Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sa zhodli: Musíme začať všetci brániť a využívať presilovky

Po Rusoch nepreliezli cez nemecký hokejový múr ani Slováci. Tím trénera Uweho Kruppa dve tretiny predvádzal do bodky dokonale svoj moderný štýl hokeja, ktorý slávil úspech. Slováci, hnaní vpred skvelými fanúšikmi, sa naštartovali k zlepšenému výkonu až za stavu 0:4, a hoci predviedli v závere skvelý finiš, vyrovnať sa im nepodarilo.

02.05.2011 08:45
Slovensko, lavička, Hanlon Foto:
Glen Hanlon udeľuje pokyny svojim zverencom.
debata (7)

A pritom všetko mohlo byť inak. Ak by Marián Gáborík nenastrelil v presilovke piatich proti trom iba žŕdku, mohol mať zápas iný vývoj. „Začiatok sme mali dobrý, len škoda, že nám nevyšli presilovky. Stratili sme zbytočné puky a inkasovali góly z rýchlych brejkov, toho sa musíme vyvarovať,“ priznal útočník NY Rangers.

Skutočnosť, že presilové hry sú v dnešnom hokeji extrémne dôležité, sa opäť potvrdila. Slováci mali veľa možností na skórovanie v početnej výhode, vrátane dvojminútovej presilovky o dvoch mužov, no v zakončení zlyhávali. „Nevytvorili sme si také šance, aby sme mohli zakončovať z ideálnej pozície. Akoby nám chýbala myšlienka,“ analyzoval obranca Martin Štrbák a pokračoval: „Musíme zlepšiť hru pred súperovou bránku. Kľúčom k úspechu je tlačiť sa čo najviac pred gólmana, cloniť mu vo výhľade a páliť z každej pozície, lebo to sme nerobili.“

Nemecká radosť a sklamaný Ladislav Nagy. Foto: SITA
Nemecko, Ladislav Nagy Nemecká radosť a sklamaný Ladislav Nagy.

Na Slovákov čaká v utorok súboj pravdy proti Rusom. Ak nechcú postúpiť do ďalšej fázy s nulou, musia bodovať. „Pokazili sme si to v prvej tretine, keď sme nevyužili dlhú presilovku piatich proti trom. Keby sme dali gól, Nemci by museli otvoriť hru a nám by sa hneď lepšie dýchalo. V ďalšom priebehu sme boli zbytočne nervózni. Môj gól prišiel asi neskoro. V hokeji je síce možné všetko, ale potrebovali sme, aby padol skôr,“ povedal sklamaný strelec prvého slovenského gólu Ladislav Nagy.

Nemci zodpovedne bránili a nepúšťali Slovákov do vyložených šancí. Zverenci Glena Hanlona často komplikovane zakladali útoky. „Súper nás ničím neprekvapil. Vedeli sme, že budú bojovať a brániť všetci piati na modrej čiare. Vraveli sme si, že budeme puk nahadzovať, tlačiť sa do bránky a veľa strieľať, ale nejako nám to nevychádzalo. Neskoro sme začali hrať podľa naordinovanej taktik,“ hľadal Nagy príčiny prehry.

Prvý zápas po prílete z Los Angeles odohral v drese dvojkrížom center Michal Handzuš. Na ľade ho bolo cítiť, no i on bol po zápase sklamaný. „Zápas sme si prehrali v druhej tretine, kde sme urobili zbytočné chyby. Pustili sme Nemcov do rýchlych brejkov, z ktorých dokázali skórovať,“ uznal Handzuš.

Marcel Müller prekonáva Jaroslava Haláka. Foto: TASR
Marcel Müller, Jaroslav Halák Marcel Müller prekonáva Jaroslava Haláka.

Potešujúcim faktom môže byť aspoň skutočnosť, že mužstvo ani za hrozivého stavu 0:4 zápas nezabalilo. „Ukázali sme charakter, že aj za takého stavu vieme hrať naplno, napokon, takmer sme vyrovnali. Veľká vďaka patrí aj skvelým fanúšikom, ktorí nás i za nepriaznivého stavu hnali stále vpred,“ konštatoval Handzuš.

Jeden z najlepších defenzívnych centrov NHL si uvedomuje, že pokiaľ nebude hrať mužstvo stopercente v defenzíve, úspech sa nedostaví. „Tento zápas nám ukázal ako máme hrať aby sme boli úspešní, ale aj ako máme hrať, aby sme boli neúspešní. Pokiaľ budeme brániť v pätici, tak sa o výsledok báť nemusíme, pretože v ofenzíve máme veľké hviezdy. Napokon, stačí sa len pozrieť do minulosti na naše úspechy. Vždy sme ich dosiahli vtedy, keď sa celé mužstvo podriadilo defenzíve. V druhej tretine sme tak nespravili, výsledkom čoho boli tri góly v našej sieti,“ dodal Handzuš.

Marcel Müller prekonáva Jaroslava Haláka.
7 debata chyba