Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čechov a Slovákov vo Washingtone hokej nerozhádal

Každý týždeň hrávajú spolu volejbal, potom chodia do “pubu” na dve, tri až desať plzní a občas urobia nejakú spoločnú party.

19.05.2012 22:32 , aktualizované: 23:04
Česi a Slováci sledujú hokejové semifinále vo... Foto:
Česi a Slováci sledujú hokejové semifinále vo Washingtone.
debata

Členovia Slavic American Sokol vo Washingtone, prevažne Češi a Slováci, väčšinou ani nerozoznávajú, kto z nich akou rečou hovorí – kolárovská čechoslovenština je tu najčastejším dorozumievacím prostriedkom. Spory sú tu za normálnych okolností minimálne. V sobotu však okolnosti normálne neboli – hokejový zápas storočia prebudil vášne, o ktorých mnohí ani nevedeli.

Keďže Slaviya, jedna z posledných "československých” krčiem vo Washingtone zavrela svoje brány nadobro pred tromi týždňami, duša Sokolov, Josef "Piňo” Černý presvedčil aj svoju tehotnú manželku, že približne tridsať českých a slovenských fanúšikov je presne to, čo ich práve prerobený dom a ešte nenarodený potomok pre svoj zdravý duševný vývin potrebujú.

Hokejová party v netradičnom čase temer na pravé poludnie sa niesla v znamení českej prevahy – medzi 7 Slovákmi boli aj dve deti, ktoré sa len nedávno naučili spájať slabiky. A tak sa nabitou obývačkou nieslo hlavne skandovanie "Češi do toho” či "Kto neskáče, nie je Čech, hop-hop-hop”. Keď to nové parkety domu vydržali, nasledovalo zranenie Erata, ktoré jeden z bodrých Slovákov okomentoval, že "nič sa nedeje, veď ešte chodí”. Česi kontrovali poznámkami o zranenom Starostovi, že "to je len No name”…

Takto oslavovali slovenskí fanúšikovia postup... Foto: Pre Pravdu Zolo Mikeš
slovenski fanusikovia, washington Takto oslavovali slovenskí fanúšikovia postup hokejistov na MS do finále.

Pri prvom góle Šatana to ešte bratia Česi rozdýchali, potom po vyrovnaní v prestávke pred treťou tretinou už rozoberali, kto z ruskej zostavy bude pre nich vo finale najnebezpečnejší. Keď však Šatan na začiatku tretej tretiny poslal Slovákov do vedenia, americkí Česi začali posielať Šatana do horúcich pekiel. Skandovanie "Satan go to hell” budilo u fairfaxských susedov v tejto pokojnej washingtonskej prímeststkej štvrti asi dojem, že mister Černý si pred nedeľnou omšou usporiadal u seba doma nejakú divnú exorcistickú party…

Po zápase českí Sokoli utrúsili, že "tohle moh se slovákama udelat jenom českej trenér” ale neváhali spievať spolu so Slovákmi Nad Tatrou sa blýska.

Prišla na rad neutrálna moravská slivovica, po ktorej podpredseda Sokola Tony Bartoš, sám potomok moravských emigrantov z roku 1948 Slovákom zaželal, "hlavne ať ty Rusáky roznesou”. To už vychladli aj tie najhorúcejšie hlavy….

Hokejový zápas storočia teda nakoniec amerických Čechoslovákov nerozhádal. Slováci a Česi hrajú proti sebe hokej iba raz za čas, v cudzine však "bojujú” každý deň. Spolu to ide ľahšie.

debata chyba