Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pääjärvi chváli slovenských fanúšikov, chýba mu kamarát z Youtube

Tesne pred svetovým šampionátom oslávil dvadsiate narodeniny. Švédsko reprezentoval na majstrovstvách sveta už vlani, kedy sa radoval z bronzovej medaily. Jeden z najväčších hokejových talentov Magnus Pääjärvi verí, že trom korunkám sa tento rok podarí dostať cez Česko do finále.

13.05.2011 08:30
Magnus Pääjärvi Foto:
Magnus Pääjärvi.
debata

„Hrali sme s nimi v semifinále aj vlani, takže vieme, čo nás čaká. Nechcem hovoriť, že štvrťfinálový duel proti Nemecku nebol pre nás až tak náročný, ale ak chceme uspieť v súboji s Českom, musíme hrať naplno celých šestdesiat minút. Česi majú veľa kvalitných hokejistov, ktorí vedia rozhodovať zápasy. Musíme preto podať stopercentný výkon,“ prizvukuje Pääjärvi.

Rodák z Norrköpingu jedným slovo priznáva, že severania budú musieť hrať oveľa lepšie aj v presilovke. Proti Nemecku hrali dvakrát vo výhode piatich proti trom, no početnú výhodu ani raz nevyužili. „Musíme hrať viac jednoducho, strieľať častejšie na bránku, presnejšie a hlavne rýchlejšie si prihrávať. Na tréningu si hru v presilovke dobre nacvičíme,“ avizuje pred semifinálovým duelom.

Šampionát na Slovensku sa mu zatiaľ veľmi pozdáva. Okrem dobrej hry švédskeho mužstva ho tešia aj diváci. „Slovensko má skvelých fanúšikov, povzdbudzujú aj vtedy, keď nehrá domáce mužstvo, a to je úžasné! Keď vidia na kocke nápis ‚Make some noise‘ tak sa cítim, akoby šla hala spadnúť,“ pripojil so smiechom.

Nájazdové kúsky Magnusa Pääjärviho a Linusa Omarka

Hoci má len dvadsať rokov, patrí k skúseným hokejistom. Je na druhých majstrovstvách sveta, svoju krajinu reprezentoval trikrát na juniorskom šampionáte a udomácnil sa aj v NHL. „Na vlaňajšom šampionáte som sa mnoho naučil, napokon mal som od koho, sú to majstrovstvá sveta, hrá tu hokejová elita. S veľa chlapcami v našom výbere sa poznám už dlhšie roky z juniorských výberov, takže na ľade o sebe dobre vieme,“ priznal.

Odchovanec Malmö strávil poslednú sezónu v drese olejárov z Edmontonu. Pôsobenie v klube, ktorý preslávil Wayne Gretzky, si pochvaľuje. „Nemám si na čo sťažovať. Našiel som v Edmontone skvelých fanúšikov, výborné vedenie klubu a aj spoluhráčov. Mne zima nevadí, napokon, zo Švédska som na ňu zvyknutý,“ konštatoval so smiechom Pääjärvi a pokračoval: „Mali sme veľmi mladé mužstvo, ktoré zbieralo skúsenosti. Už sa teším na návrat do tohto mesta a na novú sezónu.“

V NHL nastupoval aj po boku krajana Linusa Omarka. Ten strávil záver sezóny na farme v Oklahome, vedenie Tre kronor ho na súpisku po vypadnutí jeho klubu z play-off AHL nedopísalo. „Samozrejme, že mi Linus chýba, ale s tým nič nenarobím. On je neuveriteľný hokejista a šoumen. Je extrémne rýchly a vie využívať svoje šance. Navyše, na ľade sa rád predvádza, takže fanúšikovia ho milujú,“ opísal kamaráta.

Neuveriteľný gól Linusa Omarka

Omark je známy svojimi netradičnými zakončeniami pri samostatných nájazdoch. Podľa Pääjärviho si ich poctivo nacvičuje. „Na tréningoch si vyhradzuje špeciálny čas pre svoje kúsky. Je to chlapec ako stvorený pre Youtube. Predvádza šialené triky, čo ho robí zaujímavým. Gólmani súpera sú z neho mnohokrát zúfalí, pretože len veľmi ťažko sa dá odhadnúť, čo spraví. Som rád, že s ním môžem byť v jednom tíme,“ dodal Magnus Pääjärvi.

debata chyba