Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Demitra je v Jaroslavli miláčikom, vraví jeho spoluhráč Rachůnek

Do skončenia vlaňajšieho semifinále Švédsko - Česko na majstrovstvách sveta chýba osem sekúnd. Švédi vedú 1:0, Česi hrajú bez brankára. Po vhadzovaní vo švédskom pásme sa puk dostáva k obrancovi Karlovi Rachůnkovi - a ten prudkou strelou vyrovnáva! Na samostatné nájazdy vyhrávajú Česi a postupujú do finále.

13.05.2011 10:00
Karel Rachůnek Foto:
Karel Rachůnek.
debata

Prijali by ste taký priebeh aj dnes?
Úspešný koniec áno, ale radšej po riadnom hracom čase. Či by som sa pri podobnom dramatickom závere pýtal na ľad? To neviem.

Ako často si na to stretnutie spomínate?
Iba keď sa ma na to opýtajú médiá. Inak nie.

Dali ste niekedy dôležitejší gól? Pustíte si ho niekedy zo záznamu?
Viackrát som už hovoril, že dôležitejší gól som zatiaľ nedal. Už je to skoro rok. Keď mi to niekto nepripomenie, tak o tom nepremýšľam. Je to príjemné, keď si to niekedy pustím, no dlhšiu dobu som to nevidel. Ale prezývka – Rachna, kachna…, ako kričal po góle televízny komentátor Robert Záruba, mi ostala.

Vo štvrťfinále proti tímu USA sa Česko rozbiehalo ťažšie. Prečo?
Vôbec sme nevedeli, čo môžeme od mladého tímu USA čakať. Z toho pramenili naše chyby a ich šance. V prvej tretine nás vynikajúco podržal brankár Ondra Pavelec a v ďalšom priebehu sa skvele rozohral a o našom víťazstve rozhodol skvelý Jaromír Jágr. To je legenda!

Experti vlani českej reprezentácii neverili, napriek tom získala zlato. Teraz hrá v podstatne silnejšom zložení, vyhrala sedem stretnutí nepretržite. Je to výhoda?
Máme kvalitný tím, no tlak na nás je v porovnaní s vlaňajškom oveľa väčší. Ale v rovnakej situácii sú aj Švédi. Ťažké to bolo pred rokom, ťažké to bude i teraz. Švédi majú veľmi dobrý tím – ako každý rok. Pravidelne sa dostávajú vysoko, často hrajú o medaily.

V čom sú najnepríjemnejšie?
Hrajú typicky severský štýl. Veľa korčuľújú, hrajú do tela, dobre kombinujú, sú odolní. Stretnutia s nimi patria k najnáročnejším, podobne ako s Fínmi.

Vlani sa vám počas svetového šampionátu v Nemecku narodila doma dcérka. Nehrozí prírastok do rodiny aj teraz?
(so smiechom) Neviem o tom.

Stihli ste po vypadnutí Slovenska utešiť Paľa Demitru, vášho klubového spoluhráča z ruského Jaroslavľa?
Nie, ale volali sme si po poslednom zápase Slovenska. Pred odchodom na svetový šampionát sme sa zhovárali o tom, že ide na jeho posledný turnaj. Želal som mu trošku lepšie zavŕšenie kariéry v slovenskej reprezentácii. Na domácich majstrovstvách skončila príliš skoro.

Aký je to spoluhráč? Skúste ho charakterizovať.
Jedným slovom sa to nedá, na neho platia samé superlatívy. Bývali sme kúsok od seba. Je to neuveriteľný hokejista i človek. Pravý tímový hráč, výborný kamarát do partie. Paľa si diváci v Jaroslavli obľúbili. Stal sa miláčikom fanúšikov i vedenia. Som rád, že ešte jednu sezónu odohráme spolu. Je stále rýchly, vynikajúco číta hru, vie perfektne prihrať.

Pôjdete v lete na in-line šampionát?
Neviem, to je ešte ďaleko. Teraz sa sústreďujem na zápasy o medaily.

Zvolanie Rachna, kachna zľudovelo. Chutí vám kačica?
Ale áno. Ale ešte som si počas šampionátu na nej nepochutil.

Máte tu rodinu, povzbudzujú vás bratia?
Nie. Občas sa prišli pozrieť brat Ivan s otcom, na zápasy o medaily príde väčšia časť rodiny.

Čo hovoríte na atmosféru? Považujete domáce prostredie v Bratislave za výhodu?
Určite. V hľadisku máme veľkú podporu, diváci nás povzbudzujú. Cítime sa ako doma.

Život a smrť Pavla Demitru
Život a smrť Pavla Demitru Život a smrť Pavla Demitru

© Autorské práva vyhradené

debata chyba