Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úžasné, Slováci sú vo finále! Zdolali Česko 3:1 a s Rusmi hrajú o zlato!

Slovenskí hokejisti vyhrali v semifinále nad Českom 3:1 a v nedeľu si proti Rusku zahrajú o zlaté medaily. Mužstvo okolo Zdena Cháru a Miroslava Šatana získa štvrtú slovenskú seniorskú medailu v histórii. Hrdinom stretnutia sa stal dvojgólový Miroslav Šatan.

19.05.2012 16:01 , aktualizované: 22:00
radost, radivojevic , chara Foto:
Radosť Branka Radivojeviča a Zdena Cháru.
debata (214)

Skóre zápasu otvoril v 16. min po akcii Andreja Sekeru presnou strelou Miroslav Šatan. V druhej tretine vyrovnal po vyhranom buly Plekanca Frolík. V úvode tretej časti opäť skóroval Šatan, keď sa po prihrávke Michala Handzuša v oslabení presadil zoči-voči Kovářovi a o necelé štyri minúty zvýšil na 3:1 Libor Hudáček.

Výsledok – semifinále:

Slovensko – Česko 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

  • Gól: 16. Šatan (Sekera, Baranka), 41. Šatan (Handzuš), 45. L. Hudáček (Surový) – 31. Michael Frolík (Plekanec)
  • Slovensko: J. Laco – Sekera, Baranka, Sersen, Chára, Starosta, Vydarený – Radivojevič, Handzuš, T. Kopecký – L. Hudáček, Surový, Šatan – Tatar, J. Mikúš, Michel Miklík – Bartovič, Bližňák, Marek Hovorka.
  • Česko: Kovář – Blaťák, Nakládal, Krejčík, Čáslava, Mojžíš, L. Krajíček, Němec – Erat, Plekanec, M. Michálek – Michael Frolík, D. Krejčí, Tenkrát – Hemský, P. Nedvěd, Koukal – Petružálek, J. Novotný, Průcha – Vondrka.

Po úvodnom náznaku šance Hudáčka preveril Laca český útočník Michael Frolík. V 5. min sa najprv snažil tečovať Sekerovu strelu Surový a vzápätí mal Kovář prácu s prenikajúcim Hudáčkom. V 8. min zachránila po Frolíkovej strele slovenský tím pravá žŕdka, o minútu neskôr neuspeli ani Koukal s Hemským. V 10. min Hudáček po prieniku pálil do Kovářa a vzápätí zranil útočníka Erata. Na druhej strane Blaťák trafil opäť pravú žŕdku Lacovej bránky. V 16. min potiahol Sekera puk do útočného pásma, prenechal ho Šatanovi a ten na radosť slovenských fanúšikov obstrelil Kovářa – 0:1.

V 25. min prišli Slováci o obrancu Starostu, ktorého do mantinelu strčil Průcha a slovenský bek odišiel do šatne držiac sa za pravé rameno. O päť minút neskôr Tenkrát v sľubnej šanci netrafil bránku SR, no v 31. min vyhral Plekanec vhadzovanie a Michael Frolík popri Lacovej vyrážačke vyrovnal na 1:1. Ako prvý v zápase šiel na trestnú lavicu Mikúš, slovenský tím aj kúskom šťastia oslabenie ustál bez inkasovaného gólu. V 36. min Surového vyrazená strela mierila k Šatanovi, ktorý sa ju snažil trafiť ešte vo vzduchu, no puk nezasiahol. Na konci II. tretiny putoval na „lavicu hanby“ Bližňák a časť trestu si preniesol aj do tretieho dejstva.

Gólová radosť a lá Libor Hudáček. Foto: Reuters
hudacek, radost Gólová radosť a lá Libor Hudáček.

Počas oslabenia tím SR nielenže neinkasoval, ale Handzuš vybojoval puk a Šatan v úniku „vystrúhal“ Kovářovi ukážkový blafák a upravil na 1:2. Potom prišli chvíle Laca, keď postupne zlikvidoval šancu Frolíka a dve príležitosti skúseného Nedvěda. Navyše po skrumáži českého mužstva viderorozhodca potvrdil, že gól nebol. Tretí gól Slovákov dosiahol v 45. min mladík Hudáček, keď si pri mantineli prebral puk, na brankára si položil na ľad a do odkrytej bránky skóroval. O dve minúty neskôr Kovářa v českej bránke nahradil Štěpánek. V 51. min putoval na trestnú lavicu Bartovič, v oslabení sa do šance dostal Šatan, no minul. V 57. min Tatar takmer strelil gól, ale puk z jeho hokejky tesne minul bránku súpera. Tréner Česka Hadamczik necelé dve minúty pred treťou sirénou odvolal na striedačku brankára Štěpánka a necelú minútu pred koncom si zobral aj oddychový čas. Česi však už ani neskorigovali.

Vladimír Vůjtek (tréner SR): „Bol to veľmi náročný zápas. V druhej tretine sme boli pod tlakom rovnako ako vo štvrťfinále s Kanadou, ale v tretej sme to opäť rozhodli. Je nepríjemné, že na finále máme k dispozícii po zranení Tomáša Starostu len 5 obrancov.“

Alois Hadamczik (tréner ČR): „Musím zablahoželať Slovensku k veľkému úspechu. Bol to vyrovnaný zápas, my sme striedali dobré momenty so zlými. Urobili sme tri individuálne chyby, ktoré Slovensko potrestalo. Bohužiaľ, dali sme len jeden gól. Škoda, že nám priskoro vypadol zo zostavy Martin Erat. Sme veľmi sklamaní.“

Zaujímavosti:
- Slovensko hralo v semifinále piatykrát v histórii, po Petrohrade 2000 a Göteborgu 2002 sa tretíkrát dostalo do finále.
- Finále bude reprízou súboja o zlato z Göteborgu 2002, v ktorom Slováci zdolali Rusov 4:3.
- V 54. vzájomnom zápase dosiahlo Slovensko 11. víťazstvo, ďalších 7 duelov sa skončilo remízou a 36 úspechom Česka.
- Slovensko zdolalo na majstrovstvách sveta Česko v trinástom zápase len tretíkrát. Prvýkrát v Helsinkách 2003 (4:2), druhýkrát v Mytišči 2007 (3:2) a tretíkrát v sobotu opäť v Helsinkách (3:1).
- Slovensko zdolalo Česko prvýkrát od 4. apríla 2009, keď v Trenčíne zvíťazilo 5:1. Odvtedy prehralo osem zápasov v rade a uspelo až v Helsinkách.
- Ak Slovensko strelilo na MS 2012 prvý gól, ešte ani raz v siedmich prípadoch neprehralo.
- Slovensko prvýkrát v histórii zvíťazilo na majstrovstvách sveta v siedmich zápasoch v rade, v roku 2003 rovnako v Helsinkách neprehralo sedemkrát za sebou, vtedy však počas série raz remizovalo (3:3 s Českom).
- Miroslav Šatan po postupe do finále ako jediný slovenský reprezentant bude mať vo svojej domácej zbierke štyri medaily z majstrovstiev sveta. Cenné kovy z MS majú zo súčasného slovenského tímu aj Zdeno Chára (striebro 2000), Branko Radivojevič (bronz 2003) a Michal Handzuš (zlato 2002, striebro 2000).
- Miroslav Šatan strelil v 156. stretnutí v reprezentácii svoj 79. a 80. gól, 3. a 4. na MS 2012 a 34. a 35. na šampionátoch v kariére.
- Libor Hudáček strelil svoj 2. gól na MS 2012 a tretí v reprezentačnej kariére. Presným zásahom pripomenul svoj gól z predĺženia rozhodujúceho siedmeho finále extraligy 2011/2012 do siete Košíc.
- Andrej Sekera dosiahol svoj 9. bod na svetovom šampionáte (2+7), keď prihral na prvý presný zásah tohto zápasu Šatanovi. Sekera je momentálne najproduktívnejším slovenským hokejistom na MS 2012.
- Slovensko dohralo po zranení Tomáša Starostu súboj len s piatimi obrancami.
- Všetky doterajšie medaily z majstrovstiev sveta získali slovenskí hokejisti na severe Európy, presnejšie nad 57. rovnobežkou severnej šírky, kde sa nachádzajú Petrohrad, Göteborg aj Helsinki.

Tomáš Starosta v súboji s Tomášom Plekancom.
Tomáš Kopecký letí po zákroku Martina Erata.
+28Petr Koukal sa snaží prekonať Jána Laca.
214 debata chyba