Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sprievodca Fínov medailu nedostal, ale zážitkov má neúrekom

Užil si majstrovské oslavy s fínskymi hokejistami a priznal, že boli náročné. "Všetci ukázali, že sa vedia baviť a znesú veľa. Pokračujeme v Helsinkách," tvrdil pred odletom do fínskej metropoly Peter Brüll, sprievodca fínskej výpravy na majstrovstvách sveta. Bývalý zamestnanec Slovenského olympijského výboru žije v krajine tisícich jazier s prestávkami už štrnásť rokov a pracuje pre Fínsky olympijský výbor.

17.05.2011 14:00
Peter Brüll Foto:
Peter Brüll.
debata

Ako prebiehali majstrovské oslavy?
Boli dlhé a poriadne. V šatni si všetci pripíjali najmä pivom a asi o pol druhej sme sa presunuli do reštaurácie La Rambla, kde sme sa najedli. Oslavy potom pokračovali v hoteli. Všetci ukázali, že sa vedia baviť a znesú veľa, ale našťastie sme nikoho nestratili. Všetko je v poriadku. V Helsinkách by nás malo čakať až 100-tisíc ľudí.

Mali ste s hokejistami v Bratislave nejaké problémy?
Žiadne. Fíni poskladali veľmi dobrý tím, v ktorom sa nik nehral na hviezdu. Boli veľmi spokojní, na nič sa nesťažovali. Páčilo sa im v hale aj v hoteli.

Čo ste im v Bratislave ukázali, kam ste ich zobrali?
Neboli sme na žiadnom výlete, na to nebol čas. Chodili sme len do centra mesta. Väčšinou sa tam hráči vybrali individuálne, trikrát sme sa boli spoločne najesť celý tím. Občas ma požiadali o radu alebo aby som im niekde zarezervoval stôl.

Čo sa im najviac páčilo?
Pochvaľovali si centrum. Našli viacero reštaurácií, kde im chutilo.

Bol v mužstve človek, s ktorým ste si povahovo sadli a trávili spolu viac času?
Všetci hráči aj ľudia okolo boli veľmi príjemní a zobrali ma za svojho. Nemôžem však povedať, že by som bol s niekým veľký kamarát a cez víkend pôjdeme spolu na pivo.

Ako ste prežívali fínske zápasy?
Väčšinou som bol nervózny, lebo Fíni okrem semifinále proti Rusku vždy v dôležitých dueloch prehrávali. Ale inak som si ich vystúpenie užil so všetkým čo k tomu patrí. Finále som vnímal ako oslavu fínskeho hokeja. Chlapcom veľmi pomohol vyrovnávajúci gól pár sekúnd pred koncom druhej tretiny.

Držali ste Fínom palce aj v zápase proti Slovensku?
Strávil som s nimi celý šampionát, patril som k nim, takže som bol na ich strane. Navyše, už sa cítim doma viac vo Fínsku ako na Slovensku.

Kde ste sledovali zápasy?
Stál som medzi striedačkami. Na lavičke môže byť len obmedzený počet ľudí, takže tam vždy stáli aj dvaja alebo traja členovia realizačného tímu.

Je hokej vo Fínsku športom číslo jeden?
Asi áno. Fínsky futbal je totiž na veľmi slabej úrovni.

Na základe čoho vás Fíni oslovili, aby ste pracovali v pozícii sprievodcu ich tímu?
Nevybrala si ma fínska strana, ale organizátori. Keďže však robím na Fínskom olympijskom výbore, tak som mal kontakty s tamojším zväzom. Pred a po olympijských hrách vo Vancouvri som sa napríklad staral o príchod a odchod hokejistov z turnaja. Podobnú prácu som si v minulosti vyskúšal, na šampionáte v Prahe 2004 som pôsobil v pozícii asistenta teamhosta fínskeho mužstva.

Aký najväčší zážitok si so sebou beriete domov?
Okrem víťazstva vo finále je to aj Granlundov nádherný gól Rusom. Aj tréneri a vedenie tímu sa o ňom často rozprávali. Nechápali, ako mohlo devätnásťročnému chlapcovi za stavu 0:0 v semifinále majstrovstiev sveta napadnúť, urobiť čosi také.

Nedostali ste zlatú medailu. Čo vám bude, okrem množstva spomienok, pripomínať turnaj?
Veľká spločná fotografia s tímom. Keď sa robili oficiálne fotky pre IIHF, tak ma zavolali na ľad. Mal by som s mužstvom absolvovať aj veľké oslavy v Helsinkách, ale priznám sa, radšej by som išiel domov spať.

debata chyba