Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusov naštartoval parádny gól v oslabení, Kanaďania sa cítia hrozne

Štyri strely, dva góly. Táto skvelá efektivita v tretej tretine zabezpečila ruskému tímu postup do semifinále svetového šampionátu cez odvekého rivala z Kanady. Výber kouča Viačeslava Bykova sa prvýkrát dočkal gólu až v 50. minúte, keď Alexej Kaigorodov pri vlastnom oslabení pretlačil puk cez dvoch hráčov súpera a zo samostatného úniku vyrovnal na 1:1. O tri minúty rozhodol o výhre zbornej svojím prvý gólom na šampionáte Iľja Kovaľčuk.

12.05.2011 23:48
Kanadskí hokejisti Foto:
Smútiaci kanadskí hokejisti pri pohľade na ruskú zástavu.
debata

„Gól v oslabení nás vykúpil. Od tohto momentu sme si začali viac veriť a napokon sme duel dokázali vyhrať. Samozrejme, teší ma, že som skóroval, ale v zásade mi je to jedno, kto dá gól, ak sa zápas vyhrá. Za víťazstvo sa musíme poďakovať aj brankárovi Konstantinovi Barulinovi, ktorý chytal úžasne,“ konštatoval po zápase šťastný Kovaľčuk.

Obrovskú radosť z postupu medzi najlepšiu štvorku turnaja mal aj ďalší ruský útočník Maxim Afinogenov. Opora z tímu SKA Petrohrad nastupovala po boku Alexandra Ovečkina, a hoci sa zo listiny strelcov nezapísala, patrila k najaktívnejším hráčom na ľade.

„Podali sme výborný tímový výkon. V hre nás držal gólman Barulin, ktorý predvádzal skvelé zákroky. Ten gól v oslabení, to bolo niečo úžasné. Tam sa zmenil chod zápasu. Teraz si musíme hlavne dobre oddýchnuť a pripraviť sa na náročné semifinále s Fínskom,“ vyhlásil priateľ bývalej tenistky Jeleny Dementievovej. 

Duel mal skvelú atmosféru. Zaplnená bratislavská hala vytvorila Rusom domáce publikum: „Bolo skvelé, že nás prišlo povzbudiť toľko našich fanúšikov. Hnali nás vpred,“ dodal.

Iľja Kovaľčuk sa teší z víťazného gólu. Foto: Reuters
Iľja Kovaľčuk Iľja Kovaľčuk sa teší z víťazného gólu.

Zatiaľ čo Rusi oslavovali, hokejisti Kanady smútili. Hráči s javorovým listom na drese po šiestich víťazstvách na turnaji prvýkrát prehrali a vypadli. „Je to hrozný pocit. Chceli sme tento zápas samozrejme vyhrať, ale nepodarilo sa nám to. Cítim veľké, veľké sklamanie,“ smútil obranca Dion Phaneuf a pokračoval: „Tento duel bol o tom, kto spraví menej chýb. My sme v závere v našej hre poľavili, a to nás stálo víťazstvo.“

Kanada pritom v zápase viedla. Jason Spezza sa dostal do brejku a strelou medzi Barulinove betóny otvoril skóre. „Mali sme veľa gólových šancí, ale nedokázali sme ich premeniť na druhý gól. Je to ťažké. Prehrali sme prvýkrát a končíme. Mali sme dobrý tím, podávali sme kvalitné výsledky, ale jedna prehra náš sen o zlate ukončila. Sme sklamaní,“ uznal útočník Ottawy Senators.

Rodák z mesta Mississauga takisto konštatoval, že zápas sa začal otáčať po góle v oslabení. „Inkasovali sme pri vlastnej presilovke, o chvíľku strelil Kovaľčuk druhý gól a už to nebolo dobré. V závere zápasu Rusi výborne bránili, a hoci sme mali šance, už sme nevyrovnali,“ pripojil dvadsaťsedemročný center.

Turnaj na Slovensku sa tak pre Kanadu skončil rovnako, ako vlaňajší v Nemecku – vo štvrťfinále a proti Rusku. „Hrať na Slovensku bola pekná skúsenosť, no mala zlý koniec,“ dodal Spezza.

debata chyba