Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fantázia! Slováci zdolali po úžasnom výkone Kanadu 4:3, hrajú o medaily

Slováci budú hrať o medaily. Vo štvrťfinále zdolali Kanadu 4:3 a v semifinále sa stretnú s víťazom stretnutia Švédsko - Česko. Predtým slovenský tím na vrcholnom podujatí naposledy zvíťazil nad Kanaďanmi naposledy v máji 2002 vo švédskom Karlstade, keď hokejistov z krajiny javorového listu na MS zdolal vo štvrťfinále 3:2 a napokon získal zlaté medaily.

17.05.2012 11:37 , aktualizované: 14:50
slovaci radost Foto:
Dobojované. Slovenskí hokejisti oslavujú postup do semifinále MS.
debata (146)

Slovensko – Kanada 4:3 (2:1, 0:2, 2:0)

  • Góly: 6. Kopecký (Radivojevič, Handzuš), 10. Šatan (L. Hudáček, Surový), 54. Bartovič (Tatar), 58. Handzuš (sekera) – 17. E. Kane (Getzlaf), 27. Skinner (Eberle, Sharp), 38. Burrows (Russell, Ladd). Vylúčení: 3:3 na 2 min, navyše: Getzlaf (Kanada) 5+DKZ, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Fraňo, Jeřábek (obaja ČR) – Schultz (Nem.), Šeľanin (Rus.), 11 568 divákov
  • Slovensko: Laco – Sekera, Baranka, Sersen, Chára, Starosta, Vydarený – Radivojevič, Handzuš, Kopecký – L. Hudáček, Surový, Šatan – Tatar, Mikúš, Miklík – Bartovič, Bližňák, Hovorka – Haščák

+ Kanada: Ward – Keith, Bouwmeester, Phaneuf, Russell, L. Schenn, Quincey, Murray – Getzlaf, Perry, Kane – Eberle, Tavares, Skinner – Sharp, Jamie Benn, Nugent-Hopkins – Purcell, O’Reilly, Burrows – Ladd

Slováci nezačali zle a už v 3. min preveril Warda od modrej čiary Bartovič. Vzápätí slovenský tím nevyužil presilovú hru, no po jej skončení strieľanú prihrávku Radivojeviča usmernil za kanadského gólmana Kopecký – 0:1. V 9. min Handzuš za bránkou vybojoval puk, ale Šatan z toho vyťažil len neúspešnú strelu. Ten istý hráč sa však nemýlil o minútu neskôr, keď Hudáček pekne prenikol do útočného pásma, jeho pokus sa odrazil k Šatanovi, ten si puk stiahol a ešte zo vzduchu ho poslal za Warda – 0:2.

   

Kanaďania nepoľavovali z tlaku, teč Sharpa však smeroval tesne vedľa bránky Laca. Slováci hrozili najmä z rýchlych brejkov, Tatar si v 16. min spracoval vysoký puk, ale nedostal sa k zakončeniu. Ešte pred prvou sirénou si reprezentanti krajiny „javorového listu“ utvorili tlak a po chybe Baranku puk za Laca dotlačil Kane.

Hneď po prvej prestávke mohol Ladd vyrovnať, ale netrafil puk pred odkrytou bránkou tímu SR. Vyrovnanie zariadil v 27. min Skinner, ktorý sa v presilovke po neúspešnom úniku Eberleho a vynikajúcom zákroku Laca dostal k puku a poslal ho do slovenskej bránky – 2:2. O dve minúty neskôr mal gólman SR šťastie, keď sa Skinner pokúšal dostať puk za Lacov chrbát spoza bránky.

V presilovke piatich proti trom si Kanada vypracovala niekoľko výborných šancí, ale pozorná slovenská obrana s vynikajúcim Lacom statočne odolávali favorizovanému súperovi. Potom mali šancu hrať presilovú hru aj Slováci, ale Surový na dvakrát a ani Tatar neuspeli. V 37. min trafil Nugent-Hopkins ľavú žŕdku slovenskej bránky. O minútu neskôr Vydarený pred bránkou nedostatočne pokryl Burrowsa a ten poslal Kanadu prvýkrát do vedenia – 3:2.

V 45. min mohol opäť vyrovnať Tatar, ale jeho prienik zastavil Ward. Kanaďania mali aj naďalej prevahu a v tlaku si vytvárali šance, tie však našťastie pred slovenský tím nepremenili. Vytúžené vyrovnanie zariadil v 54. min Bartovič. Tatar potiahol puk do útočného pásma, prenechal ho Bartovičovi, jeho prvú strelu kanadský gólman vyrazil, ale na dorážku už nestačil – 3:3.

Puk za chrbátom Cama Warda. Foto: Reuters
ward, gol Puk za chrbátom Cama Warda.

Vzápätí mal na hokejke gól aj Šatan, ale jeho pokus spomedzi kruhov skončil na hornej žŕdke. V 58. min Getzlaf kolenom fauloval Mikúša a ten zamieril do kabíny. V presilovke od modrej čiary napriahol Sekera a Handzuš zabezpečil Slovensku postup. Kanaďania už nedokázali vyrovnať ani pri záverečnej power-play.

Tréner Vladimír Vůjtek: „Chlapci mi dali najlepší darček k narodeninám, aký mi mohli dať. V druhej tretine sme boli pod veľkým tlakom, ale v tretej sme sa zdvihli a poctivým výkonom sme sa dopracovali k víťazstvu. Posledné sekundy boli hektické. Sme všetci veľmi šťastní.“

Brent Sutter (tréner Kanady): „Musím zablahoželať Slovensku. Dnes sme odohrali dobrý zápas, bojovali sme, ale odchádzame so sklonenými hlavami. Slovensko predviedlo skvelý výkon. Za stavu 3:2 sme mali rozhodnúť, byť dôraznejší. Slováci po našich vylúčeniach využili pár príležitostí, ktoré sme im ponúkli. Sme sklamaní.“

Ryan Getzlaf (útočník Kanady): „Mikúš na mňa vyskočil. Je menšieho vzrastu, chcel som sa mu vyhnúť a trafiť ho ramenom. Neurobil som to však dobre. Je to pre nás trpká pilulka, ktorú musíme prehltnúť. Prehra teraz veľmi bolí, sme zranení. Po podobnom priebehu nie je ľahké prehrať. Veľmi tvrdo sme pracovali a nakoniec sme takto neuspeli.“

Útočník Tomáš Kopecký: „Pre takéto chvíle hrám hokej. Sú to krásne momenty. Hrali sme jeden pre druhého, sme víťazmi všetci. Posledné dve minúty boli obrovské nervy. Ďakujeme fanúšikom, ktorí nám fandili. Aj cez médiá cítime podporu aj zo Slovenska.“

Útočník Milan Bartovič: „Je to paráda. V prestávke pred záverečnou tretinou sme sa povzbudzovali, verili sme, že máme ešte dosť síl zvrátiť výsledok. V semifinále si súpera nevyberieme, či to bude Česko alebo Švédsko, bude to ťažké.“

Útočník Miroslav Šatan: „Po piatich rokoch sme nielen v play-off, ale až v semifinále. Sám som príjemne prekvapený a verím, že sme ešte nepovedali posledné slovo. V druhej tretine nás Kanaďania tlačili. Potom sme si v prestávke povedali, že to ešte skúsime, a vyšlo nám to. V závere som trafil žŕdku, vtedy ma to veľmi mrzelo, našťastie sme dali ešte jeden gól a vyhrali sme.“

Útočník a autor víťazného gólu Michal Handzuš: „Vyhrali sme ako tím, základom bol kolektívny výkon. V druhej tretine sme mali hluché miesta. Škoda toho tretieho gólu tesne pred koncom druhej tretiny. Povedali sme si v šatni, že ten jeden gól dáme, dali sme dva. Ideme do semifinále, chceme vyhrať v každom zápase. Tešíme sa, že sa doma tešia a my sa tešíme s nimi.“

Zaujímavosti po stretnutí Slovensko – Kanada:

  • Slovensko postúpilo do semifinále majstrovstiev sveta v hokeji prvýkrát od roku 2004. Slováci budú hrať o medaily v semifinále MS celkovo piatykrát. Bez cenného kovu odchádzali po postupe medzi najlepšiu štvorku len po šampionáte 2004 v Prahe a Ostrave, v Petrohrade 2000 boli hokejisti SR strieborní, v Göteborgu 2002 zlatí a v Helsinkách 2003 získali bronz.
  • Slovensko zdolalo Kanadu vo štvrťfinále majstrovstiev sveta druhýkrát v histórii, vo švédskom Karlstade 2002 zvíťazilo 3:2. Potom nasledovali štvrťfinálové prehry s „javorovými listami“ v Innsbrucku 2005 či v Rige 2006.
  • Slovensko neprehralo na majstrovstvách sveta šiesty zápas v rade, čo je najdlhšia séria od roku 2004, keď neprehralo sedemkrát za sebou. V Ostrave a v Prahe sa však dvakrát skončil slovenský duel remízou.
  • Obidva tímy sa na MS stretli dvanástykrát, Slováci zvíťazili iba po druhý raz. Prvýkrát to bolo v roku 2002 vo štvrťfinále v Karlstade 3:2.
  • V 46. vzájomnom súboji dosiahlo Slovensko 20. víťazstvo, Kanada má na svojom konte 22 úspechov. Skóre je pozitívne v prospech SR 147:135.
  • Slovensko zdolalo Kanadu prvýkrát od 11. novembra 2006, keď uspelo na Nemeckom pohári v Hannoveri. Slováci prerušili proti „javorovým listom“ sériu šiestich prehier v rade.
  • V predchádzajúcich troch zápasoch zvíťazila Kanada vždy 3:2, okrem bojov v základnej skupine MS 2012 sa tento výsledok zrodil aj na ZOH 2010 vo Vancouveri a na Nemeckom pohári 2010 v Mníchove, vtedy však po samostatných nájazdoch.
  • Ak Slovensko dalo na MS 2012 gól ako prvé, zvíťazilo v každom zo šiestich zápasov.
  • Tomáš Kopecký strelil na svetovom šampionáte 5. gól (6. v reprezen­tácii), Miroslav Šatan druhý (78.), Milan Bartovič tretí (17.) a Michal Handzuš druhý (10.).
  • Zdeno Chára nastúpil na 80. duel v slovenskej reprezentácii.
  • Tréner Vladimír Vůjtek dostal dar k štvrtkovým 65. narodeninám.
Kanadský kapitán Ryan Getzlaf vráža na mantinel...
Natešený Vladimír Vůjtek.
+28Slovenskí hokejoví hrdinovia.
146 debata chyba