Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruské noviny naložili po blamáži na MS trénerom, hráčom i vedeniu

Na ruskú hokejovú reprezentáciu sa z komentárov ruských novín valí kritika za chabé výkony na majstrovstvách sveta v Bratislave. Po piatich porážkach zborná dosiahla najhorší výsledok za posledných päť rokov a zostala bez medaily.

17.05.2011 16:03
Alexander Ovečkin Foto:
Alexander Ovečkin na šampionáte v Bratislave zlyhal.
debata

„Majstrovstvá skončilo pre zbornú žalostne. Po tom, čo víťazstvom nad Kanadou vo štvrťfinále darovala fanúšikom nádej, prehrala dva zápasy za sebou s drvivým skóre. Cesta od veľkej nádeje k veľkému smútku bola krátka,“ napísal Kommersant o piatkové semifinálové porážke od Fínov 0:3 a nedeľnajšej prehre 4:7 v dueli s Čechmi o bronzové medaily.

Podľa denníka nemožno skrývať pravdu – akokoľvek bola výhra nad Kanadou sladká, bolo to málo na to, aby zborná, ktorá mala na ceste do play-off problémy aj s outsideri zo Slovinska a Dánska, bola hodná zlata či striebra. V dueli o bronz sa síce snažila napraviť si reputáciu, ale najprv si dala „trápny“ vlastný gól a potom ešte posilnila povesť tímu, pre ktorý sú hrúbky v obrane typické.

„Možno tieto porážky sú niečím užitočné. Veď chabý svit bronzových medailí by mohol zakryť príliš zjavnú biedu ruskej reprezentácie, ktorá o sebe dávala najavo od štartu až do samého konca šampionátu,“ uzavrel Kommersant.

„Spúšť v Bratislave,“ nadpísal svoj článok denník Izvestija, podľa ktorého záverečný zápas s Čechmi mal byť dvojitou odplatou za porážky v minulom finále a v tohtoročnej osemfinálovej skupine. „Nakoniec sa ale nepodarilo ani jedno, ani druhé,“ uviedol denník.

Sovietskij sport sa pýta, prečo trénerské duo Bykov-Zacharkin „úmyselne narobilo toľko neuveriteľných chýb“. Bratislavskú hanbu možno podľa neho porovnať snáď len s petrohradským debaklom z roku 2000, kedy hostitelia skončili až na 11. mieste. „Ale ani vtedy sme neprehrali päť zápasov. Toľko porážok na jedných majstrovstvách nebolo ani v sovietskych, ani v ruských časoch!“ zdôraznil denník.

Tréner Ruska Viačeslav Bykov. Foto: SITA
Viačeslav Bykov Tréner Ruska Viačeslav Bykov.

Po zlyhaní na olympiáde vo Vancouvri tréneri dostali novú šancu, ale tá skončila zase fiaskom. Najstrašnejšie však na tom všetkom podľa komentátora je, že v Bratislave reprezentoval Rusko snový tím, v ktorom chýbali len Bryzgalov, Dacjuk, Malkin a Andrej Markov. Päť ruských porážok sa tak nedá vysvetliť.

K zahnaniu ruskej reprezentácie do slepej uličky podľa denníka priložil ruku aj zväz, ktorého šéf Vladislav Treťjak pod dojmom predchádzajúcich medailí zatváral oči nad „vedľajším jobom“ trénerov v ambicióznom tíme Ufy. Ale Bykov a Zacharkin kvôli klubovým povinnostiam zbornú na majstrovstvá vôbec nepripravili. A ešte horšie je, že – ak sa zväz rozhodne trénerské duo odstrániť – zostane po nich spálená krajina, pretože si nevychovala jediného mladého nástupcu. A to isté platí aj o mladých hráčoch.

Dve porážky od Fínska a Česka sú podľa denníka Sport-Express predovšetkým neospravedlni­teľnými prehrami trénerov. Ruskí hráči sa nevzmohli dokonca ani na to, aby za sebou hlasno buchli dvermi – keď sa tím rozhodol hrať podľa svojho ruského naturelu, dopadlo to ešte horšie než predtým, veľmi smutne a hranične nepotešiteľne.

Záverom Sport-Express konštatoval, že namiesto poučenia z vancouverskej lekcie sa symptómy úpadku ešte prehĺbili a z porážok nevysvitla ani žiadna stratégia alebo zrozumiteľné posolstvo do budúcnosti. A o hviezdach ruského hokeja nie je čo povedať.

debata chyba