Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci prehrali aj s Rakúskom, sen o štvrťfinále sa pomaly rozplýva

Slovenská hokejová reprezentácia nečakane prehrala v piatok na majstrovstvách sveta v Helsinkách s Rakúskom 1:2 po samostatných nájazdoch.

10.05.2013 15:15 , aktualizované: 17:50
MS, hokej, Sekera, Slovensko, Rakusko Foto: ,
Andreja Sekeru naháňa Thomas Hundertpfund avšak so zlomenou hokejkou.
debata (100)

Slováci si skomplikovali cestu do štvrťfinále v helsinskej skupine pred záverečnými dvoma zápasmi s Rusmi a Američanmi.

Zverenci Vladimíra Vůjteka, ktorí opäť herne nenadchli, pritom nezačali najhoršie, od 9. min viedli zásluhou gólu Tomáša Surového. Strelecky boli aktívnejší, ale nedokázali sa presadiť pred brankárom Starkbaumom. Rakúšania v 34. min vyrovnali Gerhardom Unterluggauerom a v samostatných nájazdoch rozhodol o ich prekvapujúcom víťazstve Thomas Vanek.

Slovensko – Rakúsko 1:2 po nájazdoch (1:0, 0:1, 0:0 – 0:0)
Góly: 9. Surový (Sersen, Radivojevič) – 34. Unterluggauer (Baumgartner, Oberkofler)

  • Slovensko: Staňa – Sekera, Mezei, Sersen, Švarný, Jurčina, Vydarený, Mihálik – Radivojevič, Surový, Kopecký – Hudáček, Ölvecký, Šatan – Záborský, Kukumberg, Miklík – Haščák, Bližňák, Daňo
  • Rakúsko: Starkbaum – Pock, Lakos, Schumnig, Lukas, Unterluggauer, F. Iberer, Almann – Latusa, Koch, Vanek – Oberkofler, Peinter, Baumgartner – Welser, Kristler, Schuller – Raffl, M. Iberer, Hundertpfund, Herburger
Tabuľka (Helsinki):
1. Rusko 4 3 0 0 1 16:6 9
2. USA 4 3 0 0 1 16:10 9
3. Fínsko 4 2 1 0 1 10:8 8
4. Slovensko 5 2 0 1 2 13:13 7
5. Francúzsko 4 2 0 0 2 8:11 6
6. Rakúsko 5 1 1 0 3 12:14 5
7. Nemecko 4 1 0 1 2 8:11 4
8. Lotyšsko 4 1 0 0 3 9:19 3
MS 2013: Slovensko - Rakúsko v obrazoch Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Slovenska a Rakúska pred zápasom...

Oba tímy začali opatrne a pred bránkami chýbal väčší vzruch. Rakúšania boli agresívnejší a častejšie sa dostávali do zakončenia. Slovenskí hráči si prvé príležitosti vypracovali pri vylúčení Haščáka, rakúsky brankár musel riešiť pokusy Záborského, Šatana a Kopeckého.

V 9. min otvoril skóre Surový, ktorý z otočky prekvapil spomedzi kruhov Starkbauma. Slováci sa potom snažili o dôslednú defenzívu a rýchly prechod do útoku. Rakúšania boli opticky aktívnejší a smerom dopredu nebezpečnejší.

Oba tímy hrali opatrne a skóre sa dlho nemenilo. V 23. min si zrazil Starkbaum nahodenie Miklíka za čiaru, ale až po prerušení hry hlavným rozhodcom a slovenská radosť bola predčasná. Na opačnej strane pálil nepríjemne Baumgartner.

Videozostrih zo zápasu Slovensko - Rakúsko

V 28. min sa neskončila úspechom ani snaha prvého slovenského útoku. V polovici zápasu skončil na bočnej konštrukcii pokus Marka Daňa. Postupne pribúdalo viac vzruchu pred oboma bránkami. V 34. min sa dostal štvrtý slovenský útok pod veľký tlak, Sersenovi sa nepodarilo vyhodiť puk a od modrej ho poslal do siete z prvej Unterluggauer – 1:1.

Prvý útok SR síce potom dostal puk za čiaru, arbitri však tentoraz odpískali postavenie Kopeckého v bránkovisku. Rakúšania čakali na slovenské chyby, v predposlednej minúte druhej časti sa rútili piati na jediného slovenského zadáka, ale Lakos netrafil priestor bránky. Slováci vyhrali druhú „dvadsaťminútovku“ na strely 23:9, ale na góly ju prehrali 0:1.

V 46. min si utvorili Slováci pri presilovke tlak, z troch striel Jurčinu dve zlikvidoval Starkbaum a jedna skončila na žŕdke. Slovenskí tím hral kŕčovito, chýbala mu väčšia iskra i moment prekvapenia. Rakúšania sa obetavo vrhali do striel a blokovali ich. V záverečnej minúte išiel za hru vysokou hokejkou na trestnú lavicu Šatan, Rakúšania presilovku v riadnom hracom čase i v predĺžení nevyužili.

V nadstavenom čase bolo viac vzruchu pred slovenskou bránkou, ale definitívu výsledku museli dať až samostatné nájazdy.

Ohlasy rakúskych médií

ORF: „Rakúsko zdolalo Slovensko v penaltovej kriminálke.“

Kronen Zeitung: „Rakúsky hokejový tím zvíťazil nad vicemajstrom sveta v penaltovom rozstrele, a tak slávi možno rozhodujúci úspech v boji o záchranu.“

Kurier: „Hokejisti prekvapili proti Slovákom. Vicemajstra sveta senzačne zdolali po samostatných nájazdoch. Hoci favorit viedol po deviatich minútach zásluhou Surového, Unterluggauer sa v druhej tretine postaral o vyrovnanie. Po bezgólovom predĺžení sa v nájazdoch ako jediný presadil Vanek a zabezpečil víťazstvo.“

APA: „Rakúšania premohli vicemajstrov sveta. Vykúpila ich superstar Thomas Vanek.“

Zaujímavosti po zápase

  • Slovenský tím nastúpil s viacerými zmenami v zostave. Prvýkrát na šampionáte zasiahol do hry Marcel Haščák, do dresu sa obliekol aj Ivan Švarný. Na tribúne zostali Jozef Stümpel a zranený Marek Ďaloga.
  • V 28. vzájomnom zápase dosiahlo Rakúsko štvrté víťazstvo. Slováci sa radovali 22-krát, dva duely sa skončili remízou.
  • Oba tímy sa doteraz na MS stretli sedemkrát, päťkrát sa radovali Slováci, len v roku 1996 vo Viedni a na aktuálnom šampionáte Rakúšania. V Helsinkách pred desiatimi rokmi zvíťazilo Slovensko vysoko 7:1.
  • Tomáš Surový v 40. stretnutí kariéry na majstrovstvách sveta sa radoval zo šiesteho gólu na tomto fóre.
  • Obranca Branislav Mezei nastúpil na šesťdesiaty zápas v slovenskom reprezentačnom drese, Martin Bartek na tridsiaty.
100 debata chyba