Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Backor. Prvé slovenské meno na Stanleyho pohári

Minulé leto sa s ním maznali Marián Hossa a Tomáš Kopecký, pred nimi si vychutnával slastné chvíle Miroslav Šatan i ďalší. V 60. rokoch minulého storočia búrlivo oslavovali zisk Stanleyho pohára v Chicagu Stan Mikita a Elmer Vaško. Lenže prvé slovenské meno vyryli na najslávnejšiu hokejovú trofej oveľa skôr. Už v roku 1945!

19.01.2011 12:00
Peter Bačkor Foto:
Peter Bačkor.
debata (5)

Peter Bačkor sa vybral za oceán z dedinky Krivá na Orave. Vysťahoval sa za živobytím. Ako tisíce Slovákov. Usadil sa v meste Fort William v kanadskom Ontáriu. Písal sa rok 1908. V Kanade našiel prácu i lásku. Zamestnal sa vo veľkom obilnom sile a v roku 1913 si v slovenskom kostole Svätého Petra vzal za manželku Annu Danielsovú-Palko (narodila sa už v Kanade, jej rodičia pochádzali zo Štrby). Lenže v roku 1930 Bačkora skolila tuberkulóza. Anna zostala sama so štyrmi deťmi. Cecília mala 17, Joseph 15, Peter 11 a Henry 4. Rodina žila v skromných podmienkach v trojizbovom byte. Všetky deti spali v jednej izbe…

Z NHL ho vyštval majiteľ

Z Petra Bačkora juniora vyrástol šikovný hokejista. Bol taký dobrý, že mu ponúkli prácu strojára vo fabrike – ak bude hrať hokej za tím St. Kitts v meste Saint Catherines. O ďalší posun v kariére sa postaral hlavný skaut Toronta Maple Leafs Squib Walker, ktorý žil vo Fort William. Zaujalo ho niekoľko miestnych borcov, ktorých zlanáril do tímu NHL. Bačkor odohral za Toronto jedinú sezónu, no tá stála za to. Na jej konci Maple Leafs zdolali vo finále Detroit 4:3 na zápasy a získali Stanley Cup. Na slávnej trofeji pribudlo meno Pete Backor.

Peter Bačkor. Foto: Archív Allana Backora
Peter Bačkor Peter Bačkor.

„Môj otec bol veľmi pokojný muž. Všetky ocenenia mal odložené a ani slovkom ich nespomenul, kým sa na ne niekto nespýtal. Ani o svojej hokejovej kariére doma príliš nerozprával. O to radšej sa však bavil o hokeji. K zisku Stanley Cupu viackrát podotkol, že pod vedením trénera Hapa Daya hral veľmi rád,“ vysvetľuje Allan Backor, Peteho syn.

Obranca slovenského pôvodu odohral za Toronto 36 zápasov s bilanciou 4 góly a 5 asistencií. Bačkor vynechal niekoľko stretnutí základnej časti a nenastúpil ani vo finálovej sérii.

„Poznajúc otcovu súťažívú povahu, určite ho škrelo, že nemohol hrať vo finále. Presný dôvod nepoznám, vychádzam len z chýrov, ktoré som počul od rodinných priateľov. Otca nezvyklo len tak niečo rozhádzať. Ale ak niekto prekročil hranice a urazil ho alebo jeho priateľov, patrične zareagoval. Otec mal vraj osobný konflikt s majiteľom Maple Leafs Connom Smytheom. Neviem, o čo išlo, ale keď sme s odstupom rokov sledovali v televízii program Hockey Night in Canada a Conn Smythe sa objavil v prestávke na obrazovke… Ani vám radšej neprezradím, aké slová otec používal. Smythe sa otcovi pomstil. Už nikdy si nezahral v NHL. Smythe ho odpratal do Pittsburghu a hoci o otca prejavili záujem New York Rangers, nedovolil, aby tam prestúpil. Hráči boli v tých časoch nevoľníci.“

Bačkor pokračoval v kariére v tíme Pittsburgh Hornets (farmárske mužstvo Toronta) v American Hockey League. A žiaril.

Päťkrát ho nominovali do All Stars tímu AHL. V sezóne 1950/51 sa dostali Hornets až do finále play off a prehrali s Clevelandom 3:4 na zápasy. O rok doviedol Bačkor s kapitánskym céčkom na drese „sršňov“ znovu do finále a po víťazstve nad Providence získali Calder Cup, druhú najprestížnejšiu hokejovú trofej v zámorí.

„Otec prežíval najkrajšie hokejové obdobie. Tešil sa z kolektívu výborných spoluhráčov, užíval si publicitu i priazeň fanúšikov, s uznaním hovoril o trénerovi Clancym,“ opisuje Allan Backor.

Kuchárske knihy v slovenčine

Vo Fort William i v susednom mestečku Port Arthur (v roku 1970 sa zlúčili a utvorili súčasné mesto Thunder Bay) žila početná komunita Slovákov, ktorí pochádzali najmä z Oravy. Súdržnosť i silná viera im pomáhali prežiť ťažké časy. Dodržiavali zvyky a tradície predkov, postavili si vlastný kostol, v ktorom sa slúžili slovenské omše (stojí od roku 1908 a je najstarším slovenským kostolom v Kanade).

Peter Bačkor so Stanleyho pohárom a manželkou... Foto: Archív Allana Backora
Bačkor pohár Peter Bačkor so Stanleyho pohárom a manželkou Júliou.

V tomto prostredí vyrástol a žil aj Peter Bačkor. „Na Vianoce sme mali oblátky s medom, kapustnicu, údenú rybu s kyslou kapustou, bobaľky s makom a pirohy. Štedrý deň sme trávili u strýka Rudyho Migaya a Nový rok u Bačkorovcov. Pri iných príležitostiach sme jedli koláčiky, rožky, holubky, torty, či jablkovú štrúdľu,“ spomína si Allan Backor. Na otázku, či mali Bačkorovci doma nejaké slovenské knihy, zareagoval: „Mali, ale iba kuchárske.“

Peter Bačkor skončil s hokejom v roku 1956, potom ešte pár rokov trénoval v mestečku Sault Ste. Marie v štáte Michigan. Neskôr sa vrátil do Fort William, kde pracoval vo fabrike na výrobu papiera až do roku 1984. O rok mu zistili rakovinu, ktorej v roku 1988 podľahol.

„Otec sa nikdy nevychvaľoval tým, čo dosiahol. Nikdy sa nesťažoval, že mu neumožnili dlhšie pôsobiť v NHL a nikdy nelamentoval ani nad tým, v akých ťažkých pomeroch vyrastal. O jeho hokejovej kariére som sa dozvedel najmä od mamy a rodinných priateľov,“ zakončuje nevšedný príbeh slovenského hokejového esa syn Allan.

Otec bol lepší, než som si myslel

Allan Backor pátral po informáciách o otcovej hokejovej kariére a po pôvode svojich predkov dva mesiace. Začal na podnet Pravdy.

Zadná časť hodiniek Petra Bačkora s venovaním... Foto: Archív Allana Backora
Bačkor hodinky Zadná časť hodiniek Petra Bačkora s venovaním pre víťaza Stanley Cupu.

„Za ten čas som sa dozvedel veľa o histórii Slovákov a Slovenska, bolo to veľmi zaujímavé. Imigračné úrady evidovali môjho deda ako Maďara, to ma trochu zmiatlo,“ napísal Allan Backor. „Keď som vyrastal, mojím idolom bol strýko Rudy Migay, ktorého som sledoval v televízii, ako hráva za Toronto Maple Leafs. O otcovej hokejovej kariére som veľa nevedel. Keď skončil, mal som len štyri roky. Vďaka vám som teraz zistil, že bol lepší hokejista, než som si myslel. A to mu ešte znemožnili odohrať viac sezón v NHL. Možno by patril k najlepším obrancom súťaže. Ktovie.“

Pete bol líder, spomína švagor

„Bol dobre stavaný s tvrdou strelou. Skrátka výborný hokejista,“ takto opísal Petra Bačkora jeho švagor Rudy Migay. Ďalší syn slovenských vysťahovalcov pochádzajúci z Fort William vydržal v NHL dlhšie. V drese Toronta Maple Leafs pôsobil desať rokov, no na rozdiel od Bačkora nikdy nezískal Stanley Cup. „S Petem som odohral v Pittsburghu tri sezóny. Patril k lídrom tímu. Neboli sme len švagrovia, ale aj dobrí priatelia. Hrali sme spolu i bejzbal,“ zaspomínal si.

Aj Migay potvrdil, že Bačkor musel stráviť najlepšie roky hokejovej kariéry na farme Maple Leafs, hoci mal predpoklady pokračovať v NHL. „V NHL pôsobilo vtedy iba šesť klubov. Ak ste mali s nejakým tímom kontrakt, museli ste tam hrať. Buď v prvom tíme, alebo na farme. Hráči sa netrejdovali ani nekupovali v takej miere, ako teraz.“

Kým Peter Bačkor sa do krajiny svojich predkov nikdy nedostal, Rudy Migay navštívil Slovensko viackrát. Ako hokejista, hokejový skaut i ako turista. „V roku 1961 som sa vybral s tímom Thunder Bay na turné do Európy. Hrali sme v Nemecku, vo Švédsku a pár zápasov aj v Československu, z toho jeden v Bratislave. V roku 1978 som bol ako skaut Buffala Sabres na juniorských majstrovstvách sveta vo Zvolene a Banskej Bystrici. Navštívil som aj zápasy československej ligy. Na Slovensku som bol v Košiciach a Trenčíne. V roku 1988 sme sa vybrali na cestu celá rodina, navštívili sme príbuzných a zašli na miesta, odkiaľ pochádzali naši predkovia. Zistil som, že v Podbieli už nežije žiadny Migaj.“

Rudy Migay oslávil v novembri 82 rokov a teší sa dobrému zdraviu. „Dúfam, že sa na Slovensko ešte niekedy pozriem,“ dodal.

5 debata chyba