Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hey Satan, znie Šatanovi v helsinskej aréne

Rozcvičia sa, oblečú si dresy a idú zabávať zaplnené hľadisko Hartwall arény. Len namiesto hokejok chytia do rúk gitaru, mikrofón, husle, bubenícke paličky a basgitaru.

10.05.2013 10:00
Jimmy Cola Foto: ,
Hudobníci z fínskej kapely Jimmy Cola.
debata

Hudobníci zo skupiny Jimmy Cola sú výborným spestrením zápasov helsinskej skupiny počas 77. majstrovstiev sveta v hokeji. Najznámejšie rokové hity v ich podaní rozprúdia krv každému divákovi v hľadisku. Nesmrteľné skladby od Bon Jovi, Guns N' Roses, Led Zeppelin, AC/DC, Van Halen, Deep Purple a mnohých ďalších zahrajú pred zápasom, medzi tretinami, ale aj v rámci krátkych prestávok pred vhadzovaním.

„Je to veľká zábava. Užívame si to. Sme veľkí hokejoví fanúšikovia a takto máme najlepšie miesta v hale. Sledujeme, čo sa na ľade deje a prostredníctvom odposluchov rozoberáme zápas. Aj ľudia v hľadisku sú skvelí, fotografujú si nás, tľapnú si s nami. V jednom zo zápasov Lotyšska sa k nám pridali dvaja ich bubeníci a hrali s nami,“ hovorí spevák Jussi Mikkola.

Jimmy Cola fungujú už viac ako päť rokov a vo Fínsku sú známou kapelou. Hrávajú prevzaté skladby (v repertoári ich momentálne majú okolo 150) prevažne v nočných kluboch a na rôznych párty. Dvojtýždňový angažmán na helsinskom štadióne im padol vhod. „Máme možnosť trošku si oddýchnuť od cestovania v rámci koncertnej šnúry po celej krajine. V rámci našich bežných vystúpení hrávame rozmanitejšiu hudbu, ale k hokeju patrí najmä rokenrol. Keďže máme v kapele aj husle, dokážeme správne zahrať aj ruskú Kalinku. Okrem nej i ďalšie tradičné hokejové pesničky,“ prezrádza sympatický spevák.

Spevák skupiny Jimmy Cola Jussi Mikkola. Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Jimmy Cola Spevák skupiny Jimmy Cola Jussi Mikkola.

Ako sa skupina dostala k možnosti vystupovať na štadióne počas majstrovstiev sveta? „Odohrali sme už veľké množstvo koncertov a ľudia nás majú celkom radi. Máme pár priateľov vo Fínskom hokejovom zväze. Vyskúšali takýto experiment v decembri počas stretnutia Euro Hockey Tour proti Česku a spýtali sa nás, či si na to trúfame. Dopadlo to dobre, tak sa vo februári rozhodli, že v tom budeme pokračovať aj počas šampionátu. Samozrejme, všetko musela povoliť a schváliť Medzinárodná hokejová federácia,“ vysvetľuje frontman kapely.

Hoci je to pre nich nová skúsenosť i výzva, obavy pred prvým zápasom nemali. „Pred decembrovým duelom sa všetko zbehlo veľmi rýchlo a na strach nebol čas. Sme zvyknutí hrať pred davom ľudí. Problém bol skôr v tom, ako sa dozvieme, či zahrá v rámci krátkej prestávky diskdžokej, my alebo bude komerčná prestávka. Teraz však máme pri sebe chlapíka so slúchadlami, ktorý dostáva pokyny od režiséra. Máme vopred určené, aká skladba pôjde pri našom najbližšom vstupe. Akonáhle zaznie hvizd rozhodcu, sme pripravení hrať. Už to máme celkom zvládnuté a napríklad vieme, že pred presilovou hrou nespievame,“ poznamenal Mikkola.

Hra ktorého mužstva sa hudobníkom z Hämeenlinny najviac pozdáva? „Páči sa mi ruský štýl hokeja, ale aj Slováci hrajú dobre. A Francúzi až prekvapujúco dobre, poriadne vo vzájomnom zápase potrápili Fínov. Takže najviac držím palce Fínom a Rusom,“ priznal Mikkola. Ako správny hokejový priaznivec pozná aj viacerých slovenských hráčov.

„Veľmi radi hráme pesničku Highway To Hell od AC/DC. Spieva sa tam Hey Satan,“ tvrdí so smiechom šikovný spevák a dopĺňa aj ďalšie mená najznámejších slovenských hokejistov: „Poznáme Stümpela, Záborského aj iných. Sledujeme NHL a vieme, že tam máte pár veľmi dobrých hráčov. Aj na šampionáte máte dobrý výber,“ dodal.

debata chyba