Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiarom želám úspech, vraví obranca Suchý

Hokejisti Švajčiarska sú zatiaľ najpríjemnejším prekvapením majstrovstiev sveta. V Štokholme zdolali domácu reprezentáciu, Kanadu i Česko - a prevzali od nich pozíciu najväčších favoritov skupiny.

09.05.2013 12:00
Radoslav Suchý Foto:
Radoslav Suchý
debata

„Neprekvapuje ma to. Švajčiarom sa spravidla v základnej skupine darí. Majú kvalitné mužstvo s viacerými skúsenými hráčmi, ale aj šikovnými mladíkmi. Keď však ide do tuhého, akoby ich niečo zväzovalo. Nevedia získať medailu. Veľmi im želám, aby im to teraz vyšlo – a dostali sa do finále proti Slovákom,“ praje si 37-ročný Radoslav Suchý.

Ostrieľaný obranca po návrate z NHL odohral štyri sezóny v drese ZSC Zürich Lions. Stal sa majstrom Švajčiarska, tímu pomohol k triumfu v Lige šampiónov i k Victoria Cupu. V súboji oň zdolali v septembri 2009 tím NHL Chicago Blackhawks 2:1.

„V tom roku sme vyhrali skoro všetko. V eufórii sme si hrdo vraveli, že sme najlepšie mužstvo na svete a Švajčiarsko hokejová veľmoc… No, hokejová ešte nie je, skôr tenisová. V jej súčasnej reprezentácii dobre poznám viacerých hráčov. Najlepšie Mathiasa Segera a Severina Blindenbachera. S oboma som hrával v obrane, pravidelnejšie s Blindenbacherom. Seger patrí k najväčším hokejovým osobnostiam v krajine, je na pätnástom svetovom šampionáte. Už len za túto dlhovekosť by som mu dožičil úspech. Obom som esemeskami gratuloval k víťazstvám,“ vraví bývalý slovenský reprezentant.

Švajčiarsko štvrtú sezónu vedie kanadský tréner Sean Simpson.

„Dobre ho poznám z môjho pôsobenia v Zürichu. Mužstvo trénoval ma dve sezóny a potom prešiel k národnému tímu,“ približuje Suchý. Pripomína, že v najvyššej švajčiarskej súťaži pôsobia viacerí kanadskí tréneri i hráči, čo sa prejavuje aj v hernom štýle.

„Podobá sa na zámorský, je jednoduchý, založený na výdatnom korčuľovaní. Simpson vie mužstvo takticky veľmi dobre pripraviť, je aj veľký motivátor. S citom zložil štyri vyrovnané útočné formácie, k oporám patria skúsení útočníci Martin Plüss a Andres Ambühl, talent potvrdzuje mladý Nino Niederreiter. Brankár Martin Gerber takisto patrí k ikonám švajčiarskeho hokeja. Jeho reprezentácia si utvorila sľubnú pozíciu, môže postúpiť do štvrťfinále z prvého miesta v skupine. Rozhodujúce bude, ako zvládne dôležité štvrťfinále. Švajčiari sú pohoďáci, niekedy im však chýba extra motivácia. Šampionát začali nad očakávanie, želám im, aby v takomto trende aj pokračovali,“ uzatvára obranca Popradu.

debata chyba