Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sú odhodlaní preplávať tisíc jazier

Už deväť rokov čakajú slovenskí hokejisti na víťazstvo nad Fínmi. Nadišiel správny čas zmeniť to.

16.05.2013 09:00
HOKEJ-MS: Fínsko - Slovensko, radivojevič Foto: ,
Momentka z prvého vzájomného zápasu na tohtoročných MS. Obrovská šanca Branka Radivojeviča sa gólom neskončila.
debata (1)

Šnúru deviatich prehier za sebou s krajinou tisícich jazier sú Slováci odhodlaní ukončili vo štvrtok od 17.30 vo štvrťfinále majstrovstiev sveta v Helsinkách.

Zverenci Vladimíra Vůjteka podľahli severskému tímu v druhom stretnutí na šampionáte napriek dobrému výkonu 0:2 a ani pred rokom v základnej skupine mu nestrelili gól (0:1). Veria, že do tretice nevyjdú strelecky opäť naprázdno.

„Verím, že negatívnu sériu zlomíme práve teraz,“ tvrdí Branko Radivojevič, ktorý hral v Helsinkách na majstrovstvách sveta už dvakrát vo štvrťfinále (spoločne s kapitánom Šatanom) a v oboch prípadoch bol úspešný. V roku 2003 zdolali Slováci Švajčiarov 3:1 a vlani prekvapili favorizovanú Kanadu 4:3. „Bodaj by to tak bolo aj proti Fínom,“ zaželal si skúsený útočník.

Recept na rýchlych fínskych korčuliarov ponúka Tomáš Záborský, ktorý v krajine pôsobil tri sezóny. „Dôležité bude nedostať rýchly gól. Fíni vedia výborne brániť, zavreli by to. Navyše majú dobrého brankára. Musíme pokryť ich kľúčových hráčov, ktorí sú veľmi nebezpeční. Dôležitá bude aj disciplína. Ak budeme vylučovaní, bude sa nám hrať ťažko,“ hovorí najlepší strelec slovenského tímu.

Verí, že Slováci strelia prvý gól v zápase, ktorý ich naštartuje rovnako, ako proti Američanom. „Od toho sa bude odvíjať celý duel. Ak Fíni prehrávajú, pohoda z ich hokejok sa vytráca. Majú problémy otáčať zápasy,“ prezrádza.

Slovenský tím môže hrať vo štvrťfinále uvoľnene. Postupom do vyraďovacích bojov splnil cieľ. Zároveň si výhrou nad USA v poslednom stretnutí v skupinovej fáze zvýšil sebavedomie. Naopak, Fíni po vlaňajšom sklamaní zo štvrtého miesta berú len medailu, najradšej zlatú. Vpred ich budú hnať zaplnené tribúny, ale obrovský tlak ich môže aj brzdiť.

„Domáce prostredie je pre nich skôr výhoda. Sú favoritom,“ myslí si tréner Vůjtek. Jeho zverenci si musia dať pozor najmä na produktívnu prvú formáciu Juhamatti Aaltonen, Petri Kontiola a Janne Pesonen. Kontiola je s dvanástimi bodmi druhý najproduktívnejší hráč doterajšieho priebehu šampionátu.

„Robia problémy všetkým súperom, sú v popredí bodovania, majú priemer takmer dva body na zápas. V hokeji sa však ťažko hrá osobná obrana,“ vysvetľuje skúsený český kouč. Spolieha sa, že strelecká potencia, ktorú jeho hráči znovuobjavili proti USA, vydrží aj v play off. „Bolo by dobré, dať aspoň jeden gól v prvej tretine,“ naznačuje.

Do zápasu zasiahne rovnaká zostava, ktorá dohrala utorňajší úspešný duel proti Amerike. Trinástym útočníkom bude Bartek, so Šatanom a Ölveckým začne Libor Hudáček.

1 debata chyba