Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci vyhrali v Prahe nad Českom 3:2

Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila v jubilejnom 500. stretnutí svojej histórie v Prahe v rámci Euro Hockey Challenge nad Českom 3:2.

18.04.2013 20:08
Česko, Slovensko Foto: ,
Radosť hráčov Slovenska po góle počas prípravného hokejového zápasu v Prahe.
debata (8)

V 56. vzájomnom derby vyhral slovenský výber dvanástykrát. Oba tímy sa opäť stretnú v sobotu 20. apríla od 19.00 h na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Slováci nastúpili proti Čechom po prvý raz od vlaňajšieho úspešného semifinále majstrovstiev sveta v Helsinkách (3:1).

V pražskej Tipsport Arene vykorčuľoval Jozef Stümpel na svoj 100. duel v drese s dvojkrížom na prsiach. Miroslav Šatan zasa odohral vôbec prvý súboj od 3. novembra, keď ho na rovnakom mieste zranil po kolízii v zápase Kontinentálnej hokejovej ligy s HC Lev Zdeno Chára.

Na dva góly Jiřího Novotného z 20. a 24. min odpovedal efektným zakončením v 27. min Ján Sýkora. Pre 22-ročného Banskobystričana to bol v desiatom reprezentačnom súboji premiérový zásah. V tretej tretine sa o obrat postarali Tomáš Surový (13. reprezentačný zásah) a Michel Miklík (8.). Slováci pripravili Čechom prvú prehru v príprave, pre zverencov Vladimíra Vůjtka to bola v období pred majstrovstvami sveta druhá výhra.

Česko – Slovensko 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)
Góly: 20. J. Novotný, 24. J. Novotný (Hubáček) – 27. Ján Sýkora (Radivojevič), 51. Surový (Ölvecký, K. Sloboda), 54. Michel Miklík (Záborský, Bližňák)
Vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Minář, Šindler – Bláha, Pešek (všetci ČR), 5148 divákov
Česko: Kovář – Čáslava, Nakládal, Mojžíš, Krejčík, Trončinský, Kutlák, T. Voráček, Kubát – Irgl, J. Novotný, Hubáček – Tenkrát, Hertl, Kašpar – Gulaš, P. Koukal, Vondrka – T. Rachůnek, Vrána, I. Rachůnek
Slovensko: Staňa – Marek Ďaloga, Mezei, Švarný, Brejčák, Sersen, Vydarený, K. Sloboda, V. Mihálik – Radivojevič, Stümpel, Ján Sýkora – Šatan, Kukumberg, L. Hudáček – Záborský, Bližňák, Miklík – Bartek, Ölvecký, Surový

Oba tímy začali vo vysokom tempe, hralo sa zo strany na stranu. Hneď v úvode pálil spomedzi kruhov Novotný, na opačnej strane pri úvodnom striedaní v prvom zápase od 3. novembra 2012 vybojoval Šatan puk pre Hudáčka, ale ten dlho váhal so strelou z dobrej pozície.

V 4. min Radivojevič nezakončil kombinačnú akciu s Ölveckým. Tlak českého výberu aj vďaka presilovke silnel a slovenská defenzíva na čele so Staňom musela tvrdo pracovať. Hostia sa pred Kovářa dostávali už len ojedinele.

V závere prvej časti pri hre štyroch proti štyrom využil Švarného zaváhanie Jiří Novotný, nakorčuľoval si až pred Staňu, ktorý jeho pokus zlikvidoval, ale tiesnený si puk zrazil do siete – 1:0. Do konca prvej časti hry zostávalo 19 sekúnd.

V 22. min po naskočení z trestnej lavice trafil v prečíslení dvoch na jedného Sersen len Šatana, ktorý odkorčuľoval z ľadu s bolesťou v ramene. Nebezpečný bol prvý český útok, Hubáčkova tvrdá strela v 24. min skončila na zadnej sieťke, po buly ďalšiu vyrazil Staňa pred seba, obrancovia puk neupratali a Novotný ho poslal druhýkrát do siete – 2:0.

Prípravný zápas Česko - Slovensko Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Miroslav ŠŠatan a Petr Čáslava.

Slovenský tím pridal smerom dopredu na dôraze. V 27. min ukázal Ján Sýkora šikovnosť i drzosť, za bránkou si položil puk na čepeľ a efektným spôsobom zasunul na štýl Mikaela Granlunda puk za Kovářa, ktorý skôr čakal prihrávku – 2:1. Zvýšená aktivita oboch tímov sa prejavila na veľkej šanci Koukala, ktorý prestrelil prázdnu bránku, i dobrých strelách Hudáčka či Záborského. V 39. min trafil Vrána do brvna.

Slovenský tím sa snažil o vyrovnanie, blízko k nemu mal pri vylúčení Trončinského, ale český brankár bol pozorný. V 45. min Kovář zlikvidoval aj sólo Hudáčka. Zverenci Vladimíra Vůjtka hrali aktívne, nezastavilo ich ani vylúčenie Radivojeviča. V 51. min našiel po odvážnej akcii Ölvecký na pravom krídle Surového, ktorý trafil do odkrytého miesta v rohu českej bránky – 2:2.

Víťazstvo na slovenskú stranu strhol v 54. min Michel Miklík, ktorý z pravého kruhu na vhadzovanie našiel miesto nad Kovářovou lapačkou. Domáci vrhli všetky sily do útoku a brankár Staňa mal plné ruky i nohy práce. Slovenská defenzíva si už víťazstvo nenechala vziať, nič na tom nezmenila ani záverečná česká 45-sekundová power-play.

Hlasy

Vladimír Vůjtek (tréner SR): „Z môjho pohľadu sme začali zápas veľmi zle, hrali sme zakríknuto, nedali sme si poriadnu prihrávku. Neboli sme spokojní s hrou, od druhej tretiny išiel náš výkon hore a tretia bola už vynikajúca. Počas prvej prestávky sme museli dôraznejšie hráčom povedať, že sa nemusia báť, nastupovať s nervozitou. Zobrali si to k srdcu a nakopol ich aj gól Jána Sýkoru, ktorým sme znížili na 1:2. Odrazu sme ovládli hru a držali tempo až do konca.“

Miroslav Šatan (útočník SR): „Výpadok som síce pociťoval, ale po dlhej prestávke je to celkom dobré. Mali sme slabší začiatok, Česi mali prevahu. Postupne sme zlepšili hru a v tretej tretine sa nám podarilo otočiť vývoj, s čím sme spokojní. Ján Sýkora si pri góle dovolil veľa, je mladý a je dobré, že sa o niečo podobné pokúsil a vyšlo mu to. Mužstvo potrebovalo vyhrať, zatiaľ je vo fáze, že sa dáva dokopy, ale každý úspech poteší.“

Ján Sýkora (útočník SR): „Prvú tretinu sme hrali kŕčovito, po góle sme sa rozbehli, začali sme byť aj častejšie pri puku. Dovtedy nám utekal, všetko sa odrážalo k Čechom. Nominácia na majstrovstvá sveta je pre mňa ešte ďaleko. Pred zápasom som si vravel, že chcem dať gól. Išiel som cielene za bránku, vyskúšal som to a padlo mi to do siete. Už som dal v zápasoch tri alebo štyri podobné góly.“

Michel Miklík (útočník SR): „Prvá tretina nebola z našej strany dobrá, mali sme čo zlepšovať. Sme spokojní, že sme otočili vývoj. Niečo podobné ako v prvej tretine by sa nám nemalo stávať. Môžeme len ďakovať Rasťovi Staňovi, že rozdiel nebol väčší. V ďalších zápasoch musíme začínať podobne, ako sme tento končili. Teším sa z každého gólu.“

Jozef Stümpel (útočník SR): „Nehrali sme zo začiatku dobre, odhadzovali sme len puky a nebola to hra, ktorú sme chceli. Postupne sa to vyrovnalo a začali sme premieňať šance. Dnešný zápas som bral ako každý iný, nevnímal som, že ide o môj stý v reprezentácii. Hralo sa mi celkom dobre, ako tím ešte musíme doladiť obranné činnosti. Pred Jánom Sýkorom klobúk dole, urobil to dobre.“

8 debata chyba