Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákov čaká krst českým a kanadským ohňom

Bude mladosť a oduševnenie hokejistov Slovenska stačiť na väčšiu skúsenosť a zrelosť českého tímu?

09.05.2014 09:00
Česko, Slovensko Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Odpoveď sa dozvieme večer. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka začínajú účinkovanie na svetovom šampionáte v Minsku súbojom proti najväčšiemu rivalovi. Aj keď prestíž viac pripomínajú médiá a fanúšikovia, zrejme vždy bude mať tento zápas osobitný náboj a povýšenú motiváciu.

„Zápasy s Českom som nikdy nebral ako prestíž, vždy ako normálne stretnutie o tri body. Potešia ma rovnako s Českom ako napríklad so Švédskom – len ich získať. Pokúsime sa o to,“ zdôrazní Vůjtek.

Slováci odohrajú základnú skupinu v novej modernej aréne Čižovka (kapacita 9600 miest). Otestovali si ju dvoma tréningmi v stredu večer a včera popoludní.

„Prostredie Čižovky poznám zo zápasov Kontinentálnej hokejovej ligy. S podmienkami v hale sme sa bližšie osobne zoznámili na konci minulého roka, vybrali sme aj kabínu. Sme spokojní, aréna ponúka lepšie zázemie, aké sme mali na dvoch predchádzajúcich šampionátoch v Helsinkách,“ podotkne.

Na čo si trúfa omladený tím Slovenska?

„Veľa sme v tejto zostave nenatrénovali, v príprave sme hľadali optimálne zloženie jednotlivých formácií. Silu ťažko odhadnúť. Viacerých hráčov spoznávame bližšie až teraz. Uvidíme, ako sa vyrovnajú s medzinárodným hokejom na tejto úrovni a s kvalitou iných mužstiev.“

V piatok na striedačke zvedie súboj s Vladimírom Růžičkom, úspešným trénerom českej reprezentácie. Po olympijskom turnaji v Soči – sklamanie po ňom prežívali obe reprezentácie – vystriedal Aloisa Hadamczika.

„Vychádzame veľmi dobre. Z vynikajúceho hráča sa stal výborný tréner, čo nie je bežné. Na ľade sme sa niekedy dávno stretli aj ako súperi: keď som končil kariéru v roku 1981, on už vtedy v mladom veku medzi mužmi začínal. A teraz po dlhých rokoch stojíme proti sebe znova,“ vraví kouč Slovenska.

Bude česká reprezentácia pod Ružičkovým vedením iná ako pod Hadamczikovým?

„Určite sa zmení. Nerád by som šiel do detailov, no veľmi dôležitá bude hra v strednom pásme. Kto v ňom lepšie zvládne taktické manévre, vyhrá. Česi ho vedia urobiť nepriepustným, sú majstri rýchlych protiútokov. Na to sa musíme dobre pripraviť. A podobne aj na Kanadu. Postavila nové mužstvo. Veľa o ňom nevieme, pozorne budeme sledovať jej prvý zápas proti Francúzsku, podľa toho sa zariadime.“

O Růžičkovi sa pochvalne vyjadrujú aj slovenskí reprezentanti, ktorých viedol v pražskej Slavii.

„Je impulzívny, no férový. Hokeju perfektne rozumie. Vie z hráča vyžmýkať všetko, čo v ňom je,“ pripomína obranca Karol Sloboda, ktorý s pražskou Slaviou získal aj titul.

„Vďačím mu za to, že mi dal šancu, keď som odišiel z bratislavského Slovana. Veľa ma naučil, aj keď mi hovorí, že ešte nehrám tak, ako by som mohol. Jedným z dôvodom môjho odchodu zo Slavie je, že z nej odišiel aj tréner Růžička,“ netají útočník Dávid Skokan.

„Veľmi by ma potešilo, keby sme vyhrali zápas proti trénerovi, ktorý ma z hosťovania dotiahol do Slavie. Sadli sme si,“ dopĺňa obranca Juraj Valach. Útočník Tomáš Tatar sa k mužstvu pripojil začiatkom tohto týždňa. „Máme mladý tím, je v ňom aj veľa zábavy. Teraz už pôjde bokom,“ vraví. Udržal si formu z klubu?

"To uvidím až v zápasoch. Možno v prvých to bude pre mňa trochu ťažšie, v Amerike som chvíľku netrénoval. Verím však, že sa do svojho herného rytmu rýchlo dostanem. Na zápasy sa veľmi teším, napätie nepociťujem. Sám som zvedavý, ako nám to pôjde v novom zložení – v celom tíme i v našom útoku s Jurom Mikúšom a Rišom Pánikom. Za pochodu si hovoríme, ako si môžeme čo najviac pomôcť a na ľade sa vidieť. Dúfam, že sa do prvého zápasu doladíme. Začíname proti silným mužstvám, no dnes sú už aj ostatné vyrovnané.

Každý chce postúpiť do štvrťfinále. Kanada, Česko a Švédsko patria k favoritom, no nič ľahké nás nečaká ani proti Lotyšsku či Nórsku. My sa sústredíme na našu hru, aby súhra fungovala čo najlepšie. Uvidíme, na čo to bude stačiť."

Minsk hokejovým šampionátom žije, hrá sa v dvoch špičkových arénach. Pred časom bieloruská federácia dala ponuku viesť národný tím trénerovi Vladimírovi Vůjtekovi.

„Veľa nechýbalo, no slovenská strana ma oslovila o dva dni skôr,“ zasmeje sa pri spomienke.

Chvíľka s kapitánom Miroslavom Šatanom

Čo poviete mužstvu pred začiatkom turnaja?
Hovoriť budú najmä tréneri, ale starší hráči sú v tíme na to, aby pripomenuli nejaké veci. Jednou z nich je, aby sme sa držali toho, čo sme robili v príprave. Hrať s nasadením, korčuľovať s veľkou energiou, ukázať bojové srdce. Potom sa to odrazí aj vo výsledkoch.

Slováci začínajú zostra. Je lepšie hrať proti favritom?
Určite nás čaká v úvode poriadny záber, najmä našich nováčikov. Prvý raz zažijú atmosféru šampionátu a veľké nasadenie. Dvaja silní favoriti nás preveria a ukážu aj našu silu.

Berie slovenská kabína zápas proti Česku prestížne?
Dúfam, že v každom z nás je také očakávanie, taká trošku štartová nervozita. Kto ešte na majstrovstvách sveta nehral, nevie presne, čo ho čaká. Dobré je zabudnúť na to, čo sa deje okolo, treba sa tváriť, že pokračujeme v príprave. V nej chlapci ukázali, že hokej hrať vedia. Nie je dobré zväzovať sa zbytočnou nervozitou. Nás by mohli posunúť k dobrým výsledkom kolektívny duch, bojovnosť, mladosť a dravosť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #MS 2014 v hokeji #Vladimír Růžička