Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fasth pomáhal deťom. Dnes je najlepší brankár šampionátu

Jeho prednosťou je skvelý postreh, ale aj úžasná fyzická pripravenosť. V auguste bude mať 29 rokov, napriek tomu je na svetovom šampionáte na Slovensku vo švédskom tíme nováčikom. To preto, že prežíva sezónu ako z rozprávky, hoci predtým o ňom málokto vedel.

13.05.2011 12:00
Švédsko Fasth Foto:
Brankár Švédska Viktor Fasth.
debata

Brankár Viktor Fasth najprv vo svojej premiérovej sezóne v elitserien dotiahol priemerný AIK Štokholm až do semifinále a teraz sa mu rovnaký kúsok podaril aj so švédskou reprezentáciou na majstrovstvách sveta na Slovensku.

„Teší ma to, ale dôležité je, že vyhráva celý tím,“ podotkol po včerajšom tréningu. Fasth odchytal päť stretnutí a s úspešnosťou 97,37% zatiaľ nemá páru. „Počas celej sezóny som tvrdo pracoval spolu s naším trénerom brankárov v AIK a ten ma potom odporučil do reprezentácie. Na šampionáte som prvýkrát a keďže som sa ocitol v mladom ambicióznom tíme, chytá sa mi dobre. Spoluhráči mi veľmi pomáhajú,“ prezradil švédsky brankársky objav.

Fasthov príbeh je výnimočný. Pred pôsobením v AIK Štokholm chytal iba v nižších švédskych súťažiach a tiež v Anglicku. A to rozhodne nevyzeralo na nejaký veľký rozbeh v kariére. Navyše ešte pred dvoma rokmi počas pôsobenia v druholigovom tíme Växjö Lakers delil svoj čas medzi hokej a civilné zamestanie. „Pracoval som v špeciálnej škole ako osobný asistent. Mal som na starosti niekoľkých študentov a zabezpečoval im dennú rutinu. Bola to vtedy pre mňa veľká výzva, dnes je už väčšou hokej,“ poznamenal Fasth.

Po excelentnej sezóne 2010/11 sa tešil z dvoch prestížnych švédskych hokejových ocenení. Stal sa držiteľom Honkens trofé a tiež získal Guldpucken 2011 (zlatý puk). „Prestížnejší je zlatý puk, ktorého držiteľom je najlepší švédsky hráč roka v najvyššej súťaži aj reprezentácii. Honkens trofé patrí najlepšiemu brankárovi,“ vysvetlil Fasth.

O nezvyčajných hokejových schopnostiach Viktora Fastha niečo vie aj slovenský útočník Rastislav Pavlikovský, v minulej sezóne jeho spoluhráč v štokholmskom klube. „V kariére som predtým nezažil, aby mal brankár taký obrovský vplyv na úspech tímu. Keď som prišiel počas sezóny do AIK, mužstvu patrila najmä jeho zásluhou 4. priečka. Potom sa Viktor zranil a jeden a pol mesiaca nechytal. Mužstvo kleslo až na dno tabuľky. Keď sa potom vrátil, stačilo to na postup do play-off. Tam sme v 1. kole vyradili lídra po základnej časti, tímu HV 71,“ pripomenul Pavlikovský. Na otázku, aby bližšie charakterizoval Fastha ako brankára, reagoval: „Je výborne pripravený po kondičnej stránke. Nikdy sa neuspokojuje s tým, čo dosiahol a stále hľadá priestor na zlepšenie. Má víťazného ducha. Keď dostane v zápase čo i len jeden gól, nie je so sebou spokojný.“

Podľa Pavlikovského mieri Fasth v súčasnej fazóne nezadržateľne do NHL. Brankár je v predpovediach zdržanlivejší. „Samozrejme, že NHL je môj veľký sen. Je to najlepšia liga na svete. Mám však ešte tri roky kontrakt s AIK Štokholm. Uvidíme, čo vybaví môj agent,“ pousmial sa sympatický Švéd. Na otázku, či mal ako malý chlapec brankárske vzory, podotkol: ,,Určite ich bolo viacero, ale najväčším asi Jarmo Myllys, ktorý v roku 1995 vychytal Fínom titul majstra sveta. Bol to môj detský idol."

Fasth stojí pred zrejme najväčšou výzvou svojej zázračne sa vyvíjajúcej karéry. Dnes nastúpi proti Čechom v semifinále majstrovstiev sveta. „Bude to veľký zápas. Česi majú veľa hráčov s obrovským herným majstrovstvom. Čo sa týka Jágra, je to pán hráč. Musíme urobiť všetko preto, aby sme zmenšili jeho manévrovací priestor,“ dodal Fasth.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba