Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lotyši sa zachraňujú, budú hrýzť

Oddýchli si a teraz ich čakajú dva dôležité zápasy v priebehu necelých dvadsiatich štyroch hodín.

09.05.2013 10:00
HOKEJ-MS: Fínsko - Slovensko, vujtek, oremus Foto: ,
Tréner Slovenska Vladimír Vùjtek a jeho hráči.
debata

Slovenskí hokejisti sa dnes o 19.15 v Hel­sinkách stretnú s Lotyšskom a zajtra o 15.15 si zmerajú sily s Rakúskom. Ak zvládnu oba duely, môžu si už pred súbojmi proti Rusku a USA výrazne priblížiť postup do štvrťfinále.

Lotyši si utorňajšou prehrou s Rakúšanmi (3:6) výrazne skomplikovali situáciu a namočili sa do boja o záchranu. Po troch dueloch majú na konte nula bodov a proti Slovensku tak potrebujú bodovať. „Máme pred sebou náročnú úlohu – zachrániť sa medzi elitou. V mužstve je veľa hráčov, ktorí sa vrátili na ľad len nedávno po zraneniach či operáciách. Prejavuje sa to na ich súčasnej forme,“ tvrdí Ted Nolan, kanadský tréner lotyšskej reprezentácie.

Do bránky Slovenska sa po štvrtý raz na šampionáte postaví Rastislav Staňa, v útočných formáciách by nemalo prísť k žiadnej zmene oproti predošlým duelom. „Nemáme dôvod robiť zmeny. Raz potiahne jedna päťka, potom druhá. Dôležité sú pre nás výsledky celého tímu,“ vysvetľuje kouč Slovenska Vladimír Vůjtek.

„Pre brankára je vždy dobre, keď je v tempe. Na to, že chytám často, som zvyknutý z Ruska. Čaká nás nepríjemný súper s množstvom hráčov z KHL. Možno nemajú až takú vysokú kvalitu, preto sa sústreďujú najmä na obranu. Bude to boj, dúfam, že so šťastným koncom pre nás. Vieme, že kvalita je na našej strane a veríme si,“ vysvetľuje Staňa.

Väčšinu lotyšských hokejistov pozná Tomáš Surový, ktorý pôsobí už tretiu sezónu v KHL. Prvú z nich odohral za Dynamo Riga, kde hráva základ tímu Teda Nolana. „Teraz majú iného trénera, musíme si pozrieť na videu, akým systémom hrajú. Potrebujeme streliť čo najskôr góly, no zároveň nesmieme otvoriť hru. Očakávam dosť taktický súboj,“ naznačil Surový.

Tréner Vůjtek je s doterajším priebehom turnaja spokojný. „Všetko zatiaľ ide podľa plánov. Zdolať Francúzov bola povinnosť. S Fínmi sme sa pokúsili o bod, ale napokon to nevyšlo. Nemci boli pre nás najťažším súperom. Potrebovali sme s nimi vyhrať a to sa nám podarilo. Veríme, že štvrťfinále sa dá dosiahnuť aj so štyrmi výhrami. Nechceme však vopred kalkulovať,“ hovorí český odborník.

Vedenie výpravy stále čaká na vývoj v zámorskej NHL, pozorne sleduje série play off Chicaga a Bostonu. Preto zatiaľ nedopísala trojicu Švarný, Haščák, Daňo na súpisku.

debata chyba