Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pamätajte si tie mená. Na MS hrali aj budúce hviezdy

Gibson, Hertl, Bozon, Girgensons, Gračnar, Trouba, Galčeňuk... Možno ste tie mená v uplynulých dňoch zachytili z televíznej obrazovky alebo ste si ich všimli v štatistikách majstrovstiev sveta.

23.05.2013 11:00
Alex Galčeňuk Foto: ,
Američan Alex Galčeňuk premenil rozhodujúci nájazd v zápase o bronz proti Fínom.
debata

A zrejme o nich ešte budete počuť. Z niektorých určite vyrastú hokejové hviezdy.

Na majstrovstvách sveta vo Fínsku a Švédsku dostalo šancu viacero talentovaných hokejistov. Prím hrali tradične Američania, ktorí naďalej zbierajú ovocie svojho Národného systému výchovy hráčov. Založili ho ešte vo roku 1996 s cieľom sústrediť hokejové nádeje na jednom mieste v Ann Arbor. Absolventom tohto projektu je aj hrdina šampionátu s brankárskou maskou – John Gibson. Na prelome rokov žiaril na MS hráčov do 20 rokov v Ufe, kde získali Američania zlato, medzi seniormi však odchytal pred turnajom na severe Európy len 40 minút v drese Norfolku v AHL. Tréner Joe Sacco ho napriek tomu neváhal poslať do bránky vo štvrťfinálovom súboji proti Rusom.

Na turnaji dal o sebe vedieť aj urastený mladík z Minnesoty s českým priezviskom Jacob Trouba (na MS 1 gól a 2 asistencie). Kým obranca, ktorého draftoval Winnipeg zatiaľ čaká na premiéru v NHL, jeho krajan Alex Galčeňuk už má za sebou úspešnú nováčikovskú sezónu v drese Montrealu Canadiens. Už keď mal šestnásť, denník Chicago Tribune nazval potomka bieloruských rodičov zázrakom na korčuliach.

Slovinci vo Švédsku smútili po vypadnutí z elitnej kategórie, no tešiť ich môže aspoň fakt, že po Anžem Kopitarovi im vyrastá ďalšia hokejová superstar. Luka Gračnar svojimi zákrokmi dlho držal Slovincov nad vodou v súboji proti Kanade (favorit vyhral až po predĺžení). Minulú sezónu odchytal 19-ročný mladík v rakúskom Salzburgu so solídnou úspešnosťou 92,1 %. O pár dní by sa mohol stať druhým slovinským brankárom, ktorého si v drafte vyberie klub NHL. Český tím na MS síce vystužil tucet hráčov z NHL, no mnohých z nich zatienil len 19-ročný útočník Tomáš Hertl. Ten má ešte rok platnú zmluvu so Slaviou Praha, no nie je vylúčené, že zamieri za oceán alebo do KHL. „Svoj názor na Tomášov odchod som už povedal a nič na ňom nemením ani po šampionáte. Na NHL má čas a potrebuje ešte dozrieť,“ povedal pre portál idnes.cz tréner Slavie Vladimír Růžička.

Zemgus Girgensons je najvyššie draftovaným Lotyšom v histórii (14. v roku 2012), na MS strelil svoj jediný gól práve Slovákom. V zámorí sa pokúsi preniknúť do NHL v drese Buffala. V otcových šľapajách zasa kráča Tim Bozon, syn francúzskej hokejovej legendy.

Raritou turnaja však bol iný hráč – Marko Daňo odohral v priebehu 13 mesiacov šampionáty do 18 rokov (vlani na Slovensku) a 20 rokov i seniorský. Ani štart na MS či výber v drafte NHL (kde bude Daňo najväčšou slovenskou nádejou) však ešte nie sú zárukou úspešnej hokejovej kariéry.

debata chyba