Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hanlon: Je to najväčšie sklamanie v mojej kariére

"Môžete sa ma pýtať aj dve hodiny, som pripravený," povedal kouč slovenskej hokejovej reprezentácie Glen Hanlon novinárom po zápase s Fínskom. Na otázky odpovedal priamo, niekedy si zobral chvíľku času na rozmyslenie, inokedy odpovedal spontánne. Na jeho tvári bolo vidno, že neúspech ho veľmi mrzí.

08.05.2011 00:04
hokej Hanlon Foto:
Tréner Glen Hanlon.
debata (21)

Je to najväčšie sklamanie vo vašej trénerskej kariére?
(po chvíľke mlčania) Áno, je.

Tisnú sa vám po zápase do očí slzy?
Nie, lebo sme spravili všetko pre úspech. V každom zápase sme bojovali. Som na hráčov hrdý.

Prehrali ste štyri zápasy za sebou. Znamená to, že hráči zrejme neboli vo forme?
Na tieto otázky som pripravený. Chcete, aby som niekoho kritizoval, ale to neurobím. Snažili sme sa, spravili sme všetko pre úspech, no dali sme zakaždým o gól menej ako súper. V tom bol rozdiel.

Aká vládla počas šampionátu v kabíne atmosféra?
Myslím, že bola veľmi dobrá. Títo hráči spolu odohrali veľa turnajov, dobre sa poznajú, sú priatelia. Nikdy som nepôsobil pri lepšom tíme.

Fungoval vzťah tréner – hráči?
Nemal som s nikým problém. So žiadnym hráčom. Samozrejme, že ak niekto nehrá toľko minút, koľko by si predstavoval, alebo niekoho vyradím zo zostavy tesne pred turnajom, nemusí ma mať rád.

Myslíte si, že ste boli na striedačke vždy šéfom?
Áno.

Spravili by ste niečo ináč, keby sa turnaj začal zajtra?
Nie.

Prehrali ste štyri zápasy za sebou. Nie je to dôvod na zmenu herného systému, ktorý presadzujete?
Nie. Hrali by sme rovnako. Viem, že chcete počuť asi iné odpovede, ale budem obhajovať hráčov, aj naše rozhodnutia, ktoré sme spravili.

Nájdete motiváciu na posledný zápas proti Dánsku?
Máme voči fanúšikom záväzok, takže sa pokúsime zvíťaziť.

Čo by ste odkázali fanúšikom?
Cítime sa hrozne, že sme nevyhrali, ale chceli sme a každý spravil pre to všetko.

Aká je budúcnosť slovenského hokeja?
Každý by chcel teraz rýchlo krititizovať. Slovensko nie je veľká krajina a nemá veľa hokejistov. Okolo 20 hráčov pôsobí v juniorských súťažiach v Severnej Amerike, ďalší hrajú v slovenskej dvadsiatke. Mnohí z nich majú pred sebou sľubnú budúcnosť. V Bratislave sa jedna skupina hokejistov rozlúčila s reprezentačnou kariérou. Teraz dostanú šancu noví hráči, aby sa z nich stali noví Demitrovci, Stumpelovci, alebo Handzušovci.

Prečo ste počas celého turnaja často menili zloženie útočných formácií?
V prvom zápase sme hrali na jedenásť útočníkov, v druhom sme do tímu zapracovali Mariána Hossu a Handzuša, takže sa zloženie formácií zmenilo. Proti Čechom som chcel nasadiť dvojicu Marián Hossa, Handzuš na Jágra, aby eliminovali jeho silu a proti Fínom nemohol hrať Nagy s Bartečkom. Chápem, že časté miešanie zloženia útokov mohlo vyvolať dojem, že nie som s niektorými hráčmi spokojný, ale nebolo to tak.

Máte zmluvu do olympiády 2014 v Soči. Zostanete naďalej pri slovenskej reprezentácii?
Chcem zostať. Po šampionáte si o tom pohovorím s kompetentnými. Chápem vašu otázku, ale viem, čo sme pre úspech spravili, ako sme sa pripravili. Nemôžem povedať, že by sme nechceli, alebo sa nesnažili. Mám svoju prácu rád, mám rád Slovensko. Nevnímam to ako biznis. Uvidíme, čo bude ďalej. Teraz vôbec nemyslím na seba, ale na hráčov, ich rodiny a na fanúšikov.

Váš trénerský kredit na Slovensku klesne. Teda aspoň do ďalších majstrovstiev sveta…
Viem a chápem to. Prišiel som na Slovensko, aby som prijal novú výzvu. Nie je to pre mňa prvá práca. Nikto nemá rád, keď ho vyhadzujú z práce, ale nemôže sa nad tým zamýšľať a obávať sa toho. Urobil som, čo som mohol. Práca s tímom ma napĺňala, bol som nadšený z podpory fanúšikov. Neľutujem žiadne rozhodnutie, ktoré som urobil.

Myslíte si, že hráči vám vždy rozumeli?
Ak chcete o tomto špekulovať, bude lepšie, ak sa na to spýtate hráčov.

Kde nastal zlom v turnaji?
Asi po zápase s Nemeckom, ktorý sme prehrali. Vedeli sme, že nás čakajú už len veľmi náročné súboje. Aj keď sme prehrali potom s Ruskom a Českom, stále sme verili v postup.

Ako by ste reagovali, ak by sme vám pred šampionátom povedali, že Slovensko nepostúpi do štvrťfinále?
Neveril by som vám. Samozrejme, čakal som, že postúpime a bude nás čakať veľa príjemných chvíľ.

Ako by ste ohodnotili výkony vašich zverencov na turnaji?
Sú to dobrí chlapci a dobrí hokejisti. Nevyhrávali sme, čo na nás nevrhá dobré svetlo, ale z mojich úst nebudete počuť na tento tím nič zlé. Naozaj nebudem z tohto mužstva nikoho viniť. Nie som typ človeka, ktorý by hodnotil jedného hráča dobre a na iného nadával.

Môžete už teraz prezradiť motto, ktoré ste mali v kabíne?
Hviezdou tímu je samotný tím a nie jeho individuality. O to nám išlo. Všetci sa museli dať dokopy a vytvoriť jeden celok. Niekto, kto hráva obvykle dvadsať minút, musel byť spokojný aj s desiatimi. Podľa mňa sa to podarilo.

Kde boli mínusy tohto tímu?
Prehry sú mínusom. A nešli nám presilové hry, ktoré sú najdôležitejšou súčasťou moderného hokeja.

Bol tlak domáceho prostredia príliš silný?
Nebudem sa na to vyhovárať. S takým niečím sa musíme vedieť vyrovnať. Na druhej strane, domáci tím nevyhral svetový šampionát už 25 rokov, čo niečo naznačuje.

21 debata chyba