Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Atmosféra, Jágr, Granlund, slovenský pád. Čo najviac zaujalo na MS?

Adrenalínovému maskotovi Gooolymu sa v nedeľu v noci končí úväzok v bratislavskom hľadisku. Zablahoželá medailistom - a majstrovstvá sveta v Bratislave a Košiciach odprevadí do histórie neskutočne pôvabná fínska radosť. Krištáľovo čistá. Ukazuje, ako sa tešia chlapi, ktorých baví hokej. Vôbec, dôstojné severské finále má takmer všetko, čo má vyvrcholenie šampionátu mať: férový mužný boj veľkých rivalov, dve tretiny napätia, nečakané rozuzlenie po gólovom prívale. Rovnica - aký šampionát, také finále - platí z jednej i druhej strany.

17.05.2011 12:00
Goooly Foto:
Goooly.
debata

Čo najviac zaujalo na MS 2011?

Atmosféra
Chválili ju všetci – a nešlo len o zdvorilosť. René Fasel, prezident Medzinárodnej hokejovej federácie, zaradil majstrovstvá sveta medzi vydarenejšie. Názor azda najdôležitejšej VIP osoby, ktorá sa predsa len pohybuje po inom koridore, sa zhodol s mienkou bežného fanúšika. Tony Waldmann, dlhoročný nemecký hokejový historik, označil atmosféru v hľadisku stručne a výstižne: „Super!“ Zo slovenského pohľadu sa stali fanúšikovia najpríjemnejším prekvapením. Potvrdili, že Slovensko je hokejová republika „Máme voči nim dlh. Dali nám viac než my im,“ priznal útočník Michal Handzuš. Po vyradení Slovákov aktivitu v hľadisku prevzali Česi, Rusi, Fíni a Švédi. Kto nezohnal vstupenku, mohol sledovať zápasy v neďalekej fanzóne. Pretekalo ňou veľa spriaznenej pozitívnej energie.

Slovenskí fanúšikovia. Foto: TASR
Fanúšikovia, Slovensko Slovenskí fanúšikovia.

Gólové hody v zápasoch o medaily
V štyroch zápasoch o medaily (dva semifinálové, o bronz a finále) padlo 28 gólov – najviac v tejto fáze od roku 2000. Rovnaký počet videli diváci aj na MS 2003 vo Fínsku, tam však strelil Kanaďan Carter víťazný gól v predĺžení. Vyvrcholenie MS v Bratislave zaujalo i tým, že všetky zápasy sa skončili jednoznačne – v prospech víťazov minimálne trojgólovým rozdielom. Finálové víťazstvo Fínska 6:1 vyzerá opticky na hladkú záležitosť, no po dvoch tretinách bolo 1:1. Švédi sa zhodli – vykoľajil nás vyrovnávajúci gól na 1:1 7,7 s pred koncom druhej tretiny. Autorstvo najkrajšieho gólu patrí 19-ročnému Fínovi Granlundovi, najmladšiemu hráčovi z tímu majstrov sveta. Puk na čepeli hokejky šupol ako lopatou do ruskej bránky. „Excelentný,“ dal mu prívlastok aj tréner zdolaného Ruska Viačeslav Bykov.

Fíni skórovali vo finále až šesťkrát. Foto: Reuters
Fínsko radosť gól Fíni skórovali vo finále až šesťkrát.

Nezmar Jaromír Jágr
Keď sa najznámejšieho českého reprezentanta, dvojnásobného víťaza Stanleyho pohára po dvoch zápasoch pýtali, či ho nemrzí, že ešte nebodoval, odvetil, že osobné štatistiky ho už nezaujímajú. „Tie časy, keď som rátal body, sú už preč, dôležité je, že mužstvu to ide,“ zdôraznil 39-ročný pravý krídelník. Jeho veľké chvíle však prišli – a najväčšia v zápase proti USA. K víťazstvu 4:0 prispel hetrikom, prvým v českej reprezentácii. „V príprave som drel ako kôň, čo sa odzrkadlilo aj na ľade,“ vysvetľoval. Vo večerných hodinách zvykol trénovať i sám – v krátkych nohaviciach sa preháňal po ľade, prípadne s jedným zo spoluhráčov nacvičoval streľbu. V tabuľke produktivity skončil šiesty s deviatimi bodmi (5+4).

Jaromír Jágr. Foto: Ivan Majerský
Jaromír Jágr Jaromír Jágr.

Prichádza čas mladíkov
Mužstvo Kanady malo dvanásť hráčov s nováčikovským kontraktom v NHL. Devätnásťročný Jeff Skinner (devätnásť mal v pondelok) chvíľu viedol bodovanie turnaja, obranca Alex Pietrangelo sa dostal do najlepšej zostavy MS, s útočníkmi Jordanom Eberlem a Johnom Tavaresom (5. v produktivite, 5 gólov, 4 asistencie) sú ročníky 1990, Matt Duchene je o rok mladší. „Budujeme mužstvo s výhľadom na olympijský turnaj v Soči 2014. Možno sa menšia skúsenosť prejavila pri inkasovanom vyrovnávajúcom góle Rusa Kajgorodova v našej presilovke, no pracoval som s viacerými talentovanými hráčmi, ktorí sú veľkým prísľubom pre budúcnosť,“ vravel médiám tréner Ken Hitchcock.

Ucháň Jeff Skinner. Foto: TASR
Jeff Skinner Ucháň Jeff Skinner.

Päť prehier Ruska
Nebývalé! V Bratislave sa skončila medailová rozprávka Ruska. Začala sa bronzom na MS v Moskve 2007. Bykovovi zverenci v domácom prostredí čakali viac, o finále ich pripravil Mikko Koivu – v predĺžení rozhodol o postupe Fínov. Na MS v Kanade prerušili Rusi 15-ročný medailový pôst, v Berne 2009, obhájili zlato. Vlani im ho vo finále vzali Česi. Rusi prišli na Slovensko so zlatou chuťou, avšak z deviatich zápasov prehrali päť, čo sa im ešte nestalo (dvakrát podľahli Česku, dvakrát Fínsku, raz Nemecku). „Nehrali sme kolektívne. Viacerí hráči ma sklamali, ale menovať ich nebudem,“ uviedol Bykov po prehre s Českom v zápase o bronz. Mužstvu dal známku 3+.

Sklamaní Rusi Alexander Ovečkin (vľavo) a... Foto: Reuters
Ovečkin Kornejev Sklamaní Rusi Alexander Ovečkin (vľavo) a Konstantin Kornejev.

Pád Slovenska
Doma nie je ľahké byť prorokom, no pred začiatkom domáceho šampionátu sotva-kto čakal, že hokejisti Slovenska so šiestimi hráčmi z NHL v zostave (brankár Jaroslav Halák, obrancovia Ľubomír Višňovský, Milan Jurčina, útočníci Marián Gáborík, Marián Hossa, Michal Handzuš) postúpia do osemfinále bez bodu a neprebojujú sa do štvrťfinále. „Turnaj nám nevyšiel, čo nás mrzí najmä kvôli skvelým fanúšikom. Mužstvu chýbali aj moje góly. Nehral som dobre,“ priznal Marián Hossa. Namiesto medailového očakávania prišlo nepríjemné vytriezvenie a desiate miesto. Kanadský tréner Glen Hanlon v druhom roku pôsobenia pri slovenskej reprezentácii nepriniesol obrat k lepšiemu.

Plačúci Pavol Demitra s Mariánom Hossom. Foto: TASR
Marián Hossa, Pavol Demitra Plačúci Pavol Demitra s Mariánom Hossom.
Slovenskí fanúšikovia.
Radosť fínskych hokejistov.
Rusi Alexander Ovečkin (vľavo) a Konstantin...
debata chyba