Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatí chlapci sa stretli po desiatich rokoch. Bondra si na 11. máj nepamätá

O pár dní to bude už desať rokov, čo slovenský hokej zažil najkrajšie obdobie vo svojej histórii. Partia okolo Miroslava Šatana, Petra Bondru či Žigmunda Pálffyho, ktorá získala vo švédskom Göteborgu na majstrovstvách sveta zlaté medaily, sa teraz stretla v Bratislave, aby si zaspomínala na čarovné okamihy spred desiatich rokov.

28.04.2012 16:38
Peter Bondra Foto:
Strelec zlatého gólu spred desiatich rokov Peter Bondra.
debata

„Vo veľkom som si zaspomínal na zlatý Göteborg už vlani, počas šampionátu na Slovensku. No a teraz je to ešte o to intenzívnejšie, že sme sa tu takmer všetci zišli na jednom mieste,“ začal spomínať na historický šampionát obranca Richard Lintner.

Člen All-Stars tímu z Göteborgu následne pokračoval: „Pre väčšinu z nás to bol vrchol hokejovej kariéry. Ja si najčastejšie premietam okamihy zo záveru zápasu proti Rusku, keď sme následne získali titul a na môj nájazd proti Švédom v semifinále. No a samozrejme aj na následné prijatie od fanúšikov, to bolo úžasné. A ako často na to myslím? Už ani veľmi nie, možno raz-dva razy do roka,“ priznal sympaťák s prezývkou „Citrón“.

Vo víťaznom tíme spred desiatich rokov patril k oporám aj dravý útočník Vladimír Országh. Muž, ktorý strelil prvý gól Slovenska v semifinále do siete Švéda Tommyho Sala, už s hokejom skončil, pred časom sa stal hlavným trénerom Banskej Bystrice. „S väčšinou chalanov sa stále stretávam, hoci sú tu niektorí, ktorých som už roky nevidel. Je príjemné spomínať na staré, krásne, zlaté časy, na všetko, čo sme počas tých troch týždňov prežili,“ priznal Országh.

Mesto Göteborg si zo slovenského tímu podmanil Peter Bondra. Vtedy útočník Washingtonu Capitals strelil na šampionáte sedem gólov a stal sa najlepším kanonierom turnaja. „Momentálne mi to príde, akoby to bolo včera. Väčšina z tých chalanov ešte hrá hokej, tak si hovorím, že pred desiatimi rokmi sme asi fakt boli ešte mladí, teda okrem mňa. Je to ale super sa takto stretnúť, veď niektorých chlapcov som naposledy videl na bratislavskom námestí pri oslavách titulu. Dúfam, že v tradícii budeme pokračovať, a o päť či desať rokov sa zídeme znovu,“ zaželal si slovenský hrdina Bondra.

Autor zlatého gólu do siete Ruska však priznáva, že na staré časy vo veľkom nespomína. „Nežijem z minulosti a keď tak si na to spomínam len sem-tam. Pred mesiacom som však dával rozhovor pre kanadskú televíziu TSN, a tak som si predsa len podrobnejšie pripomenul ten šampionát. Manželka mi však nikdy nenapečie tortu na znak oslavy. Ja naozaj ani presne neviem, kedy sa to hralo, ale tuším to bol máj,“ dodal so smiechom na zlatý deň, 11. máj, Bondra.

Tréner úspešného tímu Ján Filc si zobral na „stretávku“ aj svoj pamätný zlatý prsteň a medailu. „Nosím ho pri špeciálnych príležitostiach, pretože ten prsteň je špeciálny a ja ho považujem za veľmi vzácny šperk,“ prezradil na úvod.

A ako si spomína on na vrchol svojej trénerskej kariéry. „Vždy keď stretnem niekoho z toho mužstva, tak sa pristavím pri spomienke. Normálny, bežný život však funguje ďalej a tomu je jedno, či sme boli majstri sveta alebo nie. Samozrejme je však človeku príjemne, keď si uvedomíme, že náš triumf na MS vtedy postavil celé Slovensko na nohy,“ priznal Filc.

Môže sa zopakovať zlatý úspech spred desiatich rokov aj teraz? „Každé mužstvo má v sebe potenciál a každý turnaj je iný. Veď aj my sme do Göteborgu odchádzali v pozícii outsidera, no postupom času a zhodou priaznivých okolností sme sa dostali až na samotný vrchol. Dnešné slovenské mužstvo je mladé, dravé, uvidíme, čo všetko sa stane,“ dodal Ján Filc.

debata chyba