Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Znarok vracia ruskému hokeju optimizmus

Po olympijskom hlavybôli prichádza nová nádej. Hokejisti Ruska zatiaľ na svetovom šampionáte v Minsku dominujú. Po troch zápasoch mali jediní plný počet bodov.

14.05.2014 17:52
Rusko, radosť, Ovečkin, Denisov Foto: ,
Obranca Denis Denisov (vľavo) a útočník Alexander Ovečkin sa tešia z gólu.
debata

Po hladkom víťazstve nad USA 6:1 gratuloval realizačnému tímu i reprezentácii prezident Vladimir Putin. Telefonoval do kabíny päť minút po zápase, uvádzajú ruské zdroje. „Ešte sa nestalo, aby prezident našej krajiny blahoželal hokejovej reprezentácii počas základnej časti. Veľmi si to vážime,“ konštatoval pre médiá Andrej Safronov, generálny manažér zbornej.

Hanbiť sa nik nebude

Najväčšie sklamanie z nedávneho hokejového olympijského turnaja ostalo doma. Rusi si v Soči trúfali na medailu, veľmi chceli odčiniť zahanbujúcu štvrťfinálovú prehru 3:7 spred štyroch rokov vo Vancouvri, ale opäť neprekročili prah štvrťfinále. Do bojov o medaily ich nepustilo oduševnené Fínsko.

„Už nie sme hokejovou veľmocou, za Kanadou, Švédskom, USA a Fínskom zaostávame,“ priznávali farbu ruskí experti i médiá. Tréner Zinetuľa Biľaletdinov, ktorý pred dvoma rokmi priviedol tím k zlatu na svetovom šampionáte v Helsinkách – Rusko vo finále vyhralo nad Slovenskom 6:2, na turnaji nestratilo ani bod – po neúspechu v Soči skončil.

Jeho miesto zaujal svojrázny chlapík Oleg Znarok, známy tvrdou fyzickou prípravou a férovým prístupom k hráčom. Najlepší tréner uplynulého ročníka Kontinentálnej hokejovej ligy nemal súceho konkurenta, s moskovským Dynamom dvakrát získal Gagarinov pohár (2012, 2013). Zlatý hetrik mu síce nevyšiel, v prvom kole play off Dynamo prekvapujúco podľahlo Lokomotivu Jaroslavľ, a tak sa mohol sústrediť na prácu s reprezentáciou.

„Môžeme aj prehrať, hokej je šport. Ale hanbiť sa za výkony hokejistov Ruska nik nebude,“ vyhlásil pri jeho oficiálnom uvedení do ostrosledovanej funkcie. Metódy, ktoré priviedli k veľkým úspechom Dynamo, mužstvo bez veľkých hviezd, začal uplatňovať aj v reprezentácii. Obranca Jevgenij Riasenskij, majster sveta z roku 2012, bez ospravedlnenia neprišiel na tréning – a už nemusel chodiť vôbec.

Premiéra v Bratislave

Spočiatku to na obrat k lepšiemu nevyzeralo. Znarokovi zverenci v príprave na majstrovstvá sveta z deviatich stretnutí prehrali päť. Raz aj v Bratislave, kde nový kouč absolvoval víťaznú premiéru na ruskej lavičke. V odvete však Slováci vyhrali 4:3.

„Čaká nás veľa práce,“ konštatoval sucho po bratislavskom dvojzápase. Vedel, že na majstrovstvách sveta sa bude musieť zaobísť bez hviezdneho tria zranených útočníkov: Pavla Daciuka, Iľju Kovaľčuk a Alexandra Radulova. Po napínavej sedemdielnej finálovej sérii KHL sa ospravedlnil aj Sergej Moziakin. Najproduktívnejší útočník KHL, ústredná postava víťazného Metallurgu Magnitogorsk oznámil, že vyčerpávajúce play off mu vzalo všetky sily. Reprízy spolupráce „naslepo“ s Danisom Zaripovom sa ruská reprezentácia nedočkala.

Znaroka to z rovnováhy nevyviedlo, na svetový šampionát nominoval štrnásť(!) nováčikov. Biľaletdinov tvrdil, že niet šikovných mladíkov, Znarok nominoval niekoľko nových tvárí. Akurát sa mračil nad ťažkým žrebom v úvode: Rusi narazili v prvých troch zápasoch na silné tímy: vlani strieborné Švajčiarsko, Fínsko, ktoré ich vyradilo v Soči a USA (vlani na majstrovstvách sveta vo štvrťfinále uštedrili Rusku debakel 8:3).

Ovečkin opäť žiari

Tri presvedčivé víťazstvá a skóre 15:3 navodili v Rusku po čase opäť veľký hokejový optimizmus. Kapitán Alexander Ovečkin, ktorý sa v zbornej neraz trápil, hrá ako v časoch najväčšej slávy: bráni, rozdáva bodyčeky, prihráva na góly i sám ich strieľa, zaskakuje i v ďalšom útoku. Z ruskej reprezentácie sála nebývalá energia, v zápase proti USA korčuľoval celý prvý útok Ovečkin, Tichonov, Plotnikov na súperovho brankára.

„Toto mužstvo môže byť základom na olympijský turnaj 2018. Všetci pracujú a počúvajú trénera,“ cituje Ovečkina denník Sovetskij sport.

„Znarok nedosadzuje hráčov do schémy, ale tvorí schému tak, aby z hráčov dostal to najlepšie. Preto Ovečkin opäť žiari,“ vysvetľuje Safronov, trénerov súputnik z Dynama. „V príprave hráči dostali poriadne zabrať, ledva chodili. A teraz sú sviežejší než súperi,“ vraví na okraj rýchlych gólov v úvode.

„V Soči som nebol, začínam pracovať z čistého listu,“ odpovedal Znarok bieloruskému žurnalistovi na otázku, či berie víťazstvo nad Fínskom ako revanš za prehru na olympijskom ľade. A na ďalšiu, či je spokojný s hrou tímu odvetil, že nie je. „Máme ešte veľa herných problémov.“ Glen Hanlon, tréner Bieloruska, si po krvopotnom víťazstve nad Švajčiarskom (4:3) želal studené pivo. Čo si želal Znarok po výhre nad USA?

„Čo najskôr prísť do hotela k milovanej žene, dcéram a posedieť si v pokojnej atmosfére,“ odvetil.

A keď príde Malkin…

Rusov sužujú zranenia, no aj takúto nepríjemnosť vie Safronov obrátiť pozitívne: „V mužstve, ktoré nemá nejakého zraneného hráča, nie je všetko v poriadku. Hokejistu s imidžom baleríny u nás nenájdete,“ naráža na veľkú obetavosť hokejistov, ktorá je pod Znarokom jednou z charakteris­tických čŕt.

Rusom hrá do kariet vypadnutie Pittsburghu z play off o Stanleyho pohár. Reprezentáciu posilní hokejový boh, jasá nad príchodom hviezdneho centra Jevgenija Malkina portál sports.ru. Zároveň ďakuje Glenovi Satherovi z New Yorku Rangers za to, že jazdci ukončili Pittsburghu sezónu.

„V telefónnych búdkach NHL (narážka na úzke klziská) je pre tvorivých hráčov málo miesta. Máme sa na čo tešiť, keď príde Žeňa,“ prízvukuje. Či Malkin naozaj do Minska príde, včera ešte známe nebolo. Len to, že ho oslovili. „Som unavený, odohral som sto zápasov. Potrebujem si oddýchnuť,“ avizoval médiám.

Bez neho Rusi začali výborne, s ním sila staronového favorita ešte vzrastie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ruská hokejová reprezentácia #Oleg Znarok #MS v hokeji 2014