Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MS: Slováci chcú aj s Lotyšmi tri body

Po dvoch dňoch zápasového voľna nastúpia slovenskí hokejisti vo štvrtok na majstrovstvách sveta v Helsinkách na súboj proti Lotyšsku (19.15 SELČ).

08.05.2013 10:00
Slovensko, hokej Foto: ,
Slovenskí hokejoví reprezentanti.
debata

Zisk troch bodov priblíži zverencov Vladimíra Vůjtka ešte viac k štvrťfinálovým bránam. Slováci v doterajšom priebehu turnaja zdolali Francúzov a Nemcov a prehrali s Fínmi v zápase, v ktorom boli dlho lepším tímom, ale nevedeli sa presadiť strelecky.

"Šesť bodov je dobrých, pred turnajom by sme ich brali. Škoda, že sme ešte nezobrali nejaký bodík Fínom. Ideme od zápasu k zápasu, máme to dobre naštartované. Cieľom je dostať sa do štvrťfinále, ale ešte v ňom nie sme. Aj s Lotyšmi chceme získať tri body,“ povedal útočník Branko Radivojevič.

Lotyši sa budú prezentovať agresívnym herným štýlom postavenom na zabezpečenej obrane. V súboji so Slovákmi nemajú čo stratiť, ale body môžu mať pre nich v konečnom účtovaní cenu zlata. Pobaltskému tímu po prehrách s Ruskom, USA i Rakúskom hrozia záchranárske práce a urobí všetko pre úspech. "Čím skôr sa dostaneme cez ich obranu, tým to bude lepšie pre nás,“ myslí si Branko Radivojevič.

Súčasnému slovenskému tímu sa hrá lepšie proti mužstvám, ktoré sa snažia aj tvoriť a nečakajú len na chyby súpera. Jednotlivé reprezentácie sú z roka na rok vyrovnanejšie a zápasy tesnejšie.

"Slabý súper na turnaji už asi ani nie je. Lotyši sú z korčuliarskej stránky vyspelým tímom, sú technicky zdatní a hrajú dobre do tela. Rovnako však musíme aj my. Rozhodovať budú maličkosti,“ rozhovoril sa obranca Andrej Sekera.

Na tohtoročnom šampionáte nie je núdza o nečakané výsledky. Hokej nie je už záležitosťou úzkej svetovej špičky. Do popredia sa tlačia nové krajiny. "Vyrovnanosť turnaja ma neprekvapila. Už vlani to bolo podobné. Mnohé krajiny, ktoré nemali v minulosti vyspelý hokej, nás už dobiehajú, ak nás už v niečom nepredbehli,“ myslí si Andrej Sekera.

Pre Brülla je tohtoročný šampionát najjednoduchší

O zabezpečenie pohodlia slovenskej hokejovej reprezentácie na majstrovstvách sveta v Helsinkách sa takisto ako vlani z pozície sprievodcu stará Peter Brüll. S prestávkami už vyše pätnásť rokov žije vo Fínsku a dokonale pozná tunajšie prostredie. Slovákov mal na starosti nielen na posledných dvoch šampionátoch, ale aj v roku 2003.

"Bol som pri bronzovom i striebornom tíme Slovenska, chýba mi už iba zlato. To som však už zažil ako sprievodca výpravy Fínska na svetovom šampionáte 2011 v Bratislave. Bolo by skvelé, ak by sa podarilo skompletizovať aj slovenskú zbierku. Snívam o tom, že tento slovenský tím bude hrať aj v Štokholme na záver šampionátu,“ povedal Peter Brüll.

Ak by Slovensko postúpilo do bojov o medaily, sprievodca výpravy by nechýbal ani vo Švédsku. V Štokholme by sa však k nemu pridal ešte jeden z miestnych organizátorov.

Bývalý zamestnanec Slovenského olympijského výboru má tento rok uľahčenú prácu. Slovensko opäť hrá na turnaji v Helsinkách a tunajšie prostredie poznajú všetci členovia výpravy. V porovnaní s vlaňajškom sa pri organizácii nič nezmenilo. „Jedine je tu asi polovica iných hráčov,“ tvrdí Brüll a dodáva:

"Čo sa týka ďalších vecí, je to rovnaké ako vlani. Máme rovnakú kabínu, šoféra autobusu, hotel, voľnočasový program. Dokonca do kabíny nám nosia vodu i uteráky tí istí ľudia ako pred rokom. Nezmenil sa ani organizačný výbor, preto všetko funguje bez väčších problémov. I nálada v mužstve je podobná,“ uviedol Peter Brüll.

O tohtoročný šampionát je v Helsinkách medzi fanúšikmi väčší záujem ako vlani. Fíni totiž zmenili cenovú politiku a vstupenky sú dostupnejšie. "Navyše, lístky mohli predávať aj športové kluby a dostanú z nich polovicu zisku, takže sa viac snažia,“ tvrdí Brüll, ktorý je v súkromnom zamestnaní projektovým manažérom Fínskeho olympijského výboru.

Na starosti má významné podujatia – olympijské hry, Európske olympijské festivaly mládeže, olympijské hry mládeže. Členom fínskej výpravy bol vlani na olympijských hrách v Londýne a nebude v nej chýbať ani o rok v ruskom Soči.

debata chyba