Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokej na severe neláka

Hokej na severe Európy už nie je takým ťahákom ako kedysi. Dvojročný severský experiment dvoch organizátorských krajín majstrovstiev sveta nebol fanúšikovským ternom.

17.05.2013 10:00
HOKEJ-MS: Slovensko - Lotyšsko Foto: ,
Slovenskí fanúšikovia.
debata (3)

Vlani sa hral svetový šampionát v štokholmskej Globe Arene pred poloprázdnymi tribúnami, v tomto roku sa v Helsinkách zaplnila Hartwall Aréna na súboj Američanov so Slovákmi aspoň z dvoch tretín len vďaka fínskym školákom. V trinásťapol­tisícovej hale sa priemerná návšteva na Slovákov pohybovala okolo 6500 ľudí. Prečo je to tak? Je za tým len vysoká cena vstupeniek alebo aj niečo iné?

„Švédsko bolo roky garanciou športového aj ekonomického úspechu. Ale záujem ľudí o hokej v tejto krajine klesá. Elitserien spadla v diváckom priemere v Európe z druhého na piate miesto a súkromná televízia, ktorá kúpila práva na play off sa ich po niekoľkých mesiacoch vzdala – bola na tom stratová,“ píše Expressen. Porovnanie svetových šampionátov v roku 1989 a 2012 či 2013 vyznieva tiež jednoznačne pre hokejovú minulosť.

„Pred 24 rokmi navštívilo zápasy majstrovstiev sveta v hale Globen v priemere 9700 divákov. Vlani bolo na domácich Švédov s Nórmi zvedavých len 7000 ľudí. Na Nemcov s Talianmi prišla ledva tisícka,“ konštatujú švédske noviny.

Švajčiari píšu o tom, že svetová hokejová federácia si hľadá nové trhy, lebo tie tradičné sú hokejom presýtené. Peňazí však nemá nazvyš. „Turnaj na Slovensku v roku 2011 sa skončil z každej stránky úspechom. Pre malé krajiny však nie je jednoduché organizovať šampionát bez silnejšieho partnera. Medzinárodná hokejová federácia naleje do svojho najväčšieho podujatia 30 miliónov frankov, viac nie. Možno by pomohlo organizovať šampionát raz za dva alebo aj štyri roky,“ tvrdí Neue Zürcher Zeitung.

V budúcnosti zrejme nezostane len pri švédsko-fínskom experimente dvoch krajín. Už dnes sa na kongrese IIHF rozhodne o usporiadateľoch MS v roku 2017. Kandidáti sú síce dvaja, ale zo štyroch krajín. Lotyšská Riga sa spojila s dánskou Kodaňou a nemecký Kolín nad Rýnom dokonca s francúzskou metropolou Parížom. V prípade úspechu Kolína s Parížom by sa šampionát v Nemecku konal ôsmy raz, ale vo Francúzsku ho nezažila celá jedna generácia. MS v hokeji sa tu hrali len dvakrát – v roku 1930 v Chamonix a o 21 rokov neskôr práve v Paríži

3 debata chyba