvom tíme, musím vziať miesto niekomu inému.

Ako vám pomohlo, že ste vlani po sezóne v Slovane namiesto prípravy s národným tímom odišli do zámoria hrať za Springfield?
Bol to dobrý krok. Sezóna v Slovane bola nevydarená. Na majstrovstvá sveta by som sa s vtedajšou výkonnosťou aj tak nedostal. Bol som rád, že som dostal príležitosť pokračovať ďalej. V Springfielde som odohral pár zápasov v play off a veľmi mi to pomohlo. Dvihlo mi to sebavedomie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marko Daňo #slovenská hokejová reprezentácia #MS 2015 v hokeji