Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nad Tatrou sa blýska dalo Fínkam zabrať

Ich doménou je operný spev, no počas šampionátu majú pred sebou inú výzvu.

13.05.2013 10:00
Hymna, Fínsko, Helsinki Foto: ,
Spevácke trio, ktoré spievalo slovenskú hymnu počas zápasu Slovensko - Rakúsko.
debata (2)

Pred každým zápasom v Helsinkách zaspieva hymny oboch krajín trio spevákov alebo speváčok zo svetoznámeho operného festivalu v Savonlinne. Svoju úlohu berú veľmi vážne. Na stolíku pred sebou síce majú slová, no hymny sa napriek tomu naučili naspamäť.

„Počas leta organizujeme mesačný festival v Savonlinne. V našom zbore je osemdesiat ľudí, z nich sme vybrali dvadsaťštyri, ktorí bývajú blízko Helsínk. Rozdelili sme ich do ôsmich skupín po troch. Každá z nich zaspieva hymny približne pred štyrmi stretnutiami,“ vysvetľuje projektový manažér Jan Salven, ktorý má na starosti hladký priebeh ceremoniálu pred zápasmi v Hartwall Aréne.

Slováci sa po úvodnom súboji proti Francúzsku sťažovali, že odznela len prvá sloha hymny. „Trvala tridsaťpäť sekúnd a nikto nám nepovedal, že by sme mali odspievať obe. Keď sa prišli sťažovať ľudia z vášho hokejového zväzu, tak sme ich pripomienku akceptovali a dievčatá sa museli cez noc naučiť aj druhú slohu,“ povedal Salven.

Skúsení operní speváci a speváčky vnímajú možnosť spievať pred zaplnenými tribúnami Hartwall Arény ako príjemnú zmenu i výzvu. „Je to iný štýl spevu, navyše ide väčšinou o hymny v cudzích jazykoch, ktorými nehovoríme. Niektoré z nich sme predtým ani nepočuli,“ priznala Marja Kariová, jedna z trojice, ktorá spievala hymny pred piatkovým súbojom Slovenska proti Rakúsku.

„Oslovili nás organizátori majstrovstiev sveta, či by sme boli ochotné spievať na štadióne. Nápad sa nám zapáčil. Pred takým veľkým publikom už možno spievať nebudeme,“ dodala sympatická blondínka.

Aby sa speváčkam ľahšie učili slová, preložili si ich do fínčiny. „Najprv vám pripadajú tie slová vtipné, no keď viete, čo znamenajú, zmení sa to. Ľahšie sa zapamätajú,“ prezradila Laura Mäkitalová. Ktorá hymna im robí najväčšie problémy? „Americká,“ odpovedá so smiechom Mäkitalová a pridáva dôvod: „Má totiž najväčší rozsah. Najviac sa mi páči ruská, lebo má krásnu melódiu a znie veľmi hrdo a povzbudzujúco.“

Aj so slovenskou „Nad Tatrou sa blýska“ sa speváčky poriadne potrápili. „Vaše slová často obsahujú príliš veľa spoluhlások. Najmä ich zhluk sa ťažko vyslovuje, ako napríklad slová ,tvrdo“ či ,vzbudzujú"," dodala Mäkitalová.

Spevácke trio obyčajne zaspieva hymny pred oboma duelmi v jeden hrací deň. Ak sú na programe tri duely, speváci sa vystriedajú. „Máme možnosť pozrieť si aj hokej, čo je pre nás príjemný benefit,“ dodala Kariová.

2 debata chyba