Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán Chára: Medailu venujem Paľkovi, ktorý tu bol stále s nami

Zdeno Chára potvrdil, že je obrovský srdciar a príkladný vodca. Na svetový šampionát do Fínska cestoval po únavnej sezóne v NHL a aj s viacerými zraneniami, no i tak pozvánku na šampionát neodmietol a svojej úlohy sa zhostil skvele - bol lídrom na ľade aj mimo neho a svoju družinu doviedol až k strieborným medailám.

20.05.2012 22:28
Zdeno Chára Foto:
Strieborný Zdeno Chára posiela pozdrav do neba Pavlovi Demitrovi.
debata (2)

Najvyšší muž histórie NHL sa vo finále stal jediným strelcom slovenského tímu, keď v 2. minúte duelu otvoril skóre, a potom sa presadil počas presilovky v 50. minúte. „Samozrejme, že by som tieto góly vymenil za víťazstvo, ale keď to beriem z globálneho hľadiska, nemáme sa za čo hanbiť. Za to, čo sme tu predviedli, môžeme byť na seba hrdí,“ priznal obranca Bostonu Bruins.

Slovenský tím odchádzal do Helsník s malou dušičkou, no postupom času začal naberať sebavedomie a dotiahol to až do finále. „Každý jeden zápas bol pre nás veľmi ťažký, od úvodu sme mali nabitý program. Po výhre nad USA sme si uvedomili, že môžeme vyhrať naozaj nad každým, čo sa následne potvrdilo. Aj preto som veľmi rád, že som mohol byť súčasťou tohto skvelého kolektívu,“ priznal.

   

Tridsaťpäťročný obranca prebral striebornú medailu i tanier pre druhého na šampionáte v drese s menovkou Pavla Demitru. Ako sám priznal, celý tím hral za nebohú legendu slovenského hokeja. „V prvom rade venujem túto medailu Paľkovi. On bol stále s nami, v našich myšlienkach, v každom momente na ľade,“ dodal Chára.

Skvelý turnaj odohral Tomáš Tatar. Mladík, ktorý prišiel do Helsínk z farmárskeho klubu Detoitu Grand Rapids patril v každom zápase medzi najaktívnejších hráčov slovenského tímu. „Veľmi sa z tohto úspechu teším, ale na druhej strane mám aj trošku zmiešané pocity z toho, že neviem, či a kedy sa bude niečo podobné opakovať,“ priznal.

Finále začali Slováci síce skvele, no napokon na ruské superhviezdy nemali. „My sme mali viac-menej v každom zápase turnaja nôž na krku, a teraz nám už trošku došli sily. Po troch góloch z druhej tretiny sme už mali ťažké nohy a ruský náskok sa nedal už dobehnúť. I tak som strašne šťastný, že som tu mohol byť, mali sme totiž úžasnú partiu,“ dodal 21-ročný rodák z Dubnice nad Váhom.

Sklamaný, ale strieborný - Tomáš Tatar. Foto: SITA
Tomáš Tatar Sklamaný, ale strieborný - Tomáš Tatar.

Obrovskou oporou slovenského výberu bol po celý čas gólman Ján Laco, ktorý sa stal aj najlepším brankárom šampionátu. „Rusom treba zagratulovať, pretože naozaj boli najlepším mužstvom na turnaji. My sme druhí, a to je skvelý úspech! Išli sme krôčik po krôčiku a dotiahli sme to až do finále, teraz si to chceme všetci užiť. Táto medaila je krásna odmena nielen pre celý tím, ale pre celé Slovensko,“ konštatoval hrdina s maskou.

Tréner mužstva Vladimír Vůjtek bol i napriek finálovej prehre dobre naladený. „Rusom musíme férovo zablahoželať, hrali skvelo. Nám postupom času dochádzali sily, hrať proti takému súperovi v takom rozpoložení, to je takmer nemožné. Vydržali sme s nimi držať krok polovičku zápasu, potom sme však spravili viacero lacných chýb, čo dokázali ruské hviezdy kruto trestať,“ priznal.

Skúsený kouč sa i tak veľmi teší na domáce oslavy. „Prostredníctvom internetu sme vedeli, čo sa asi deje doma, na Slovensku. Už sa teším na fanúšikov, keď prídeme na oslavy do Bratislavy,“ dodal tréner Vladimír Vůjtek.

Sklamaný, ale strieborný - Tomáš Tatar.
2 debata chyba