Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zastavia Česi nezdolaných Švajčiarov?

Pomer síl medzi hokejovou elitou sa oproti vlaňajšku veľmi nezmenil. Do štvrťfinále majstrovstiev sveta postúpilo sedem tých istých krajín ako pred rokom.

16.05.2013 11:00
Česko, fanúšikovia Foto: ,
Budú sa českí fanúšikovia tešiť aj po zápase proti Švajčiarsku?
debata

Vlani si zahrali vo vyraďovacej fáze Nóri a teraz ich nahradili Švajčiari.

Tí v Štokholme zatiaľ píšu jednu z najkrajších kapitol svojho hokeja. Vyhrali všetky stretnutia v základnej skupine a len Kanada im vzdorovala až do nájazdov. Sedem zápasov na jednom vrcholnom turnaji zvládli Švajčiari prvý raz. Renomovaný štatistik Klaus Zaugg napísal, že ide o tretí najväčší úspech v hokejovej histórii národa pod Alpami.

„Vyššie radím len titul majstrov Európy z roku 1926 a vicemajstrov sveta z roku 1935. Oba sa zrodili doma v Davose,“ napísal Zaugg na portáli 20min.ch.

Česi predviedli v základnej skupine hokejové trápenie, ale napokon z neho elegantne vykorčuľovali kanonádou proti Nórom (7:0). Mentálne sú teraz hore, v osobe útočníka Montrealu Tomáša Plekanca našli lídra tímu.

„Je to výborný hokejista a charakterný človek. Preto má veľa priateľov a hráči v kabíne ho berú,“ vysvetlil tréner českého tímu. „Nebojte sa. Pripravíme sa tak, aby sme tentoraz nad Švajčiarmi zvíťazili,“ cituje Aloisa Hadamczika server idnes.cz. Česi by radi natiahli medailovú šnúru, ktorá trvá od roku 2010, keď sa v Kolíne nad Rýnom stali majstrami sveta. Potom nasledovali dva bronzy – z Bratislavy a Helsínk.

„Česi sú favoriti, my sme už svoju úlohu splnili. Ale vážne – chceme postúpiť,“ laškoval pred českými novinármi kanadský kouč Švajčiarov Sean Simpson.

Zaujímavá konfrontácia sa očakáva v súboji Švédov s Kanaďanmi. Tri korunky v domácej hale Globen síce vyhrali päť zo siedmich zápasov, ale ich herný prejav je chladný. V prvom súboji proti Kanade nestrelili ani gól a prehrali ho 0:3. Pomôcť by im mohol príchod dvojičiek Sedinovcov, ktorí už úradovali v záverečnom súboji prvej fázy MS proti Dánom. Na víťazstve 4:2 sa podieľali dvoma gólmi.

„Určite sme proti Dánom nepredviedli všetko, čo vieme. Hľadisko bolo plné kanadských skautov a tí si robili poznámky,“ vravel pre Expressen švédsky center Henrik Sedin. Pri otázke, či sú Kanaďania silní, sa pousmial.

„Majú najlepších hokejistov spomedzi všetkých tímov na šampionáte. My ich však s bratom dobre poznáme. Denne sa s nimi stretávame v NHL, zrážame sa s nimi a bojujeme o každý puk,“ podotkol. „Švédi doplnili na súpisku niekoľko skvelých hráčov a majú za chrbtom aj divákov. Nečaká nás priateľské prostredie,“ zamyslel sa kanonier Kanaďanov, šesťgólový Steven Stamkos. Kanada čaká na majstrovstvách sveta na postup zo štvrťfinále už tri roky. Zatiaľ poslednú medailu vybojovali „javorové listy“ v roku 2009 (striebro), zlatí boli v roku 2007. Proti Švédom vyrukujú s veľkou posilou do zadných radov – nominantom na Norrisovu trofej v NHL P. K. Subbanom. „S určitosťou nám pomôže,“ potvrdil pre spravodajstvo TSN kanadský asistent trénera Stephane Robidas.

V Helsinkách okrem domácich Fínov a Slovákov budú bojovať o postup do semifinále aj Američania s Rusmi. Favoritmi tohto súboja sú zverenci Zinetulu Biľaletdinova, ktorí sú úradujúcimi svetovými šampiónmi. Ich sila by sa mala ešte zvýšiť po príchode topkanoniera NHL Alexandra Ovečkina. Ten mal doraziť z Washingtonu na sever Európy iba v stredu večer. „Taký kvalitný hráč mužstvu vždy pomôže. Otázne je, ako sa bude cítiť na druhý deň po prílete,“ citujú ruské zdroje mladého amerického útočníka Alexa Galchenyuka.

debata chyba