Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dva zápasy za osemnásť hodín. Ako zvládnu hokejisti náročnú porciu?

Slovenskí hokejisti mali po včerajšom súboji s Lotyšskom necelých osemnásť hodín, aby sa pripravili na ďalší dôležitý duel na majstrovstvách sveta proti Rakúsku. Maséri a fyzioterapeuti tímu mali plné ruky práce.

10.05.2013 08:30
Roman Švantner Foto:
Kondičný tréner Roman Švantner (vpravo) v spoločnosti brankára Jaroslava Janusa.
debata (3)

Zvládnuť dva zápasy v priebehu necelých dvadsaťštyri hodín dá zabrať aj hokejovým profesionálom. Enormnému zaťaženiu musia prispôsobiť aj regeneráciu medzi stretnutiami. Tá je v prípade nahusteného programu ešte dôležitejšia, než obyčajne.

„Bezprostredne po zápase proti Lotyšsku sa budeme venovať strečingu, aby sa svaly natiahli do pôvodnej dĺžky, ktorá umožňuje ideálny korčuliarsky pohyb. Okrem toho musíme hráčom podať výživové doplnky, aby sme doplnili minerály a ostatné potrebné látky v tele a vypudili kyselinu mliečnu. Po neskorej večeri pôjdu chlapci na masáže a doplnia si tekutiny, ktoré počas súboja stratili,“ vysvetlil kondičný tréner a člen realizačného tímu Roman Švantner.

Športovci majú po náročných zápasoch často problém zaspať a pomáhajú si tabletkami na spanie. Švantner ich však neodporúča. „Niektoré z nich sú údajne návykové. Môžu po nich siahnuť, ale snažím sa, aby sa im vyhýbali,“ tvrdí Švantner.

Tridsaťtriročný bývalý karatista pracuje od zimy v kazašskom futbalovom klube Kajrat Almaty, kam si ho zavolal bývalý reprezentačný tréner Vladimír Weiss. Pri podpise zmluvy sa s vedením klubu dohodol, že ho uvoľní na majstrovstvá sveta, aby mohol pokračovať v spolupráci s Vladimírom Vůjtekom.

Pri reprezentácii má na starosti rozcvičku hráčov pred tréningom či zápasom, regeneráciu po nich, ale dohliada aj na jedálniček. Vlani sa hokejisti sťažovali na slabšiu pestrosť stravy.

„V hoteli sa snažia plniť naše požiadavky, ale ich kulinárske umenie nie je na takej úrovni, na akú sú hráči zvyknutí. Fínska kuchyňa nám jednoducho nešmakuje,“ hovorí Švantner. Čo hrá prím na tanieroch reprezentantov? „Kuracie prsia, ryby, cestoviny, polievky, tie sú však veľmi jednotvárne. Samozrejme veľa ryže, ovocia a zeleniny. V utorok si mohli dopriať aj rezne či koleno, ale za dva dni všetko spália,“ dodal.

Roman Švantner Foto: Ondrej Bobek
Roman Švantner Roman Švantner

Sú v tíme aj hráči, ktorí si nevedia odoprieť sladké? „Máme takých, ktorí majú tendenciu priberať, ale nebudem ich menovať. Paradoxne, nie sú to starší hráči, ale tí mladší,“ prezradil. V národnom tíme má okolo seba rýchlostné aj vytrvalostné typy hokejistov, ku ktorým treba pristupovať trochu odlišne. Za najrýchlejších hráčov považuje trojicu Záborský, Miklík a Libor Hudáček.

Sú v tíme aj hráči, ktorí by sa mohli presadiť i v niektorej z atletických disciplín?

„Objektívnejšie to viem posúdiť len pri tých, ktorých pripravujem pred sezónou a dlhšie spolupracujeme. Andrej Sekera je veľmi komplexný hráč, Tomáš Tatar a Rišo Pánik sú zasa vyslovene šprintéri. Oni by sa asi nestratili ani v atletike. Z hráčov, ktorí sú v Helsinkách, by podľa môjho odhadu mohol byť najrýchlejší Tomáš Záborský,“ dodal Švantner.

3 debata chyba