Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hagman: Hráte už lepšie, ale veríme si

V utorok museli zvíťaziť nad Lotyšmi, aby vyhrali skupinu a vo štvrťfinále narazili na Slovensko. Očakávaný triumf sa nerodil ľahko, no Fíni to nakoniec, aj keď až v predĺžení, zvládli.

16.05.2013 12:00
hagman, staňa Foto: ,
Rastislav Staňa zasahuje pred Niklasom Hagmanom.
debata

Proti mužstvu Vladimíra Vůjteka si veria, ich jediným cieľom je totiž zisk zlata. Zároveň však súpera, nad ktorým vyhrali v skupine 2:0, nechcú podceniť.

„Bude to veľmi náročné stretnutie. Slováci sa na šampionáte postupne zlepšujú. V prvom vzájomnom dueli predviedli dobrý výkon, no nestrelili gól. To je však už minulosť. Určite musíme podať lepší výkon, než proti Lotyšsku, aby sme postúpili,“ tvrdí obranca Sami Lepistö. „Som si istý, že teraz hráme lepšie, ako keď sme hrali proti Slovensku prvý raz. Jednotlivé formácie sú zohratejšie. Najväčší rozdiel je v dôležitosti súboja. Kto prehrá, v turnaji končí. Sme dostatočne pripravení a veríme si,“ dodal odhodlane útočník Niklas Hagman.

Fínskych fanúšikov potešil triumf Slovenska nad USA, vďaka ktorému sa domáci tím vyhol vo štvrťfinále favorizovaným Rusom. „Neberieme to tak. Ak chceme vyhrať turnaj, musíme zdolať každého. Navyše, v skupinovej fáze sme ukázali, že vieme zvíťaziť aj nad Ruskom,“ pripomenul Lepistö.

Proti Lotyšom sa Fíni trápili v presilových hrách. K dispozícii ich mali osem, ale strelili v nich len jeden gól. „Špeciálne našej prvej formácii sa vôbec nedarilo. Keď nepremieňate presilovky, ťažko sa odskakuje súperovi. Verím, že do zápasu so Slovákmi to napravíme,“ naznačil skúsený fínsky obranca.

Hráč so skúsenosťami z NHL odštartoval uplynulý ročník v drese Jaroslavľa, no počas sezóny sa presunul do pražského Leva. V drese nováčika KHL sa stretol s početnou slovenskou enklávou. Bývalý oddielový kolega Tomáš Surový bude vo štvrtok jeho súperom. „Zatiaľ sme sa v Helsinkách ani poriadne neporozprávali. Stretli sme sa len na štadióne a prehodili pár slov. No teším sa, že si proti nemu opäť zahrám,“ poznamenal Lepistö.

Prekvapilo oporu zadných radov fínskej reprezentácie, že Slováci museli o postup do štvrťfinále bojovať až do posledného zápasu a na turnaji prehrali s Lotyšskom i Rakúskom? „Môže to byť vaša výhoda. Odohrali ste náročné zápasy a nakoplo vás to. Navyše, vlani ste sa dostali až do finále a máte tu dosť hráčov z toho mužstva,“ hovorí Lepistö.

Pred dvoma rokmi bol v Bratislave súčasťou mužstva, ktoré získalo po dlhých šestnástich rokoch druhý majstrovský titul pre Fínsko. „Mám na to krásne spomienky. Nedá sa ani opísať, aké to bolo úžasné. Vo finále sme uspeli proti Švédsku a o to cennejšie to pre nás bolo. Finálový zápas bol z našej strany skvelý, celý turnaj nám vyšiel. Verím, že to môžeme zopakovať,“ dodal Lepistö.

debata chyba