Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z babráka je hrdina. Švajčiari velebia kanadského kouča

Ešte vlani bol na odpis, teraz ho oslavuje celá krajina. Sean Simpson je symbolom švajčiarskeho hokejového zázraku na majstrovstvách sveta.

20.05.2013 17:00
Sean Simpson Foto: ,
Sean Simpson
debata (2)

Kanadský kouč doviedol svoj tím na šampionáte k deviatim víťazstvám za sebou. Švajčiari prehrali až v tom poslednom – finálovom, ale na letisku ich včera vítalo takmer desaťtisíc fanúšikov ako hrdinov.

„Neistý Simpson nemá budúcnosť,“ napísali pred rokom noviny Zürichsee-Zeitung. Po veľkom sklamaní z 11. miesta na MS 2012 tlmočili verejnú mienku. Simpson však neodišiel. Našťastie – dodali o dvanásť mesiacov neskôr noviny. Podržala ho aj dobre formulovaná pracovná zmluva a poloprázdna kasa na švajčiarskom hokejovom zväze, ktorý nemal z čoho vyplácať odstupné. Z babráka je zrazu hrdina. Nie, 53-ročný Kanaďan sa nezmenil, ale úspech je v športe jedinou bernou mincou.

Tam, kde pôsobil, skôr či neskôr dosiahol úspech. S mužstvom Mníchov Barons získal nemecký titul, s Levmi z Zürichu vyhral Ligu majstrov i Victoria Cup po triumfe nad Chicagom Blackhawks. Simpsonovi podľa švajčiarskych médií pomohol návrat Colina Mullera na post asistenta i odchod Andyho Murrayho z pozície konzultanta, čím sa viac mohla prejaviť Simpsonova osobnostná línia. Kanaďan na svojom mentorovi lipol, Murrayho však odfúkla vlna kritiky po MS 2012.

Simpsona vo Švajčiarsku často porovnávajú s Ralphom Kruegerom, ktorý koučoval hokejistov s Helvétskym krížom na dresoch dvanásť rokov (najlepší výsledok dosiahol ešte v roku 1998 – 5. miesto). Aj Simpson dáva – podobne ako jeho predchodca – hráčom dostatok voľnosti na ľade i mimo neho. Ale kým rétoricky nadaný Krueger narábal v súbojoch s kritikmi a skeptikmi šikovne slovíčkami a argumentami, Simpson je priamočiarejší. Bulvárne noviny Le Matin pred šampionátom poukazovali na fakt, že v nominácii sú iba dvaja Románi (frankofónni Švajčiari) – napriek hokejovému boomu v západnom Švajčiarsku. Po výhre nad Švédmi v skupine MS sa Simpson s úškrnom pýtal: „Kde sú francúzski novinári?“

Krátko po finálovom súboji proti Švédom spovedala Simpsona švajčiarska televízia. „Chcel by som niečo povedať, ak môžem. Aj v týchto chvíľach som v myšlienkach pri troch švajčiarskych hokejistoch, ktorých život sa za ostatné mesiace veľmi zmenil,“ uviedol kouč a vyriekol tri mená: Kevin Lötscher, Ronny Keller a Stefan Grogg.

Lötscher reprezentoval Švajčiarsko na MS 2011 na Slovensku. Pár dní po šampionáte ho na ulici zrazila mladá opitá šoférka. Talentovaný hráč utrpel vážne zranenia hlavy. Vrátil sa k hokeju, hoci nehrá na takej úrovni ako pred nehodou. Keller odohral vo švajčiarskej lige 14 sezón. V marci tohto roka ho v zápase narazil súperov hráč zozadu na mantinel a Keller ochrnul.

„Nepoznám ho osobne, ale je významným členom švajčiarskej hokejovej rodiny a prajem mu veľa síl,“ komentoval Simpson. A napokon Grogg, hokejový profík, ktorý musel ukončiť kariéru pre ochorenie nervového systému. „Aj títo páni boli členmi našej posádky. Vďaka vám za inšpiráciu,“ dodal Sean Simpson.

2 debata chyba