Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švarný: Nadšenie, srdce a mladá krv sú niekedy viac ako skúsenosti

Ivan Švarný patrí medzi najskúsenejších obrancov v kádri trénera Vladimíra Vůjtka. Šampionát v Minsku bude pre neho už tretí v kariére.

06.05.2014 10:00
Ivan Švarný Foto: ,
Ivan Švarný.
debata

Zatiaľ čo pred piatimi rokmi vo Švajčiarsku a vlani v Helsinkách ho na súpisku zapísali až počas turnaja, teraz by mal Ivan Švarný patriť medzi opory zadných radov. „Medzi obrancami som jeden z dvoch najstarších, ale úlohu lídra si príliš nepripúšťam,“ tvrdí 29-ročný odchovanec Nitry, už s novou dvojročnou zmluvou s Minskom v kapse.

Posledný prípravný zápas proti Nórsku ste neodohrali. Vedeli ste, že máte istú miestenku do Minska? Práveže nie. Nikdy si nemôžete byť istý, či sadnete trénerovi do koncepcie. Aj v minulosti som mal pocit, že sa do tímu dostanem – a nevyšlo to. Preto som na to tento raz nemyslel, bojoval naplno a čakal, ako to dopadne. Pre chlapcov, ktorí sa do výberu nedostanú, je to smutné. Je mi ich ľúto, ale zasa som rád, že ja som sa do tímu dostal. Ešte ma však musia napísať na súpisku priamo v Minsku.

Aké budú prednosti slovenského výberu a čo ešte musí do štartu MS doladiť?
Tím je plný mladej a odhodlanej krvi. Teší ma, že útočníci nám výrazne pomáhajú v bránení. Nadšenie, srdce a mladá krv sú niekedy viac ako skúsenosti. Hádam to potvrdíme aj v Minsku. Doladiť ešte musíme presilové hry, oslabenia a obranný systém. Nemáme veľké oči, myslíme len na prvý zápas. Čaká nás ťažký súper, ale taký je každý na šampionáte. Musíme ho zvládnuť psychicky aj fyzicky, nepozerať sa, proti komu hráme, ale len na náš výkon.

Skúsenosti i vydarená sezóna vás predurčujú na pozíciu lídra obrany. Ste na ňu pripravený?
Nikdy sa nehrám na staršieho hráča alebo lídra, vždy sa snažím len plniť trénerove pokyny od prvej do poslednej sekundy. Lídrom musí byť celý tím, vždy musí makať na ľade kompletná päťka. Potom môžeme uspieť.

Na čo sa na šampionát najviac tešíte?
Na atmosféru a zápasové napätie. Od prvej minúty pôjde o veľa. V každom zápase, aj prípravnom, síce o niečo ide, ale tu už bude úplne iný tlak.

Mimoriadny magazín MS 2014 vložený v piatok v Pravde

Nájdete v ňom:
Som pokojný muž, vraví brankár Ján Laco
Trinásť Šatanových šampionátov
Minsk očami Richarda Lintnera: Poriadok, čistota a hazard
Chlapci z Ottawy dozreli
Prehľadný herný plán s televíznym programom
Vizitky účastníkov MS
Prezident Lukašenko sľubuje výnimočný šampionát

S kým budete bývať v izbe?
S Juro Mikúšom. S ním sme bývali počas celej prípravy. Poznáme sa už dlhšie z letných príprav v Nitre pod vedením kondičného trénera Igora Zimana. Navzájom si vyhovujeme. Nie sme počítačové typy, nehráme sa hry, skôr si pozrieme film alebo budeme debatovať.

Máte za sebou sezónu v drese nováčika KHL Medveščaku Záhreb. Aká bola?
Bolo to ako na húsenkovej dráhe. Začal som v neistote, potom som šiel do Medveščaku na skúšku, ktorá mi celkom vyšla. Klub však angažoval kanadského obrancu a pre mňa neostalo miesto ani peniaze. Vrátil som sa domov a už to vyzeralo, že začnem hrať za Nitru. No deň pred prípravným zápasom proti Trenčínu mi volal agent, že Záhrebu sa niekto zranil a chcú ma na mesiac. Prišiel som a presvedčil vedenie, že si zaslúžim zmluvu na celý rok. Odvtedy to išlo a stal som sa druhým najviac vyťaženým obrancom tímu.

Čo vám dal uplynulý ročník?
Nakukol som do kanadsko-americkej mentality. Tréner Mark French mal úspechy vo farmárskej AHL a svoj štýl preniesol aj do Záhrebu. Každý presne vedel, čo má na ľade robiť. Dostali sme detailné manuály hry – ako hrať každé buly, obranný aj útočný systém. Naučil som sa veci, ktoré mi pomáhajú, aby som hral účelne a zbytočne sa neunavil. Potešilo ma aj to, že som mal po rokoch možnosť oprášiť si angličtinu.

Najväčšou hviezdou mužstva bol kanonier Jonathan Cheechoo. Aký na vás urobil dojem?
Cheechoo je veľká osobnosť. Síce tichý, ale veľmi pracovitý hráč. Priestor pred bránkou má dokonale zmáknutý, z bránkovej čiary triafa pravidelne vinkle – jednoducho výnimočný strelec. V kabíne ho toľko počuť nebolo, ale na ľade bol líder.

Záhreb meníte od budúcej sezóny za Dynamo Minsk. Nechceli ste s podpisom zmluvy počkať až po skončení majstrovstiev sveta?
Nie, agentovi som povedal, že by som mal radšej popísanú zmluvu už pred odchodom na šampionát. Nech tam idem s čistou hlavou. Snažil som sa kontaktovať Tomáša Surového, ktorý tam hral, ale mal vypnutý mobil. Tak som to rozobral aspoň s Jožkom Stümpelom, ktorý tam tiež voľakedy pôsobil. Viem, že klub má výborné zázemie a krásny štadión. Ľudia tam žijú hokejom. Ide hádam o najlepšiu „ruskú“ destináciu v KHL.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Švarný