Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko

vlajka Slovensko

Postavenie v rebríčku IIHF: 10. miesto (najvyššie 3. v roku 2004)
Počet registrovaných hráčov: 8280
Počet klzísk: 68 (z toho 47 krytých)

Najväčšie úspechy: zlato z Göteborgu 2002, striebro z Petrohradu 2000 a bronz z Helsínk 2003
Tréner: Vladimír Vůjtek
Umiestnenie na MS 2011: 10. miesto

Slovenský tím

Slováci majú pred sebou veľmi dôležitý šampionát. Štyrikrát za sebou sa neprebojovali do štvrťfinále a v rebríčku IIHF klesli na 10. priečku. Ak si chcú vybojovať priamy postup na olympiádu do Soči 2014, musia si polepšiť aspoň o dve miesta. V minulosti dosiahli slovenskí hokejisti práve v Helsinkách jeden z najväčších úspechov - pred deviatimi rokmi tam získali bronzové medaily, čím zavŕšili najúspešnejšiu éru v krátkej histórii. Za štyri roky vtedy získali všetky tri medaily. Vlani doma v plnej sile sklamali, teraz sa pod vedením českého trénera Vladimíra Vůjtka pokúsia príjemne prekvapiť.

Najväčšia hviezda

Hviezda tímu: Zdeno CháraZdeno Chára: Kapitán Bostonu Bruins prichádza na MS ako líder, vodca a vzor pre ostatných hráčov, a to i napriek tomu, že má zlomený nos a podočnicový oblúk. "Dobrý hokejista nehrá len pre seba a vtedy, keď je to jednoduché, ale aj keď sú časy horšie a treba pomôcť druhým," vyhlásil najvyšší muž NHL, ktorý vlani vyhral Stanley Cup. V slovenskom tíme bude s Miroslavom Šatanom jasne najväčšou osobnsoťou.

Nominácia Slovenska na MS:

Brankári: Peter Hamerlík (HC Oceláři Třinec, ČR), Július Hudáček (Södertälje SK, Švéd.), Ján Laco (HC Lev Poprad, SR/KHL)
Obrancovia: Ivan Baranka (Spartak Moskva, Rus./KHL), Michal Sersen (HC Sparta Praha, ČR), Tomáš Starosta (Jugra Chanty-Mansijsk, Rus./KHL), René Vydarený (HC České Budějovice, ČR), Kristián Kudroč (Ässät Pori, Fín.), Andrej Sekera (Buffalo), Zdeno Chára (Boston Bruins/NHL), Dominik Graňák (OHK Dinamo Moskva, Rus./KHL)
Útočníci: Milan Bartovič (Bílí Tygři Liberec, ČR), Mario Bližňák (HC Sparta Praha, ČR), Marcel Hossa (Dinamo Riga, Lot./KHL), Marek Hovorka (Rytíři Kladno, ČR), Juraj Mikúš (TPS Turku, Fín.), Tomáš Surový (CSKA Moskva, Rus./KHL), Rastislav Špirko (Lev Poprad, SR/KHL), Branko Radivojevič (Atlant Mytišči, Rus./KHL), Michel Miklík, Marcel Haščák (obaja HC Košice), Libor Hudáček, Miroslav Šatan (obaja HC Slovan Bratislava), Tomáš Tatar (Grand Rapids Griffins/AHL), Tomáš Kopecký (Florida Panthers/NHL)