Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potvrdené! Legendárny kapitán slovenskej reprezentácie Šatan skončil

Pre slovenského hokejistu Miroslava Šatana bol zápas s Dánskom na majstrovstvách sveta v Minsku posledným v reprezentačnej kariére.

20.05.2014 18:16 , aktualizované: 19:20
Miroslav Šatan Foto: ,
Miroslav Šatan.
debata (8)

Po víťazstve 4:3 znamenajúcom konečné 9. miesto pre Slovensko musel 39-ročný útočník v mixzóne médiám hádam aj päťkrát zopakovať, že to s koncom kariéry myslí vážne. Tak na reprezentačnej, ako aj na klubovej úrovni.

„Bol to posledný zápas. Vyhlásil som to už počas tejto sezóny, že po nej skončím. Sám tomu ťažko verím, ale myslím si, že je to správne rozhodnutie. Stojím si za tým,“ povedal jednoznačne Šatan.

Neláka ho ešte účasť na budúcoročnom svetovom šampionáte v Česku, kde by si mohol zahrať už ako štyridsiatnik? "Tréneri budú určite pokračovať v prebudovávaní mužstva, v jeho omladzovaní. Asi by som tam len kazil vekový priemer. Už nie!“ zopakoval Šatan, ktorý má v zbierke všetky štyri slovenské medaily z majstrovsti­ev sveta.

Rodák z Jacoviec pri Topoľčanoch ukončil svoj posledný svetový šampionát s bilanciou 1 gól a 2 asistencie. Viac ako vyšší osobný bodový zisk ho však mrzí to, že slovenský tím nepostúpil do štvrťfinále medzi osmičku najlepších na svete. „Prevláda sklamanie. Zápas s Dánskom bol už len povinná jazda bez extra náboja. Myslím si, že obe mužstvá už nehrali o nič, len o konečné umiestnenie,“ podotkol Šatan.

Na otázku, v ktorej fáze turnaja Slováci stratili nárok na postup do štvrťfinále, už len bývalý kapitán reprezentácie odpovedal: „Turnaj nám ušiel v zápase s Francúzmi. Obrat súpera počas presilovky piatich proti trom a piatich proti štyrom, keď nám strelili dva góly. Mrzieť nás môže aj zápas s Čechmi, keď sme boli dve a pol minúty od väčšieho bodového zisku. To sú však normálne veci. Mali sme mladé mužstvo, ktoré sa učí na vlastných chybách a toto sú presne tie dva zápasy, z ktorých sa musia mladí chlapci poučiť.“

Šatan sa chce v najbližšom času venovať oddychu a najmä rodine. Život bez hokeja si momentálne ešte nevie predstaviť, keďže to doteraz nezažil. „S rodinou budem dobiehať to, čo som zameškal za posledných šesť týždňov, odkedy som bol v príprave na majstrovstvá sveta,“ doplnil Šatan.

Vizitka Miroslava Šatana

Narodil sa 22. 10. 1974 v Topoľčanoch, kde hokejovo vyrastal. V osemnástich rokoch sa stal hráčom Dukly Trenčín, s ktorou získal v roku 1994 majstrovský titul. Ďalšie dva už pridal v drese Slovana Bratislava (2005 a 2012). V zámorí ho draftoval tím Edmonton Oilers (v roku 1993 zo 111. miesta).

V NHL pôsobil v piatich kluboch – okrem Edmontonu aj v Buffale Sabres, New Yorku Islanders, Pittsburghu Penguins a Bostone Bruins. S Pittsburghom získal v roku 2009 Stanleyho pohár. Bilancia v základnej časti NHL: 1050 zápasov, 363 gólov a 372 asistencií. Šesť zápasov odohral v sezóne 2010/2011 za Dynamo Moskva v KHL.

Od roku 2011 nastupuje na ľad v drese Slovana Bratislava. Slovensko reprezentoval na štyroch ZOH (1994, 2002, 2006 a 2010) a dvanástich majstrovstvách sveta, kde vybojoval s mužstvom zlato (2002), dvakrát striebro (2000 a 2012) a bronz (2003).

V reprezentácii odohral dovedna 183 zápasov, strelil 86 gólov. Na ZOH 1994 bol s deviatimi gólmi najlepším strelcom, na MS 2000 najlepším strelcom i najproduktív­nejším hráčom, kanadské bodovanie vyhral aj na svetovom šampionáte v roku 2002. Trikrát (2000, 2001, 2004) ho v ankete Zlatý puk vyhlásili za najlepšieho slovenského hokejistu. Je ženatý, má dve deti.

Kariéra Miroslava Šatana v obrazoch Fotogaléria - 116 fotiek Všetky fotky
Miroslav Šatan na šampionáte v Minsku.
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan