Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatan sa vracia. Bude hrať na svojom jedenástom šampionáte

Do slovenskej hokejovej kabíny pribudne silný líder. Na blížiacich sa majstrovstvách sveta vo Fínsku a Švédsku si oblečie reprezentačný dres aj Miroslav Šatan. Tridsaťsedemročný útočník to včera potvrdil generálnemu manažérovi Ottovi Sýkorovi.

15.04.2013 21:14
Miroslav Šatan Foto:
Miroslav Šatan.
debata (19)

„Po posledných vyšetreniach dostal Miro od lekárov povolenie hrať a bude sa hlásiť už na utorňajšom zraze v Bratislave,“ uviedol pre internetovú stránku SZĽH Sýkora, ktorého doplnil reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek: "Som rád, že je Miro zdravotne v poriadku a teším sa, že bude súčasťou nášho tímu.“

Topoľčiansky rodák pôjde na svoj jedenásty svetový šampionát A-kategórie, nechýbal ani na turnajoch C a B-kategórie, v ktorých si Slovensko postupne vybojovalo miestenku medzi elitou.

Šatan nenastúpil na žiadny zápas od 3. novembra minulého roka, keď sa zranil po zrážke so Zdenom Chárom v zápase KHL medzi Levom Praha a Slovanom Bratislava. Trápili ho bolesti hlavy a vysunutá platnička v krku. V januári sa však vrátil na ľad. Najskôr začal iba korčuľovať, potom aj zľahka strieľať a v ostatnom čase intenzívne individuálne trénuje.

„Napriek tomu, že vynechal veľkú časť sezóny, myslím, že pár prípravných zápasov mu postačí, aby bol vo forme. Šatan bude prínosom pre mužstvo nielen ako strelec, ale aj v kabíne. Dokáže upokojiť hru, usmerniť spoluhráčov a v zlomových momentoch pod tlakom dokáže riešiť situácie lepšie ako hráči bez skúseností,“ uviedol pre Pravdu hokejový obranca Richard Lintner. „Jediným negatívom by mohla byť dlhšia zápasová pauza, ale myslím, že ak sa Miro rozhodol ísť, vie objektívne posúdiť, v akej je momentálne fazóne,“ dodal Lintner.

Šatan bol pri všetkých štyroch slovenských medailách na majstrovstvách sveta – v rokoch 2000 (striebro), 2002 (zlato) a 2003 (bronz) nosil na drese kapitánske céčko, aj vlani bol pri zisku striebra jedným z lídrov tímu. Na to, aby si ako kapitán reprezentácie získal prirodzený rešpekt, nemusel zvyšovať v kabíne hlas. Nebol tvrdým bojovníkom pri mantineli, ale u spoluhráčov bodoval perfektným výkonom na ľade. Mal úžasný čuch na góly. Dokázal sa v správnom čase objaviť na správnom mieste.

„Miro dokáže stmeliť rôzne povahy, ku každému si nájde cestu, čo ho robí výnimočným hráčom i človekom. Na majstrovstvách sveta v Petrohrade to bol dôležitý faktor úspechu. Boli sme v pozícii outsidera, koučoval nás tréner bez skúseností v seniorskom hokeji. Šatan nás dostal do takého tranzu, že sme to dotiahli až do finále,“ povedal pred časom hokejový útočník Miroslav Hlinka, ktorý sa so Šatanom stretol na začiatku 90. rokov v Dukle Trenčín a potom až neskôr v reprezentácii.

Šatanovu osobnosť charakterizoval jednou vetou: „Inteligentný a slušný na ľade i mimo neho. Aj vo vypätých situáciách si vie zachovať chladnú hlavu.“

Šatan na majstrovstvách sveta
1996 5 zápasov 0 gólov 3 asistencie 10. miesto
2000 9 zápasov 10 gólov 2 asistencie striebro
2002 9 zápasov 5 gólov 8 asistencií zlato
2003 9 zápasov 6 gólov 4 asistencie bronz
2004 9 zápasov 4 góly 4 asistencie 4. miesto
2005 7 zápasov 2 góly 2 asistencie 5. miesto
2007 7 zápasov 1 gól 7 asistencií 6. miesto
2010 2 zápasy 0 gólov 0 gólov 12. miesto
2011 6 zápasov 3 góly 2 asistencie 10. miesto
2012 10 zápasov 4 góly 2 asistencie striebro
19 debata chyba