Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Hanlon pri slovenskej reprezentácii skončil!

Glen Hanlon už nebude pokračovať vo funkcii trénera slovenskej hokejovej reprezentácie. Na svojom stredajšom zasadnutí v Bratislave o tom rozhodol výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja.

18.05.2011 13:54
Glen Hanlon Foto:
Glen Hanlon.
debata (24)

O nástupcovi Glena Hanlona rozhodne už nová exekutíva SZĽH, ktorej zloženie bude známe po júnovom kongrese.

Hanlon nastúpil do funkcie ako prvý cudzinec v histórii slovenskej reprezentácie 1. apríla 2010, keď nahradil Jána Filca. Pred vyše rokom podpísal kontrakt do skončenia zimných olympijských hier 2014 v Soči. Slovenský tím viedol v celkovo 33 stretnutiach, z ktorých bolo 15 víťazných. Na MS 2010 v Nemecku skončil jeho tím na 12. priečke, na nedávno skončenom šampionáte v Bratislave a Košiciach obsadil 10. priečku. Z dvanástich dueloch na svetových šampionátoch Slovensko s Hanlonom vyhralo len štyri a nezdolalo žiadne z mužstiev elitnej osmičky rebríčka IIHF.

Päťdesiatštyriročný bývalý brankár Hanlon trénoval v minulosti tím NHL Washington Capitals (2003–04 a 2005–07) a tiež bieloruskú reprezentáciu, ktorú v roku 2006 doviedol k šiestemu miestu na MS. S národným tímom Bieloruska sa predstavil aj na svetovom šampionáte 2009 vo Švajčiarsku, kde skončil jeho výber ôsmy. Sezónu 2009/2010 začal v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) v tíme Dynamo Minsk, ale po zlých výsledkoch ho odvolali.

Za odvolanie Hanlona z postu trénera slovenskej reprezentácie hlasovali siedmi z deviatich členov Výkonného výboru SZĽH – Ján Filc, Vlastimil Chvojka, Igor Nemeček, Dárius Rusnák, Ľubomír Veme, Jaroslav Zigo a Dalibor Beniač. Proti boli len Juraj Široký a Róbert Mráz.

„Pána Hanlona sme angažovali my, a preto bolo správne, aby sme aj rozhodli o jeho osude, či tu zostane. Nechceli sme to nechať na nový výkonný výbor. Čakali sme od spolupráce s Glenom Hanlonom viac,“ uviedol Dárius Rusnák, ktorý v stredu hlasoval za odvolanie Hanlona.
K odvolaniu trénera Glena Hanlona sa vyjadril aj prezident SZĽH Juraj Široký, ktorý bol jedným z dvoch členov VV SZĽH, čo boli za zotrvanie Hanlona pri kormidle slovenského tímu.

„Vyzerá to tak, že výkonný výbor urobil angažovaním Glena Hanlona chybu, keďže ho dnes odvolal. Väčšina rozhodla, že pán Hanlon končí. To je výsledok a hlavný bod dnešného rokovania VV SZĽH. Už skôr boli intencie, že bude diskusia o tom, či má Hanlon zostať alebo nie. Hlavným dôvodom bolo umiestnenie, ale aj iné odborné detaily. Dohodnúť podmienky rozviazania kontraktu má generálny sekretár,“ uviedol Juraj Široký a na margo prípadného nového trénera dodal: „Nebolo by férové, aby výkonný výbor, ktorý má životnosť už iba tri týždne, rozhodoval o novom trénerovi. Preto to prenecháme novému výkonnému výboru, ktorý vzíde po júnovom kongrese.“

24 debata chyba