Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lotyšov burcuje kanadský Indián. Verí im

V jeden letný deň roku 2011 zatelefonoval Tedovi Nolanovi kamarát Tom Coolen s netradičnou ponukou.

16.05.2014 18:04
Ted Nolan Foto: ,
Ted Nolan.
debata

„Nevzal by si prácu trénera v Lotyšsku?“ Kanadský kouč zostal chvíľu zaskočený. „Kde to je?“ spýtal sa. O päť dní neskôr už sedel v lietadle do Európy.

Nolan pôsobí na lotyšskej striedačke tretiu sezónu. Vybojoval s mužstvom postup na olympiádu v Soči, kde Lotyši vo štvrťfinále trápili neskorších víťazov z Kanady. Na dobrý výsledok siahajú aj na majstrovstvách sveta v Minsku. Zdolali už Fínov i Američanov.

„Nikdy by mi nenapadlo, že budem trénovať v Európe,“ zaspomínal si Nolan pre zámorské médiá. Do práce sa pustil s veľkým odhodlaním. Hneď požiadal o spoluprácu dvojicu Lotyšov, ktorí strávili roky v NHL – Artursa Irbeho a Sandisa Ozolinša.

Veterán Ozolinš ukončil reprezentačnú kariéru po ZOH 2006 v Turíne, ale Nolan ho presvedčil, aby sa vrátil. „Krátko pred turnajom olympijskej kvalifikácie v Rige mi zavolal, že chce hrať. Myslím, že bez neho by sme do Soči nepostúpili,“ vysvetlil kouč. Lotyši v kvalifikácii predstihli Kazachstan, Veľkú Britániu i Francúzsko.

„Nikdy sme nemali trénera, ktorý by dával takto najavo, že nám verí. Vždy sa kládol dôraz skôr na vojenskú disciplínu a dril, kde každý tvrdo pracoval, ale nikdy ste nepocítili ruku na pleci a nepočuli slová – skvelá práca, chlapče,“ vravel v Soči novinárom Kaspars Daugavinš.

„Len som veril v to, čo je správne. A keď robíte správne veci, zvyčajne vás za to odmenia,“ reagoval Nolan. Veril, že jeho filozofia na Lotyšov zapôsobí. Roky sa musia v hokejovom svete tvrdo prebíjať – tak ako kedysi ich kouč.

Nolan sa narodil v indiánskej rezervácii medzi Horným a Hurónskym jazerom, kúsok od hranice s USA. Patrí do kmeňa Odžibvejov, ktorí sa usadili pri rieke Garden River. Vyrastal v chudobných pomeroch, v dome bez tečúcej vody, kde kúrili drevom. Keď so starším bratom začínali v mládežníckom hokejovom tíme, museli sa deliť o jednu hokejku, prilbu i pár rukavíc, takže ich tréner posielal na ľad v rôznych formáciách, aby si mohli výstroj na striedačke vymeniť.

Ted mal iba štrnásť rokov, keď mu zomrel otec. Mamu neskôr zabil opitý šofér. Húževnatý Nolan sa však presadil v NHL – ako hráč neskôr aj ako tréner. V roku 1996 získal Cenu Jacka Adamsa pre trénera roka v NHL (Buffalo doviedol k prvenstvu v Severovýchodnej divízii). Na svoje indiánske korene je hrdý. Nadácia Teda Nolana finančne podporuje vzdelávanie mladých žien, potomkov pôvodných obyvateľov Kanady.

Výsledky, ktoré dosiahol s Lotyšmi, mali ohlas aj v zámorí. Nolan opäť získal angažmán v NHL, kde koučuje Buffalo Sabres. K jeho zverencom patrí aj útočník Zemgus Girgensons, jeden z dvojice lotyšských hráčov v Minsku, ktorí pôsobia v najlepšej lige sveta. Druhým je brankár Kristers Guldevskis.

„V Lotyšsku je tuším tisícdvesto registrovaných hokejistov a my sme tu hrali vyrovnanú partiu s veľmocami ako Švédsko alebo Kanada. Som na týchto chlapcov hrdý,“ vyhlásil Nolan po olympijskom turnaji v Soči. A to ešte netušil, čo dokáže s pobaltskou krajinou na MS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ted Nolan