Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kariéra mi beží inak, než som chcel

Narodil sa v kanadskom Toronte. V NHL ho draftoval Pittsburgh. Pôsobil v slovenskej extralige v Kežmarku, kde ho trénoval strýko Miroslav, neskôr i vo Zvolene a v Poprade. Sníval o NHL i o práci na Wall Street - ako vyštudovaný finančník.

11.05.2014 22:20
Brian Ihnačák Foto: ,
Brian Ihnačák.
debata

Brian Ihnacak pôsobí vo švédskom druholigovom Malmö, na svetovom šampionáte v Minsku reprezentuje Taliansko. Nastupuje v prvom útoku, prispel k prekvapujúcemu víťazstvu nad Francúzskom. Pred médiami neskrýval víťazné emócie.

Syn bývalého čs. reprezentanta Petra Ihnačáka je vzor hokejového svetobežníka. Pochádza z hokejovej rodiny. Otec Peter si užil najviac slávy – ako hráč pražskej Sparty, československý reprezentant, no najmä center tímu NHL Toronto Maple Leafs. Odohral v ňom osem sezón.

"Otcov príbeh dobre poznám, neraz sme sa o tom rozprávali. Vnímal som, že je veľká hviezda, bol mojím prvým vzorom – a stále je. Najmä v tom, ako tvrdo pracoval, aby sa dostal do NHL. Druhým je Švéd Peter Forsberg, môj najobľúbenejší hráč,“ vravel počas pôsobenia na Slovensku. V extralige sa však neuchytil tak, ako si predstavoval, a tak odišiel do Talianska. Tam dostal šancu – a získal aj občianstvo.

„Na Slovensku pretrvávali problémy s výplatami. Ale som rád, že som spoznal život v Prahe i pod Tatrami,“ vraví solídnou češtinou.

„Mama je Češka, cez leto som chodieval k babičke do Prahy. Naliehala, aby som sa naučil po česky, aby som sa s ňou mohol rozprávať. Lepšie mi ide čeština než slovenčina. Do Prahy som chodil každé leto, trénoval som so Spartou,“ zaspomínal si hokejista.

Je spokojný s hokejovou kariérou?

„Chcel som hrať v NHL ako otec, ale do nej som sa nedostal, takže nemôžem byť úplne spokojný. Teraz chcem pomôcť talianskej reprezentácii udržať sa medzi elitou. Nemáme toľko talentu, koľko je v tíme Česka alebo Slovenska, našou prednosťou je veľká bojovnosť. V slovenskej reprezentácii veľmi dobre poznám z pôsobenia v Poprade Dávida Skokana. Teším sa na súboje s ním. Do Minska sa chystá aj otec, určite bude držať Taliansku. Teda mne,“ vraví emotívne 29-ročný krídelník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2014 #Brian Ihnačák