Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci padli po heroickom výkone. Fínom podľahli 3:4

Slovenská hokejová reprezentácia ukončila svoje vystúpenie na 77. majstrovstvách sveta štvrtkovou štvrťfinálovou prehrou 3:4 v Helsinkách s domácim Fínskom a do Štokholmu na vyvrcholenie šampionátu už nepocestuje.

16.05.2013 17:15 , aktualizované: 19:15
slovensko, fínsko, raanta, šatan Foto: ,
Antti Raanta už iba sleduje puk vo svojej sieti v zápase Slovensko - Fínsko na MS 2013.
debata (74)

Nádej na prvú štvorku vzala Slovákom nevydarená prvá tretina štvrťfinále, ktorú prehrali 0:3. Zverenci Vladimíra Vůjtka síce dokázali v úvode tretej časti hry vyrovnať na 3:3, ale napokon sa radovali domáci Fíni. O ich víťazstve rozhodol v 49. min Aaltonen.

MS 2013: Slovensko - Fínsko v obrazoch Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Slovenska a Fínska pred štvrťfinále...

Slovensko na turnaji obsadí v konečnom účtovaní 8. miesto. Fínsko čaká v sobotu 18. mája v Štokholme semifinále s lepším zo súboja Kanada – Švédsko.

Fínsko – Slovensko 4:3 (3:0, 0:2, 1:1)
Góly: 2. Väänänen, 10. Kontiola (Pesonen, Aaltonen), 16. Kontiola (Aaltonen), 49. Aaltonen (Kontiola, Pesonen – 26. Miklík (Mezei, Kukumberg), 33. Sekera (Mezei, Hudáček), 41. Surový (Radivojevič)
Fínsko: A. Raanta – Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart – Aaltonen, Kontiola, Pesonen – Korpikoski, Koskiranta, Salminen – Pihlström, Granlund, Savinainen – Anttila, Hytönen, Hagman
Slovensko: Staňa – Mezei, Sekera, Vydarený, Jurčina, Sersen, Mihálik, Švarný – Radivojevič, Kopecký, Surový – Miklík, Kukumberg, Záborský – Šatan, Ölvecký, Hudáček – Daňo, Bližňák, Marcel Haščák – Bartek

Slováci začali nebojácne, ale už v 91. sekunde ich schladil strelou od modrej Väänänen – 1:0. Fínov gól upokojil a boli ďalej nebezpeční. Pri presilovkovom tlaku počas Daňovho vylúčenia sa vyznamenal slovenský gólman Staňa, ktorý chytil zblízka Pesonenovu strelu a následne Salminen prestrelil po Vydareného zblokovaní prázdnu bránku. V polovici prvej tretiny predviedol fínsky prvý útok bleskovú kolmú akciu, na ktorej konci si položil Kontiola aj Staňu a blafákom strelil svoj siedmy gól na šampionáte – 2:0.

Rýchli fínski hráči robili slovenskej defenzíve veľké problémy a vytvárali si jednu šancu za druhou. V 16. min po chybe pri rozohrávke v obrannom pásme Surový nespracoval poskakujúci puk a ten sa dostal ku Kontiolovi, ktorý spomedzi kruhov páli tretíkrát do slovenskej bránky. Zverenci Vladimíra Vůjtka sa snažili ohrozovať domácu bránku, ale ich strely s prehľadom likvidoval pozorný Raanta. V poslednej minúte trafil Surový zblízka len pravú žŕdku.

Úvod druhej časti bol rozpačitý. Fínska obrana síce nebola najpevnejšia, ale stál za ňou pozorný Raanta. V tíme Suomi výrazne prevažoval útok nad obranou. V 26. min poslal ťahavú strelu od modrej Michel Miklík, Raanta nič nevidel a puk skončil v jeho sieti – 1:3 z pohľadu SR. Potom to skúšal tvrdou strelou Šatan. Oba tímy sa nevyhli chybám a pred bránkami to horelo. V 33. min zavreli Slováci domácich v ich pásme a napokon trafil Sekera od modrej presne do horného rohu – už len 2:3.

Slováci prevzali iniciatívu a snažili sa vyrovnať. Vydareného strela po tlaku trafila len žŕdku. Fíni mali problémy v zadných radoch, gólom však neskončila aktivita Záborského s Miklíkom. Slováci následne nevyužili ani presilovú hru.

V 30. sekunde tretej tretiny bolo vyrovnané, keď sa po tlaku prvého útoku presadil zblízka Tomáš Surový. Slovenský tlak silnel, hráči sa snažili strhnúť vedenie na svoju stranu. Fíni vyťažili z minima maximum: opäť im zabral prvý útok a po rýchlej kombinácii v 49. min Aaltonen poslal puk už do poloprázdnej slovenskej bránky – 4:3.

Slováci sa tlačili do zakončenia pred Raantu, ale fínski zadáci si už dávali veľký pozor. Tréner Vladimír Vůjtek sa odhodlal 149 sekúnd pred koncom tretej tretiny k power-play, ktorá však napriek tlaku nepriniesla úspech.

Zaujímavosti po zápase s Fínskom

  • Slovensko má s Fínskom negatívnu bilanciu. Prehra bola už devätnásta z 26 zápasov. Na slovenskom konte je len päť víťazstiev.
  • Na majstrovstvách sveta sa oba tímy stretli štrnástykrát, Fíni uspeli desiaty raz.
  • Slovensko naposledy zdolalo Fínsko 28. apríla 2004, duel s výsledkom 5:2 bol súčasťou svetového šampionátu v Ostrave. Odvtedy v príprave, na MS či zimných olympijských hrách desaťkrát v rade triumfovali Fíni.
  • V minulosti sa v play-off na svetovom šampionáte stretli oba tímy len druhýkrát. V semifinále v roku 2000 zvíťazili Slováci v ruskom Petrohrade 3:1.
  • Michel Miklík ukončil po 189 minútach neprestrielnosť fínskych brankárov v súbojoch so Slovenskom.
  • Pre Michela Miklíka to bol v 49. reprezen­tačnom zápase desiaty gól, druhý na turnaji v Helsinkách.
  • Andrej Sekera strelil na MS 2013 svoj prvý gól, piaty v reprezentácii.
  • Tomáš Surový sa tešil v Helsinkách 2013 už z tretieho presného zásahu a sedemnásteho celkovo v tíme SR.
  • Obranca Branislav Mezei mal v zápase tri asistencie.
  • Miroslav Šatan nastúpil na 169. zápas v drese slovenskej reprezentácie, čím zlepšil svoj vlastný absolútny rekord.
  • Slovensko obsadilo na MS 8. miesto len druhý raz v histórii, doteraz jedinýkrát bolo ôsme v roku 2006 v Lotyšsku.

Ohlasy fínskej tlače

Suomen Jääkiekkoliitto: „A je to, ‚levi‘! Pekný výlet do Štokholmu. Zbaľme si batožinu a poďme si po trofej.“

Helsingin Sanomat: „Fínska ‚horská dráha‘ zamierila do semifinále. Nebola to ľahká cesta. ‚Levi‘ viedli po prvej tretine 3:0, ale Slováci v úvode tretej vyrovnali. Semifinálovú miestenku zariadil Aaltonen.“

Kaleva: „Fínsko vďaka víťazstvu 4:3 nad Slovenskom v semifinále. Súper zmazal trojgólové manko, ale Juhamatti Aaltonen dosiahol v 49. minúte víťazný gól.“

Iltalehti: „‚Levi‘ v semifinále!“

74 debata chyba