Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci po slabom výkone prehrali s Lotyšmi 3:5

Slovenská hokejová reprezentácia prehrala vo štvrtom vystúpení na 77. majstrovstvách sveta v Helsinkách s Lotyšskom 3:5 a skomplikovala si cestu do štvrťfinále.

09.05.2013 18:00 , aktualizované: 21:36
HOKEJ-MS: Slovensko - Lotyšsko, záborský, darzins Foto: ,
Tomáš Záborský zo Slovenska a Laris Darzins z Lotyšska počas zápasu Slovensko - Lotyšsko na MS 2013.
debata (105)

Zverenci Vladimíra Vůjtka nenadviazali na výkony z predchádzajúcich zápasov a Lotyši trestali každú ich chybu. Slovensko nad Lotyšskom ešte na majstrovstvách sveta nikdy v histórii nevyhralo, oba tímy sa na vrcholnom fóre doteraz stretli len raz a pobaltský tím vyhral 5:4 v Tampere 1997.

V slovenskom drese absolvovali premiéru na turnaji Jaroslav Janus a Marko Daňo. Z hetriku sa tešil lotyšský kapitán Laurins Darziňš a stal sa tretím hráčom na turnaji s troma gólmi v jednom zápase.

Slovensko – Lotyšsko 3:5 (1:3, 1:1, 1:1)
Góly: 2. Záborský (Kukumberg, Miklík), 37. Surový (Mezei, Dano) 60. Surový (Vydarený, Mezei) – 1. Cipulis (Sprukts), 13. Darzins, 18. Girgensons (Kulda), 39. Darzins, 51. Darzins

Slovensko: Staňa(I. tretina)/Janus – Mezei, Sekera, Ďaloga, Sersen, Vydarený, Jurčina, Mihálik – Bližňák, Kopecký, Radivojevič – Stümpel, Šatan, Hudáček L. – Kukumberg, Mihálik, Záborský – Daňo, Bartek, Surový, Ölvecký
Lotyšsko: Gudlevskis – Sotnieks, Redlihs, Freibergs, Kulda, Jass, Andersons, Pavlovs – Sprukts, Darzins, Cipulis – Dzerins, Girgensons, Indrasis – Kenins, Berzins, Jekimovs – Stals, Sirokovs, Jass

Tabuľka (Helsinki):
1. Rusko 4 3 0 0 1 16:6 9
2. USA 4 3 0 0 1 16:10 9
3. Fínsko 4 2 1 0 1 10:8 8
4. Slovensko 4 2 0 0 2 12:11 6
5. Francúzsko 4 2 0 0 2 8:11 6
6. Nemecko 4 1 0 1 2 8:11 4
7. Rakúsko 4 1 0 0 3 10:13 3
8. Lotyšsko 4 1 0 0 3 9:19 3

Lotyši sa dostali už po pätnástich sekundách hry do vedenia, keď po vyhranom buly prekvapil Staňu strelou z prvej Cipulis – 0:1. Slovenská odpoveď prišla veľmi rýchlo: v 83. sekunde zachytil Kukumberg v strednom pásme rozohrávku súpera a Záborský trafil presne medzi Gudlevskisove betóny.

Slováci si potom vypracovali strelecké príležitosti, ale chýbala im väčšia presnosť. Lotyši prevyšovali súpera v korčuľovaní i ťahu na bránku a robili Slovákom veľké problémy. V 13. min v závare zahral rukou v bránkovisku Mezei a nariadené trestné strieľanie s prehľadom premenil Darziňš – 1:2.

MS 2013: Slovensko - Lotyšsko v obrazoch Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Fanúššikovia Slovenska a Lotyššska pred zápasom...

Lotyši dostali potom vyše minútovú možnosť presilovky piatich proti trom a v čase, keď boli Slováci už štyria na ľade, trafil nad Staňovu lapačku Girgensons – 1:3.

Počas prestávky vymenil tréner Vůjtek brankára Staňu a dal premiérovú šancu Janusovi, ktorého spoluhráči nevyužili na prelome tretín presilovku. Lotyši zahusťovali stredné pásmo, robili problémy pri slovenskej rozohrávke a snažili sa o rýchle protiútoky. Slováci sa pred Gudlevskisom nedostávali do dobrých príležitostí na strelu.

V 28. min nevyužil dobrú možnosť Ölvecký – mieril iba do lotyšského gólmana. V polovici druhej časti hry mali Lotyši opäť dlhú dvojnásobnú početnú výhodu, Cipulis v nej trafil len konštrukciu slovenskej bránky. V 34. min po rýchlej kombinácii s Kopeckým netrafil odkrytú časť bránky Radivojevič.

Zvýšenú slovenskú aktivitu korunoval Surový, ktorý prekonal Gudlevskisa strelou švihom spoza obrancu – 2:3. Následne sa po chybe v strednom pásme dostali Lotyši do prečíslenia dvoch na jedného a Darziňšov pokus zblokoval Sekera za Janusa – 2:4.

Slováci začali tretiu časť hry nedôrazne a v jej 25. sekunde skompletizoval hetrik Lauris Darziňš. Otrasený slovenský tím mal veľké problémy pri prechode do útočného pásma a pred bránkou súper nebol nebezpečný. Lotyši mohli pridať aj ďalšie góly, ale nevyužili ponúknuté šance.

V 47. min skončil Bližňákov pokus na konštrukcii bránky. Nevydarený zápas zverencov Vladimíra Vůjtka korunovala nevyužitá presilovka v 52. min, počas ktorej Gudlevskisa prakticky neohrozili.

Slováci dohrávali duel v kŕči, v poslednej minúte uzavrel na konečných 3:5 Tomáš Surový, ktorý tečoval strelu Reného Vydareného. Lotyši sa tešili z prvého víťazstva na turnaji.

Hlasy po zápase

Vladimír Vůjtek (tréner SR): „Od začiatku sme ťahali za kratší koniec. Hneď v úvode sme dostali gól a aj keď sme sa zdvihli a vyrovnali, tak to nebolo ono. Od trestného strieľania sme nestačili na súpera, potom sme sa už nedostali do hry. Veľa oslabení nebol hlavný dôvod našej prehry, hrali sme zle v defenzíve.“

Ted Nolan (tréner Lotyšska): „Dnes sme hrali oveľa lepšie ako v predchádzajúcich zápasoch. Tvrdo sme pracovali, výborne nám zahral prvý útok. Ukázali sme tímový výkon a sme spokojní, že máme prvé body.“

Ohlasy médií

Tvnet.lv: „Darzinšov hetrik priniesol Lotyšsku krásne víťazstvo.“

NRA: „Prvé víťazstvo na šampionáte. Darzinšove tri trefy, Lotyšsko premohlo vicemajstra sveta.“

Diena: „Darzinšove tri góly, Gudlevskisov debut, lotyšské víťazstvo.“

Apollo: „Kapitánov hetrik zabezpečil víťazstvo a zvýšil nádeje.“

Zaujímavosti po zápase s Lotyšmi

  • Slovensko prehralo s Lotyšskom v 22. vzájomnom zápase šiestykrát. Na svojom konte má trinásť víťazstiev a tri súboje sa skončili remízou.
  • Oba tímy sa pred štvrtkovým duelom stretli na MS len raz, v roku 1997 vyhrali vo fínskom Tampere Lotyši 5:4.
  • V slovenskom tíme debutoval na svetovom šampionáte Marko Daňo. Vo veku 18 rokov a 160 dní sa stal po Mariánovi Hossovi a Jiřím Bicekovi tretím najmladším Slovákom v histórii šampionátov. Hneď v prvom zápase dosiahol Daňo asistenciu.
  • Prvý štart na MS si pripísal aj brankár Jaroslav Janus, ktorý v 21. min vystriedal Rastislava Staňu.
  • V lotyšskej bránke premiérovo nastúpil na MS dvadsaťročný Kristers Gudlevskis, ktorý cestoval do Helsínk v pozícii trojky.
  • Slovensko dostalo v riadnom hracom čase prvýkrát v histórii MS gól z trestného strieľania, keď sa presadil Lauris Darziňš proti Rastislavovi Staňovi. Doteraz slovenskí brankári čelili dvom trestným strieľaniam: Jaroslav Halák v Bratislave 2011 zlikvidoval pokus Nemca Patricka Reimera, Ján Laco zasa vlani v Helsinkách zastavil Bielorusa Jevgenija Kovyršina.
  • Tomáš Záborský dal na MS 2013 už štyri góly.
  • Roman Kukumberg dosiahol už piatu asistenciu a patrí medzi najlepších nahrávačov na turnaji.
  • Tomáš Surový strelil vo svojom 39. vystúpení na MS piaty a šiesty gól na vrcholnom podujatí.
  • Lauris Darziňš ako tretí hráč na MS 2013 dosiahol hetrik.
105 debata chyba