Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Všetko do seba zapadlo. Od Staňu až po Daňa

Jána Laca vyradilo z obhajoby pozície najlepšieho brankára tohtoročných majstrovstiev sveta zranenie kolena. "Stále ma pobolieva, stále ho nemôžem naplno zaťažiť. Možno sa nevyhnem artroskopii. Stretnutie som sledoval doma v televízii. Keď nie som priamo v dianí, neprežívam prenosy nervózne. Iné by to bolo, keby som bol s chalanmi tam a nemohol im pomôcť," vraví opora doneckého Donbassu, ukrajinského účastníka Kontinentálnej hokejovej ligy.

14.05.2013 20:39
Ján Laco Foto:
Ján Laco.
debata

Rozhodli zápas Slovensko – USA zápas brankári?
Dá sa tak povedať, no rozhodli aj výkony oboch mužstiev. Rasťovi Staňovi zápas vyšiel vynikajúco. Vyriešil viaceré veľmi nepríjemné situácie, v ťažkých chvíľach podržal mužstvo. A spoluhráči mu pomohli tiež, boli tam, kde po odrazených pukoch mali byť. A keď nestihli, vyriešil to spoľahlivý slovenský brankár. Celé mužstvo podalo obetavý výkon. Dôležité bolo, že v tretej tretine si držalo Američanov od tela. Zvládlo ju výborne – aj s gólom Marka Daňa do prázdnej bránky.

Viete sa vžiť do situácie amerického brankára? Čo urobia so strážcom svätyne dva také lacné góly?
Na istote mu určite nepridajú, čo aj bolo vidieť v niektorých situáciách a aj pri druhom inkasovanom góle. Z môjho pohľadu bol o niečo lacnejší než prvý. Taká situácia, aká nastala v úvode, sa pritrafí. Bishop sa správne rozhodol ísť za bránku po puk. Chybu urobil v tom, že pridlho čakal s rozhodnutím, ako a kam ho odohrá. Tomáš Kopecký už naňho dobiedzal. Trafil ho do korčule, odtiaľ sa odrazil k voľnému Brankovi – a po pätnástich sekundách sme viedli! Dostať gól po prvom kontakte s pukom bez poriadneho zákroku nie je nič príjemné. Hokej je však o chybách. Ale – Američanov sme k nim donútili, to sa stalo kľúčom k cennému víťazstvu.

Zažili ste niečo podobné?
Takáto téma nie je pre brankárov príjemná. To by ste sa čudovali, aké všelijaké góly padajú. Určite som videl už aj lacnejšie… Chalani však ukázali, že sa nevzdávajú ani v situácii, keď im povinnosť velila zdolať silného súpera. Nadviazali na kvalitný výkon proti Rusku, ba ešte ho zlepšili.

Čo sa deje v kabíne pred zápasom o prežitie? Na čo kladú tréneri najväčší dôraz?
Netreba vôbec zdôrazňovať motiváciu. Tú ma každý najvyššiu. Z vlaňajších skúseností si trúfam povedať, že mužstvo absolvovalo deň pred zápasom výdatný tréning – aj s nácvikom presiloviek a oslabení. Pán Vůjtek skôr hráčov povzbudí a upokojí, než by im niečo vyčítal. Urobil správne rozhodnutia: do bránky poslal Rasťa Staňu, vrátil do zostavy Martina Barteka, v závere zápasu sa nebál poslať na ľad mladíka Marka Daňa. Obaja útočníci sa mu za dôveru odvďačili gólmi. Ukázalo sa, že pripravil chalanov veľmi dobre takticky. Niekedy veľký význam zohrajú aj maličkosti, ktoré si človek v zápase ani nevšimne. Všetko do seba zapadlo, ako malo.

Pred rokom sa v zápase proti USA, tretím v základnej skupine po dvoch prehrách, začala slovenská víťazná púť do finále. Slováci aj teraz zdolali USA, štvrtý gól strelili do prázdnej bránky – podobne ako vlani. Spomenuli ste si na tieto súvislosti?
Na takéto podrobnosti ani nie, ale zdá sa, že na silný tím USA vieme v dôležitých chvíľach zahrať. Bodaj by nám to vydržalo čo najdlhšie.

Ste optimista pred štvrťfinálovým zápasom?
Ja som vždy optimista. Aj vlani sme postúpili zo skupiny zo štvrtého miesta, aj keď sme získali viac bodov než teraz. Čo bolo doteraz, sa stiera. Slovensko opäť postúpilo do štvrťfinále, zvládlo, čo si predsavzalo. Opäť sa potvrdilo, že mužstvo sa má hodnotiť až po jeho záverečnom zápase.

Graňák: Víťazstvo povzbudí, nakopne
„Výsledok ma potešil, je perfektný. Som za chalanov veľmi rád. Zaslúžili si to,“ uviedol ďalší člen minuloročnej striebornej partie Dominik Graňák. „Toto víťazstvo môže mužstvo povzbudiť a nakopnúť ešte niekam úplne inam!“ dodal obranca, ktorý momentálne čerpá nové sily na dovolenke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba