Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pri reprezentácii si viem predstaviť českého trénera, tvrdí Višňovský

"Už po Vancouvri som mal v hlave, že sa rozlúčim. Pre mňa bola výzva hrať ešte pred domácim publikom," priznal v online rozhovore Ľubomír Višňovský.

19.05.2011 10:30
Ľubomír Višňovský Foto:
Ľubomír Višňovský.
debata (2)

Jeden z najlepších obrancov sveta odpovedal aj na otázku ohľadom nástupcu odvolaného trénera Glena Hanlona. „Ja by som bol najradšej, ak by to bol Slovák, ale viem si predstaviť na našej lavičke aj českého trénera. Nosím v hlave aj tri mená vhodných kandidátov, ale zverejňovať ich nebudem,“ vyhlásil.

Odvolanie kanadského lodivova ho mrzí. „Mal som s ním dobrý vzťah, je to fajn človek. Je mi ľúto, že si to ‚odsral za nás všetkých‘,“ priznal.

Hráč Anaheimu Ducks odpovedal i na otázku, aké sú rozdiely medzi kanadskými a slovenskými hokejistami. „Bez sebavedomia sa nedá hrať hokej. Keď si neveríš, nespravíš tú kľučku, nedovolíš si prihrať, ísť dopredu. Bez sebavedomia sa to nedá. Je veľkosť hráča, ako sa vyrovna s prípadnou chybou a inkasovaným gólom. Keď som bol mladší, mal som s tým problém. Naučil som sa, že sa treba poučiť a myslieť pozitívne. Sú aj zápasy, keď som na ľade pri troch góloch súpera. Snažil som sa na to neskôr nemyslieť a koncentrovať sa ešte lepšie ako predtým. Či sú Kanaďania iní ako Slováci? Áno. Mentalita Kanaďana a Slováka je úplne iná. Slovenskí rodičia chcú mať zo svojho syna hneď hráča NHL, v Kanade sa to berie pri výchove hráčov skôr ako zábava. Na tréningoch sa rodičia bavia s nimi, u nás sa možno veľmi veľa chce od detí a nenechá sa tomu voľnejší priebeh. Ja by som radil našim rodičom, nech nestresujú svoje deti odmalička, aby boli za každú cenu veľkí hokejisti,“ priznal.

Tridsaťštyriročný bek prezdradil aj čo-to zo svojho súkromia. So svojou snúbenicou Katkou čaká populárny „Višňa“ druhý prírastok do rodiny. „Ešte nevieme, čo to bude. Je mi to v podstate jedno, hlavne nech je zdravé, lebo deti sú šťastie a radosť. Trošku viac by som si ale prial dcéru,“ prezradil.

Ľubomír Višňovský je odchovancom topoľčianskeho hokeja. V extralige debutoval v sezóne 1994/95 v Slovane Bratislava. S týmto klubom získal titul majstra republiky (1997/98 a 1999/00). V roku 2000 bol draftovaný v úvodnom drafte NHL klubom Los Angeles Kings v štvrtom kole ako 118. v poradí. Už v najbližšej sezóne 2000/01 sa pridal k dvojici slovenských zástupcov v Los Angeles Kings Žigmundovi Pálffymu a Jozefovi Stümpelovi a postupne sa prepracoval na jednu z opôr mužstva.

V sezóne 2004/05 (počas lockoutu v NHL) hral za svoj bývalý klub Slovan Bratislava a získal s ním svoj tretí majstrovský titul. Na sezónu 2005/06 mal platnú zmluvu s Los Angeles na sumu 1,52 mil. USD a zaznamenal svoj dovtedy najúspešnejší rok. Darilo sa mu aj v nasledujúcom ročníku, keď patril k najproduktív­nejším obrancom v súťaži.

V lete 2008 po ôsmich rokoch a 499 zápasoch za Kings zmenil klub. Kings ho vymenili za Matta Greena a Jarreta Stolla do Edmontonu Oilers. V marci 2010 po neúspešných necelých dvoch rokov v Edmontone prestúpil do Anaheimu. V poslednom ročníku bol najlepším obrancom klubu a vyhral bodovanie bekov NHL. Nominácia na Norris Trophy pre najlepšieho obrancu mu však i tak ušla.

Ľubomír Višňovský reprezentoval Slovensko na desiatich svetových šampionátoch a získal s reprezentáciou všetky tri medaily – striebro v roku 2000, zlato (2002) a bronz (2003). Reprezentoval na ZOH 1998, 2002, 2006 a 2010. Zúčastnil sa Svetového pohára v roku 1996 a 2004. Spolu odohral 134 reprezentačných zápasov a dal v nich 16 gólov. Nosí dres s číslom 17.

2 debata chyba