Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci vstúpia do bojov s pokorou

S pokorou, ale aj s nádejou na dobrý výsledok vstúpi v piatok slovenská hokejová reprezentácia do bojov na svetovom šampionáte v bieloruskom Minsku. Na úvod na ňu čaká náročný súper, tradičný rival z Českej republiky.

08.05.2014 15:48
Ivan Švarný Foto: ,
Ivan Švarný.
debata

Slováci nenastúpia na súboj v pozícii favorita a môžu len získať. Spoliehať sa budú na mladícky elán a najmä pozornú defenzívu. V zadných radoch SR bude jedným z lídrov Ivan Švarný. Obranca, ktorý strávil sezónu v Medveščaku Záhreb, najčastejšie reprezentoval zo súčasných hráčov defenzívy SR, na jeho konte je 72 zápasov v národnom tíme a tri góly.

„Česko je ťažký súper, ale ktorý je na šampionáte ľahký? Je asi jedno, koho máme na začiatok. Musíme sa pripraviť fyzicky, psychicky i takticky a nepozerať sa, kto korčuľuje proti nám. Dôležitý je predovšetkým náš výkon,“ rozhovoril sa Ivan Švarný.

Slováci proti Čechom nemôžu veľmi pomýšľať na ofenzívny ‚hurá hokej‘. Súpera dôverne poznajú a vedia, čo od neho môžu očakávať. „Vieme, že musíme byť pozorní v obrane. Určite však nebudeme čakať piati vzadu, čo urobia,“ poznamenal Švarný.

Hneď na druhý deň po súboji s Českom vykorčuľujú Slováci proti ďalším favoritom šampionátu z Kanady. Pre slovenský výber to bude úvod ako hrom. „Je to dané, na tomto šampionáte nás preveria Česi, Švédi, Kanada. Rovnako aj my preveríme ich, nie iba oni nás. Každá krajina je špecifická, má vlastný štýl. Najdôležitejšie však bude pozerať sa na náš výkon, nie na súperov,“ tvrdí 29-ročný obranca.

Nová posila Dinama Minsk sa predstaví na treťom šampionáte v kariére, hrala už v Klotene 2009 a Helsinkách 2013. V mužstve bude Švarný jedným z najstarších, tréner Vladimír Vůjtek nominoval značne omladený výber až s dvanástimi nováčikmi na MS.

„Mne sa mužstvo pozdáva, je v ňom vidieť mladá a odhodlaná krv. Doterajšie zápasy v príprave sa mi z pohľadu obrancu páčili, útočníci nám pomáhali vzadu, čo je pre hru veľmi dobré. Nadšenie, srdce a mladá krv sú niekedy viac ako skúsenosti. Verím, že sa to splní aj v Minsku a budeme podávať rovnako dobré výkony, ako v príprave,“ doplnil Švarný.

Hokejista, ktorý si obliekol počas kariéry napríklad aj dresy Nitry, Třinca, Litvínova či Slovana Bratislava, je spokojný aj s prípravou na svetový šampionát. Mužstvo z ôsmich zápasov vyhralo päť a zdolalo aj kvalitné tímy Ruska a Fínska. „Držali sme s nimi krok, aj keď sú korčuliarsky veľmi zdatní. Nebojím sa vstupu do turnaja. Mužstvo je na tom dobre fyzicky, už len zvládnuť to takticky a zodpovedne sa pripraviť na prvý zápas,“ zakončil Ivan Švarný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Švarný #MS 2014 v hokeji